Logo image
Logo image

4 buddhalaisuuden opetusta rakkaudesta

4 minuuttia
Buddhalaisuus opettaa, että toista tulisi rakastaa henkisellä tasolla. Jos hyväksyt tämän osaksi sitä kuka olet, ja jos työskentelet muiden hyvinvoinnin ja vapauden eteen, tulet kasvamaan enemmän henkilönä.
4 buddhalaisuuden opetusta rakkaudesta
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Se rakkauden käsite, jonka buddhalaisuus kuvaa, on hyvin erilainen klassisesta romanttisen rakkauden käsityksestä, jonka kirjallisuus ja elokuvat ovat työstäneet sarjaksi väärinkäsityksiä. Jotkut näistä väärinkäsityksistä voivat olla hyvinkin kivuliaita.

Laitetaan nyt syrjään se, oletko hengellinen, uskonnollinen tai agnostikko, vai vähän kaikkea, sillä on aina hyvä oppia lisää erilaisista lähestymistavoista siihen samaan todellisuuteen, jossa elämme. Tämä rikastuttaa ihmistä henkisesti.

Rakkaus on ja tulee aina olemaan monimutkainen ja jännittävä taso elämässä. Se on asia, josta opimme lisää joka päivä, joten on vaivan arvoista tutustua eräisiin mielenkiintoisiin teorioihin, jotka voivat auttaa sinua kasvamaan sisäisesti sekä edistävät sitä, että saisit kokea onnellisempia ja terveempiä ihmissuhteita.

Buddhalaisuus on yksi tapa tehdä tämä. Siksi tällä kertaa haluammekin kuvata eräitä niistä perustavanlaatuisista asioista, joita tähän uskontoon kuuluu – nämä ovat taianomaisia ja viisaita käsityksiä. Seuraavassa mietimmekin niitä hetkisen verran – jatka lukemista ja tutustu buddhalaisuuden käsitykseen rakkaudesta 4 opetuksen kautta.

Rakkaus ja buddhalaisuus

Buddhalaisissa teksteissä ja erilaisissa tämän ikivanhan uskonnon käsityksissä rakkaus on ennen kaikkea osa ihmisen sisäistä olemusta – oman itsesi ja kumppanisi kohdalla.

On kiintoisaa, että Buddhalle rakkaus on hienovarainen ja mahtava sekoitus iloa ja myötätuntoa. Samalla kuitenkin tämän henkisen lähestymistavan mukaan kenenkään ei tulisi asettaa itseään toisten yläpuolelle tai tuntea tarvetta “takertua” mihinkään tai kehenkään.

Tämä “erillisyys” on osa olennaista vapautta ihmisen sielussa, ja se virtaa ja etenee elämän pyörän myötä sekä jokaisen eteen tulevan jakson lävitse. Erillisyyttä ei tulisi kuitenkaan ajatella sellaisena, että et saa olla yhdessä rakkaidesi kanssa.

Buddhalaisuudessa rakkaus tarkoittaa sitä, että tunnistat toisen ihmisen osana omaa itseäsi, ilossa ja kunnioituksessa, mutta samanaikaisesti sinun tulee sallia rakastamasi ihmisen henkilökohtainen kasvu.

Tässä kohtaa löytyykin yksi tämän ajattelutavan kauniimmista puolista.

Katsotaan sitä tarkemmin seuraavassa.

1. Ehdoton hyvyys

Buddhalaisuus muistuttaa meitä siitä, että ihmisen elämän perusteista yhden tulisi olla hyvyys.

  • Jalon sydämen ja mielen omaaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että me teemme parhaamme oman itsemme vuoksi, ja samalla myös kunnioitamme ja välitämme niistä, jotka ympärillämme ovat.
  • Rakkautta koskien tämä on erityisen totta, sillä parisuhde on se taso, jolla ehdottoman hyvyyden tulisi olla kaikkein selvimmin ilmaistua ja tarvittua.
  • Kunnioittavassa parisuhteessa oleminen, toistenne hyvinvoinnista huolehtiminen sekä henkilökohtaisen tasapainon löytäminen sen kautta, että olet jalo teoissasi ja sanoissasi, on arvo, jota kummankaan osapuolen ei tulisi jättää sivuun.

Some figure

2. Kyky iloon ja onnellisuuteen sen ihmisen puolesta, jota rakastat

Rakkaus, jos se on todellista, kypsää ja viisasta, ei koskaan tuo sinulle surua tai kyyneleitä. Se ihminen, joka haluaa tehdä sinut onnelliseksi, ei koskaan saa sinua itkemään.

  • Buddhalaisuuden tekstit muistuttavat meitä siitä, että jotta voisit rakastaa jotakuta toista, sinun täytyy tarkkailla heitä sekä selvittää, mikä hänet tekee onnelliseksi.
  • Tämä ymmärrys muuttuu siksi tieksi, jolla kaksi ihmistä tapaa, ja jotta voisitte lisätä tätä vastavuoroista ymmärrystä, teidän tulisi pystyä nauttimaan ajastanne yhdessä, puhua ilon kera sekä katsoa hiljaisuudessa, jotta voisitte myös mennä syvälle sielujenne huolenaiheisiin.
  • Onnellisuutta ilmaistaan ja tarkastellaan, ja rakkautta tarjotaan ilon kautta – ei koskaan kyyneleiden tai kiristyksen.

Samanaikaisesti buddhalaisuus myös muistuttaa meitä siitä, että ihmisen täytyy olla onnellinen yksinäisyydessään ennen kuin hän ryhtyy parisuhteeseen. Vain rauhalliset ja onnelliset sydämet voivat antaa parasta omasta itsestään.

3. Myötätunto

Myötätunto tulee ymmärtää jalona ja vilpittömänä haluna lievittää toisen ihmisen kärsimystä, ja etenkin sitä ihmistä koskien, jota rakastat.

  • Buddhalaisuus muistuttaa meitä siitä, että jotta voisit löytää syyn rakastamasi henkilön kärsimykseen, sanat eivät aina ole riittäviä. Sanat eivät välttämättä ole vilpittömiä tai rohkeita.
  • Sinun täytyy oppia tarkkailemaan sekä kehittää sitä empatiaa, joka sallii sinun silmiesi lukea toisen ihmisen sielua. Kuten voit jo varmasti arvata, tämä hengellinen lähestymistapa kehottaa ihmistä myös meditoimaan.

Vain sen myötä, että löydät oman sisäisen tasapainosi ja rauhasi, voit saada yhteyden toisiin ihmisiin heidän tunnetason maailmoissaan.

Some figure

4. Reiluus ja vapaus parisuhteessa

Tämä on tärkeä ja monimutkainen taso parisuhteessa. Jos rakastat jotakin ihmistä, kuinka voit edistää hänen vapauttaan? Kuinka luot tilaa, jossa voitte olla yhdessä, mutta samaan aikaan olette vapaita kasvamaan?

On tärkeää katsoa asioita suhteellisuuden kautta. Ensinnäkin on niin, että todellisen rakkauden tulisi aina olla tarjottu siten, että se käsittää täyden vapauden.

“Minä rakastan sinua, sillä rakastan myös itseäni, ja minä tunnen itseni vapaaksi rakastaa sinua ja avustaa sinua kasvusi kanssa, kuten myös oman kasvuni kanssa.”

Henkilökohtainen vapaus on, kuten jo mainitsimme, erityislaatuinen arvo, ja vaikka saattaakin tuntua vaikealta laittaa sitä käytäntöön, se saattaa auttaa sinua saavuttamaan kypsemmät ihmissuhteet.

On tärkeää, että luotte yhteistä tilaa parisuhteessanne, mutta samalla ymmärrätte, että toinen ihminen jatkaa omaa sisäistä kasvuaan. Tämä on polku, jolla kuljette yhdessä, käsi kädessä, mutta samaan aikaan vapaina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte.
  • Smith, H. (2005). El Budismo. In Las religiones del mundo.
  • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667
  • Esteban, M. L., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: Revisiones y propuestas. Anuario de Psicologia.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.