Logo image
Logo image

4 syytä painonnousuun dieetin jälkeen

4 minuuttia
Kannattaa muistaa, että avain painon tehokkaaseen pudottamiseen ei ole dieetille ryhtyminen, vaan terveellisten elämäntapojen omaksuminen ja niistä kiinni pitäminen.
4 syytä painonnousuun dieetin jälkeen
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Onko sinulle joskus käynyt seuraavalla tavalla? Ryhdyt ankaralle dieetille kolmen kuukauden ajaksi, sillä haluat saada itsesi solakammaksi kesää varten tai kohentaa siluettiasi pudottamalla muutaman kilon, ja onnistutkin siinä. Painosi on siis tavoitetasolla, ja voit olla tyytyväinen. Mutta muutaman viikon päästä huomaat, että kilot ovat tulleet takaisin. Mikä voi olla syynä tähän painonnousuun?

Onko syynä kenties virheellinen dieetti? Tällä kertaa kerromme syistä, jotka ivat usein syynä painonnousuun dieetin päättymisen jälkeen – juuri sillä hetkellä, jolloin painonlisäys tuntuu kaikkein epätodennäköisimmältä. Jatka lukemista, jos olet joskus kamppaillut terveellisen tavoitepainon säilyttämiseksi!

1. Aterioiden väliin jättäminen syynä painonnousuun

Tässä on yksinkertainen esimerkki siitä, miksi aterioita ei koskaan kannata jättää väliin. Kesän tullessa huomaat, että vartalosi ei ole siinä kunnossa kuin haluaisit sen olevan, ja päätät siten ryhtyä nopeaan painonpudotukseen. Jotta saisit haluamasi tulokset, aloitat itse kehittelemäsi ohjelman noudattamisen – kyseessä on aterioiden väliin jättämiseen keskittyvä ohjelma. Et siis syö enää illallista, vähennät aamiaistasi huomattavasti, ja päivän keskivaiheilla syöt sitten kaikkea mitä käsiisi saat. Kotiin tultuasi iltapäivällä et syö juuri mitään.

Jokaisena tällaisena päivänä kuluu 10-12 tuntia niin, että et syö mitään. Tämä saa kehon hälytystilaan, jolloin se alkaa etsiä energiavarantoja mistä tahansa. Kun keho sitten palaa normaaliin, tapahtuu juuri päinvastoin.

Elimistö pyrkii toipumaan nopeasti energianmenetyksestään, jotta se pystyisi tasapainottamaan tämän ennalta-arvaamattoman muutoksen sekä estämään saman tapahtumisen tulevaisuudessa – tuloksena on hätätilanteen kaltainen ilmiö. Mitä kehossa tällöin tapahtuu ei ole ollenkaan terveellistä. Ei koskaan ole hyväksi lopettaa syömistä tai vähentää ruokaa vain kahteen annokseen päivässä – kehosi ymmärtää tämän vaarana, ja tuloksena on aivojenkin reagoiminen tämän mukaisesti.

2. Vähäkaloristen dieettien vaarat – miksi niitä tulisi välttää?

Some figure

Tässä tapauksessa voidaan antaa klassinen esimerkki: hyvin tiukka ja rajattu dieetti, jossa 5 ateriasta huolimatta aiheutetaan keholle paljon vaaraa, sillä elimistölle tarjottu ravinto on epätasapainossa. Erityisen vaarallisia ovat sellaiset dieetit, joissa ihminen saa vähemmän kuin 1 200 kaloria päivässä, tai sellaiset, joiden mukaan tulisi syödä lähes ainoastaan hiilihydraatteja tai proteiinia.

Tällainen syöminen on hyvin vaarallista terveydelle. Tavallisesti näitä dieettejä noudatetaan vain lyhyen aikaa, esimerkiksi kaksi tai kolme viikkoa, ja on tavallista, että tulosten (eli ihannepainon) saavuttamisen jälkeen lisäkilot tulevat takaisin ikään kuin taikaiskusta. Näin käy kun palaat vain hiukankin entisiin tottumuksiisi kaloripitoisia ruokia koskien.

Miksi lisäkilot tulevat takaisin ihmedieettien jälkeen?

Tällaiset tiukat dieetit alentavat kehon glykogeenitasoa, joten tätä elementtiä täytyy löytää jostain muusta lähteestä kuin ravinnosta. Ja tiedätkö mistä elimistö sitä löytää? Lihaksista ja rustosta. Näillä alueilla on kyky antaa tietyn verran energiaa. Tämän tekemällä ne vapauttavat lisäksi suuren määrän vettä, mineraaleja ja myrkyllisiä aineksia aineenvaihdunnan seurauksena. Tällaisia nesteitä ovat esimerkiksi virtsa ja virtsahappo.

Kun niin kutsutut ihmedieetit sitten loppuvat, olet menettänyt painoa maksaan kerääntyneen glykogeenin kuluttamisen avulla, ja keho on etsinyt energiaa lihaksista ja nivelsiteistä sekä menettänyt vettä ja mineraaleja (jotka ovat hyvin tärkeitä elimistölle). Tämä puutostila saa kudokset etsimään tapoja saada kosteutta takaisin nopeasti, ja kun sitten palaat normaaliin ruokavalioosi, alkaa elimistösi kerätä itseensä rasvaa ja kaloreita. Siksi aikaisemmin menettämäsi kilot palaavat niin nopeassa ajassa – ihmedieetit eivät todellakaan ole yhtä tehokkaita kuin saatetaan väittää!

3. Terveellisen ruokavalion tärkeys

Some figure

Jos jokin dieetti on saanut olosi kohenemaan, miksi se kannattaisi jättää unholaan? Monesti yritämme taistella painonnousua vastaan niin, että pidämme kiinni sellaisista ruokailutottumuksista, jotka ovat hyvin epäterveellisiä. Esimerkiksi rasvojen, makeisten tai teollisten ruokien syönti voi lisätä kolesterolin määrää elimistössäsi sekä edistää verenpaineen kohoamista ja muita sellaisia sairauksia, jotka ovat hyvin haitallisia sydämen terveyden kannalta.

Muista siis, että jos haluat välttää painonnousun, sinun kannattaisi pitää kiinni sellaisesta ruokavaliosta, jonka olet jo aiemmin todennut hyväksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et koskaan voisi sallia itsellesi makeisia, kakkupalaa tai jotakin muuta vastaavaa epäterveellistä ruokaa. Jos tiedät, että menet myöhemmin kävelylle ja tulet polttamaan liialliset kalorit, voit huoletta syödä jotakin epäterveellistäkin silloin tällöin, vaikka painonpudottaminen olisikin tärkeänä tavoitteenasi.

Yleisesti ottaen, mikäli painonpudotus halutaan tehdä terveellisesti, on aina parasta ottaa yhteyttä ravitsemusalan asiantuntijaan ennen dieetin aloittamista. Joskus voi olla niin, että tietyt ruoat eivät sovi ihmisen elimistölle, ja tietyt ruokien yhdistelmät eivät aina ole hyväksi. Tärkeää olisi tietysti aina kuunnella ja ymmärtää omaa kehoasi. Kun huomaat jonkin toimivan hyvin niin, että se auttaa sinua pitämään yllä terveyttäsi ja pudottamaan painoasi, kannattaa tällaista tuotetta sisällyttää ruokavalioon pidemmälläkin aikavalillä.

4. Muutokset päivittäisessä rutiinissa – vaikutus painonnousuun

Some figure

Tämä on normaali ilmiö. Yksi kaikkein tavallisimmista syistä painonnousuun on muutos elintavoissa tai jokin muu sellainen asia elämässäsi, joka saa sinut keräämään lisäkiloja. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat seuraavat hyvin tavalliset asiat:

  • Olet juuri menettänyt muutaman kilon, mutta työpaikallasi on meneillään aikatauluja koskeva muutos, mikä tarkoittaa myös sitä, että sinun oman elämäsi tottumukset ja rutiinit muuttuvat. Lyhyen ajan kuluttua saatkin ehkä takaisin juuri menettämäsi ylimääräiset kilot.
  • Sinulla on ongelmia parisuhteessasi.
  • Tunnet olosi yhä ahdistuneemmaksi kotona tai töissä ilmenevien ongelmien takia.
  • Olet onnistunut menettämään ylimääräisiä kiloja ennen kesän alkua, mutta lomalla sitten annat itsellesi luvan rentoutua ja käyt innokkaasti baareissa ja juhlissa. Tämän seurauksena saatat saada nopeasti takaisin vaivalla karistamasi kilot.

Jos haluat välttää kilojen palaamisen, noudata antamiamme terveellisen painonpudotuksen ja -hallinnan ohjeita; niiden avulla voit saavuttaa tavoitteesi sekä pysyä niissä ilman, että terveytesi vaarantuisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nardone, Giorgio. La dieta de la paradoja: Superar las barreras psicológicas que te impiden adelgazar y estar en forma. Vol. 72. Grupo Planeta (GBS), 2009.
  • Pérez-Lizaur, Ana Bertha. Dietas normales y terapéuticas: los alimentos en la salud y la enfermedad. McGraw Hill Mexico, 2014.
  • Tajer, Carlos D. “La obesidad y sus paradojas: tratando de elaborar un mensaje coherente para la prevención secundaria.” Revista argentina de cardiología 80.2 (2012): 195-204.
  • Dulloo, A. G., Jacquet, J. and Montani, J. P. (2012). How dieting makes some fatter: from a perspective of human body composition autoregulation. The Proceedings of teh Nutrition Society, 71(3), 379-389. https://doi.org/10.1017/S0029665112000225
  • Weyer, C., Walford, R. L., Harper I. T., Milner, M., MacCallum, T., Tataranni, P. A. and Ravussin, E. (2000). Energy metabolism after 2 y of energy restriction: the biosphere 2 experiment. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(4), 946-53. https://doi.org/10.1017/S0029665112000225
  • Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E. and Norton, L. E. (2014). Metabolic adaptation to weight loss: implications for the athlete. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(7). https://doi.org/10.1186/1550-2783-11-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.