Logo image
Logo image

5 asiaa, joita ei pidä sallia parisuhteessa

3 minuuttia
On hyvä asia antaa kaikkensa, niin kauan kuin toinen henkilö vastaa samalla tavalla. Älä ikinä siirrä perhettä tai ystäviä syrjään kumppanisi vuoksi. Kysy itseltäsi, tunnetko kumppanisi seurassa rauhaa ja harmoniaa; onko hän se ihminen, jonka kanssa haluat vanheta?
5 asiaa, joita ei pidä sallia parisuhteessa
Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2019

Suhteet voivat olla hankalia. Mikään ei ole yhtä intensiivistä ja palkitsevaa kuin olla rakastunut, kun on kumppanina joku joka rakastaa sinua ja kenelle saat antaa rakkautesi. Mutta sinun täytyy olla varovainen ja sinun ei pitäisi pudota ansaan antaen täysin kaikkeasi tälle henkilölle… Kerrommekin nyt, mitä sinun täytyy suojella parisuhteessa.

Asiat, joita sinun täytyy suojella suhteessasi

Some figure

1. Älä anna “kaikkea” jos et saa ikinä “mitään” vastineeksi

Tämä on hyvin yleinen virhe parisuhteissa: jonkun rakastaminen on kaikkien tunteiden avaamista ilman mitään rajoituksia, antaen suhteelle “kaikkemme” intohimosta ja todellisesta epäitsekkyydestä. Ja tämä on tietenkin hyvä! Nimittäin niin kauan kun toinen henkilö vastaa samalla tavalla ja näyttää meille, että kaikki ponnistelumme ovat sen arvoisia, että jokainen ilmaus on vilpitöntä rakkautta jossa ei ole itsekkyyttä.

Jos annamme kaikkemme saamatta mitään muuta kuin arvostelua tai vaatimuksia, tulee hetki kun tunnemme olomme todella tyhjäksi ja turhautuneeksi. Tämä tunne on todella tuhoisa ja meidän täytyy pitää se mielessä. Rakasta, jaa, anna… Mutta muista, että ansaitset saada itse myös saman. Suhteet tulee olla tasa-arvoisia. 

2. Älä tuhoa arvomaailmaasi tai itsetuntoasi

Some figure

On yleistä, että suhteet ja niissä olevat henkilöt ovat erilaisia, että on erilaiset kiinnostukset, tykkäämiset ja jopa arvomaailma. Mutta niin kauan kuin on kunnioitusta ja huomiointia puoleen ja toiseen, se toimii. Esimerkiksi saatat sallia että kumppanisi nauttii spontaaniudesta, ajanvietteistä ja käy juhlissa… Mutta saatat myös tarvita tämän ajan jakamista kanssasi. Samaan aikaan ansaitset pyytää kumppaniltasi silloin tällöin aikaa sinulle. Rentouttavaa tai intiimiä aikaa kotona. Täytyy olla tasapaino.

Mutta jos toinen ihminen kritisoi meitä koska emme ole “kovin hauskoja” tai “bileihmisiä”, tunnemme olomme pahaksi ja alamme kyseenalaistaa itseämme. “Olenko todella tylsä ihminen? Ehkä hän ei voi olla onnellinen minunlaiseni ihmisen kanssa?” Tällaiset kysymykset voivat todella vahingoittaa itsetuntoamme. Kumppanimme pitää kunnioittaa ja arvostaa meitä. Se on välttämätöntä. Ilman kunnioitusta ei voi olla onnellisuutta.

3. Älä anna kenenkään häiritä tai tuhota henkilökohtaista tilaasi

Meillä kaikilla on harrastuksemme, ystävämme, intohimomme… Asioita joista emme voi luopua. Älä ikinä työnnä perhettäsi tai ystäviäsi syrjään kumppanisi vuoksi. Älä hylkää kaikkea mitä rakastat kumppanisi vuoksi, koska jos teet niin, sinulle ei jää jäljelle enää mitään ja menetät sen kuka olet, identiteettisi. Henkilökohtainen tila on se intiimi tila jossa persoonallisuutemme, sosiaalinen elämämme ja intohimomme sijaitsevat. Älä jätä sitä huomiotta.

4. Älä tuhoa unelmiasi ja toivoasi

Some figure

Joskus pidämme yllä suhdetta myrkylliseen kumppaniin. Ihmiseen, joka leikkaa siipemme ja kertoo meille, päivä toisen perään, että emme ole kyvykkäitä tekemään sitä tai tätä. Että emme ole tarpeeksi fiksuja tekemään tiettyä aktiviteettia, että emme ikinä saa työtä jota haluamme koska emme ole tarpeeksi hyviä. Henkilöt, jotka päivä toisensa jälkeen katkovat siipemme ja pyrkimyksemme tehden persoonallisuudestamme vain varjon jossa hädin tuskin on energiaa tai henkeä. Älä anna tämän tapahtua.

5. Älä salli itsesi tulla onnettomaksi ihmiseksi

Tämä on tärkeintä. Kun nouset ylös joka aamu, kysy itseltäsi oletko onnellinen. Kysy itseltäsi, onko ihminen vieressäsi se kenen kanssa haluat vanheta, kuka on mukanasi vuosien ajan ja kuka elää kanssasi harmoniassa ja rauhassa. Jos se antaa sinulle luottavaisuutta, viisautta ja unelmia, älä epäröi; tämä suhde on ponnistelujen arvoinen ja sinun täytyy taistella sen puolesta. Mutta jos tunnet olosi tyhjäksi ja huomaat että tämä henkilö ei saa sinua hymyilemään mutta saa sinut itkemään ja elät päiväsi tällaisen surun kanssa, sinun pitäisi toimia. Ansaitset olla onnellinen.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Farrell, L. (2002). Relationships. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.324.7330.179a

Rempel, J. K., Holmes, J. G., & Zanna, M. P. (1985). Trust in Close Relationships. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.49.1.95


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.