Logo image
Logo image

5 helppoa tapaa vähentää nesteen kertymistä

2 minuuttia
Hiilihydraatit ovat suuri apu nesteen kertymisen vähentämisessä. Sinun tulee vain valita oikeat hiilihydraatit siihen, mitä haluat tehdä.
5 helppoa tapaa vähentää nesteen kertymistä
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nesteen kertymistä kehoon tapahtuu monelle, ja se onkin nykypäivänä useiden ihmisten ongelma. Se hidastaa rasvanpolttoa ja antaa meille lisää massaa.

Kun ilmiö alkaa olla kroonista, siitä voi tulla todella ikäviä seurauksia. Nesteen kerääntyminen voi tulla esimerkiksi levon ja rentoutumisen tielle. Meidän tulee siis vartioida päivittäisiä tapojamme päästäksemme eroon tästä ongelmasta, tai ainakin vähentääksemme sitä. Mutta mikä aiheuttaa nesteen kertymistä?

Nesteet kertyvät verisuoniimme tai lymfajärjestelmäämme. Sieltä niiden pitäisi tulla prosessoiduiksi ja poistetuiksi, mutta joskus siellä on liikaa nestettä käsiteltäväksi.

Toisinaan, oli nestettä kerääntynyt normaali määrä taikka sitä enemmän, verisuonemme eivät pysty käsittelemään niitä. Tähän ongelmaan voi olla monta syytä. Jotkut yleiset syyt ovat huono verenkierto, ylipaino tai munuaisten vajaatoiminta.

Sinun tulisi puhua lääkärillesi huolistasi, sillä nesteiden kertymisen takana voi olla vakava ongelma. Yleensä se on kuitenkin vain pieni ongelma, jolloin se voi liittyä:

 • Yhdessä paikassa pitkän aikaa istumiseen tai seisomiseen
 • Lämpötilan vaihteluihin
 • Kuukautiskiertoon
 • Liikunnan puutteeseen

Nesteen kertymistä voi myös ilmaantua seuraavien asioiden kanssa:

 • Tietyt lääkkeet
 • Liiallinen määrä suolaa ruokavaliossa

Mikä tahansa onkin syynä, voimme tehdä jotakin nesteiden kertymisen vähentämiseksi – helposti!

5 helppoa tapaa vähentää nesteen kertymistä

1. Kävele 45 minuuttia päivittäin

Some figure

Ripeään tahtiin käveleminen epäilemättä parantaa elämänlaatuasi. Kun kävelet, käytät lihaksiasi. Kun käytät niitä, veresi alkaa kiertää nopeammin.

Näin tekemällä nesteet veressä alkavat leviämään. Myös hikoilu auttaa pääsemään eroon joistakin näistä nesteistä, ja se vähentää kehosi tekemän työn määrää.

2. Juo 8 lasia vettä päivässä

Some figure

Useat ihmiset lopettavat vedenjuonnin välttääkseen keräämästä enemmän nestettä. Tämä on huono asia, sillä kehosi tarvitsee vettä toimiakseen oikein tässä tilanteessa. Se käyttää vettä päästäkseen eroon siitä, mitä emme tarvitse.

Siispä tästä ongelmasta kärsivän täytyy itse asiassa juoda enemmän vettä. Toisille se voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä he näkevät tämän tylsänä tehtävänä. Mikäli tämä on kyseessä sinun kohdallasi, suosittelemme kokeilemaan teen juomista. Teet ovat diureettisia sekä lämmittäviä, ja teellä on useita ominaisuuksia, jotka auttavat meitä pysymään terveinä.

3. Syö hiilihydraatteja

Kun aloitamme painonpudotusdieetin, ensimmäinen asia, jonka teemme on hiilihydraattien vähentäminen. Hiilihydraatit antavat meille kuitenkin energiaa, jota tarvitsemme ajattelemiseen ja työskentelemiseen.

Pidä myös mielessä, että jotkut hiilihydraatit ovat parempia kuin toiset. Parasta on syödä hitaita hiilihydraatteja ja täysjyviä. Tehdäksesi näin, kokeile vaikkapa tattaria tai spelttijauhoja.

4. Syö diureettisia hedelmiä

Some figure

Hedelmät ovat toinen ristiriitainen ruoka. Koska niissä on sokeria, meidän tulee olla varovaisia.

Mutta kuten hiilihydraattien kanssa, jotkut hedelmät ovat hyödyllisiä nesteen poistamisessa ja toiset eivät niinkään.

Parhaat ovat:

 • Kiivi
 • Omenat
 • Sitruunat
 • Mansikat
 • Ananakset
 • Melonit

Voit syödä näitä sellaisenaan tai juoda niitä mehussa tai smoothiessa.

5. Syö B6-vitamiinipitoisia ruokia

Tämä vitamiini liukenee nesteisiin. Siten se helpottaa nesteiden poistamista.

Parhaita B6-vitamiinin lähteitä ovat:

 • Palkokasvit
 • Maksa
 • Täysjyvät ja -viljat
 • Kampela

Näiden helppojen neuvojen avulla voit taistella nesteen kertymistä vastaan, ja voit tehdä sen sekä taloudellisesti että helposti löytyvien ainesten avulla.

Mikäli olet hyvin stressaantunut on hyvä idea suunnitella ateriasi joka viikko etukäteen, jotta tulet syömään terveellisemmin ja ilman ylimääräistä stressiä aterioiden suhteen pitkin viikkoa. Tämä on strategia, jota yhä useammat käyttävät. Tämä auttaa, sillä terveellisesti syöminen ja täysi kalenteri usein näyttävät yhteensopimattomilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Galloza J, Castillo B, Micheo W. Benefits of Exercise in the Older Population. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2017 Nov;28(4):659-669. doi: 10.1016/j.pmr.2017.06.001. PMID: 29031333.
 • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.
 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.