5 harvinaista syöpää
Olet epäilemättä kuullut rintasyövästä, paksusuolen syövästä tai vaikkapa munasarjasyövästä. Olet ehkä lukenut myös joitain tilastoja, jotka kertovat näistä yleisistä syöpätyypeistä. Kenties joku lähipiiristäsi on sairastunut tunnettua tai harvinaista syöpää.
On kuitenkin olemassa monia paljon harvinaisempia syöpiä, joita ei kannata sivuuttaa. Näistä syövistä ei välttämättä kuule juurikaan, sillä sairastuneiden määrä ei ole suuri. Saatat ajatella, että kun todennäköisyys on hyvin pieni, asiaa ei kannata ajatella. On kuitenkin niin, että kaikista 71:stä mahdollisesta syövästä vain 11 tyyppiä ovat sellaisia, jotka tunnetaan yleisesti.
Siksi onkin hyvä tietää hiukan myös harvinaisemmista syövistä, jotta voisit olla valmiimpi reagoimaan tarpeen vaatiessa.
1. Harvinaiset syövät: jalkasyöpä
Vaikka jalkoja ei yleensä yhdistetäkään sanaan “syöpä”, tämäkin ruumiinosa voi olla sairastumisen kohteena. Jaloista lähtöisin olevat syövät jäävät kuitenkin usein havaitsemattomiksi, ja siksi ne ovat hyvin vaarallisia sattuessaan.
On tärkeää, että käyt lääkärissä jos huomaat mitään seuraavista varoitusmerkeistä:
- Kummalliset tuntemukset
- Pahkurat
- Kömpelyys
Jalkoihin erikoistunut lääkäri voi parhaiten määrittää tämän tyyppisen syövän, ja arvioinnin jälkeen se voidaan todeta seuraavanlaiseksi sairaudeksi:
- luusyöpä
- hermosyöpä
- ihosyöpä
- verisuonisyöpä
Kaikkein yleisin jalkoihin liittyvä syöpä on kuitenkin ihosyöpä. Jos siis käytät usein sandaaleja, tai jos jalkasi ovat usein auringolle alttiina, kannattaa käyttää aurinkovoidetta.
2. Emättimen syöpä
Tämä harvinaisiin syöpiin lukeutuva tyyppi vaivaa noin yhtä prosenttia naisista.
Ne naiset, jotka ovat jo vaihdevuosissaan, ovat suuremmassa vaarassa saada emättimen harvinaista syöpää. Lisäksi ne, joilla on ollut sukupuolitauteja, kuten esimerkiksi papilloomavirusta, ovat selvästi myös suuremmassa vaarassa kuin muut.
Hyvä uutinen on se, että tämän syövän kasvaimet ovat hyvin pieniä, ja ne on helppo poistaa kirurgisesti. Emättimen syöpää voi välttää helpoiten, jos käyt suositelluissa vuosittaisissa gynekologin tarkastuksissa.
3. Sylkirauhasen syöpä
Ne entsyymit, joita sylkirauhasesi tuottavat, ovat välttämättömiä ruoan kunnollisen käsittelyn kannalta ruoansulatuksessa, sekä tartuntojen välttämiseksi. Tämä syöpä vaikuttaa suoraan ihmisen kehoon, vaikka siitä kärsiikin vain yksi 100 000 ihmisestä.
Sylkirauhasen syövän oireisiin kuuluvat seuraavat:
- pahkurat korvissa
- pahkurat poskissa
- pahkurat suussa ja sitä ympäröivällä alueella
Tämän tyyppinen syöpä vaatii sädehoitoa ja kirurgista käsittelyä, mutta jos se havaitaan ajoissa, ihmisellä on 90 %:n todennäköisyys selvitä.
Toisin kuin muun tyyppisten syöpien kohdalla, tällä ei ole mitään suoraa suhdetta runsaaseen alkoholinjuontiin tai tupakoitiin. Se kuitenkin tiedetään, että sylkirauhassyöpä on voimakkaasti yhteydessä perintötekijöihin.
4. Kordooma
Neljäs harvinainen syöpä, jonka esittelemme, on nimeltään kordooma. Se ilmenee luissa, ja etenkin selkärangassa, ja sitä on vain yhdellä ihmisellä miljoonasta.
Lääkärit ovat todenneet, että kordooma syntyy pienistä ruston jäämistä, jotka kehittyvät väärällä tavalla, kun sikiö on äitinsä kohdussa.
Koska tämä on yksi kaikkein harvinaisimmista syövistä, sitä on vaikea selvittää ja ymmärtää. On siis olemassa hyvin vähän yksimielisyyttä siitä, onko kordooman esiintyminen yhteydessä perintötekijöihin vai johonkin muuhun.
Se mikä kuitenkin tiedetään, on tämä: kordooma kehittyy hitaasti mutta aggressiivisesti ja kipua tuottaen. Tämä vakavuus johtuu sen sijainnista.
Kordooman oireisiin kuuluvat seuraavat:
- päänsäryt
- niskakivut
- näkeminen kahtena
- suoliston tai rakon toiminnan heikentyminen
- kipristely käsivarsissa ja jaloissa
Kordooma on yleensä hyvin sietokykyinen sädehoidolle, kemoterapialle ja lääkkeille. Siksi tavallinen hoito onkin kirurgia, mikä ei kuitenkaan aina ole mahdollista siksi, että syövän sijainti ja kasvaimen koko voivat olla ongelmallisia tämän suhteen.
Toinen vaikeuttava tekijä on se, että koko kordoomaa on hyvin vaikea poistaa. Siksi riski siitä, että syöpä uusiutuu, on tämän tyypin kohdalla suuri.
5. Mesenkymaalinen kondrosarkooma
Viimeinen esittelemämme harvinainen syöpätyyppi on nimeltään mesenkymaalinen kondrosarkooma, joka ilmenee ruston kudoksissa. Tämä syöpä on niin harvinainen, että vuodesta 1959 lähtien vain 1 000 tapausta on pystytty määrittämään.
Harvinaisuus on tietysti hyvä uutinen, mutta tämä on hyvin aggressiivinen syöpätyyppi, joka leviää helposti muihin elimiin. Diagnosoiduissa tapauksissa on havaittu seuraavat oireet:
- Kaksi kolmasosaa tämän tyyppisestä syövästä syntyy selkärangan, kylkiluiden ja leuan luissa.
- Yksi kolmasosa syntyy rasva- ja lihaskudoksissa.
Koska mesenkymaalinen kondrosarkooma voi syntyä missä tahansa osassa kehoa, tätä harvinaista syöpää on vaikeaa havaita, ja sen oireiden tunnistaminen on myöskin hankalaa.
Paras ratkaisu onkin pitää kiinni tavallisesta terveydenhoidosta ja käydä vuosittaisissa tarkastuksissa oman lääkärisi luona.
Kun tämä syöpä esiintyy lähellä selkärankaa, oireena voi olla tuntoaistin väheneminen tai jopa niinkin vakava asia kuin halvaantuminen. Paras hoito on leikkaus ja kemoterapia.
Harvinaista syöpää kannattaa ottaa huomioon
On selvää, että näistä syövistä tietää vain harva ihminen, sillä ne ovat erittäin harvoin esiintyviä. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen omista oireista. Pidä mielessäsi myös se, että monen sairauden tekee vaaralliseksi juuri se, että diagnoosi tulee myöhään.
Aina kun huomaat, että jokin on pielessä terveyttäsi koskien, käy lääkärissä. Ei tietenkään ole tarpeen olla vainoharhainen, mutta varoitusmerkkejä ei koskaan kannata sivuuttaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Martínez Tello, F. J., Manjón Luengo, P., & Montes Moreno, S. (2006). Condrosarcoma. Variantes de condrosarcoma. Revista Española de Patología. https://doi.org/10.1016/s1699-8855(06)70016-2
- Angulo Hervías, E., Lample Lacasa, C., Crespo Rodríguez, A. M., & Yagüe Romeo, D. (2007). Condrosarcoma mesenquimal primario en el mediastino. Radiologia. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(07)73794-3
- Conforti, R., Sardaro, A., Tecame, M., Rossi, C., Vargas, O., Raucci, A., & Sica, A. (2013). Cordoma: Considerazioni diagnostiche e revisione della letteratura. Recenti Progressi in Medicina.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.