14 tehtävää asiaa, kun viet koiran rannalle

Oletko viemässä koiraasi rannalle kesällä? Vilkaise seuraavat vinkit, jotta se sujuu turvallisesti ja kaikki viihtyvät!
14 tehtävää asiaa, kun viet koiran rannalle

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kun ulkona on kaunista ja lämmintä, monen mieleen juolahtaa ensimmäiseksi lähteä rannalle, ja koiran mukaan ottaminen kuuluu tietysti suunnitelmiin. Teillä molemmilla voi olla hauskaa, kunhan noudatat tervettä järkeä, kuten tässä artikkelissa annettuja ohjeita.

Koiran omistaminen merkitsee sen terveyttä ja hoitoa ajatellen suurta vastuuta. Lisäksi koiran kanssakäyminen muiden koirien kanssa ja julkisten paikkojen siistiksi jättäminen ovat erityisen tärkeitä seikkoja koiranomistajalle.

Tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi jättää karvainen ystäväsi kotiin. Voit ehdottomasti ottaa koiran mukaan rannalle, mutta pidä mielessä tietyt kohteliaisuussäännöt.

Ennen kuin viet koiran rannalle

Onneksi lemmikkiä ei enää nykyään tarvitse jättää yksin kotiin tai viedä koirahoitolaan tai sukulaisen hoiviin. Aurinkoisista päivistä on mukavampi nauttia nelijalkaisen ystävän kanssa.

Koiran vieminen rannalle vaatii kuitenkin aina etukäteissuunnittelua.

1. Etsi koiraystävällinen ranta

Ensimmäiseksi tulee miettiä kohdetta; valitulle rannalle tulee voida viedä koiria. Ryhdy etsimään tietoa oppaista ja soittelemaan puheluita.

Kysy myös rannalla olevista palveluista ja rantaa koskevista säännöistä, sillä ne voivat vaihdella rannasta toiseen.

2. Koiran tulee olla terve

Koiran vieminen rannalle ei välttämättä ole aina paras idea, erityisesti jos sillä on herkkä iho tai tulehduksille alttiita avohaavoja.

Jotkut tykkäävät hölkätä rannan läheisyydessä koiriensa kanssa.

3. Pakkaaminen

On aika pakata. Pakkaa omien tavaroidesi lisäksi oma laukku lemmikille. Tässä lista tavaroista, jotka kannattaa ottaa mukaan:

  • Tiedot rokotteista
  • Kaulapanta, jossa on tunnistelaatta
  • Riittävän pitkä hihna
  • Juomavesi
  • Ruoka
  • Tassusuojat
  • Roskapussit
  • Ensiapulaukku

Myös kuonokoppa saattaa tulla tarpeeseen. Valitse riittävän iso, jotta koira pystyy avaamaan suunsa ja hengittämään kunnolla.

Kannattaa lukea myös: Oma tila lemmikille – 5 ideaa

Mitä tulee huomioida, kun viet koiran rannalle

Rannalla ollessa tulee huomioida tiettyjä asioita oman ja muiden ihmisten viihtyvyyden turvaamiseksi.

4. Vältä liiallista auringonottoa

Yksin ollessa aurigonotto onnistuu hyvin, mutta lemmikin kanssa ei, sillä se saa helposti lämpöhalvauksen. Älä vie lemmikkiä aurinkoon kuumimpina tunteina, vaan pidä se varjossa kello 10 ja 16 välisenä aikana.

Voit levittää aurinkovoidetta lemmikin paljaisiin ihokohtiin, esimerkiksi vatsaan. Koirille on omia rasvoja, mutta voit käyttää myös omaasi (kunhan suojakerroin on vähintään 30).

Älä vie koiraa kävelylle kuumalle hiekalle keskipäivällä, sillä sen tassut ovat erittäin herkät.

5. Pidä koira viileänä ja nesteytettynä

Koiran voi pitää varjossa kuumimpina tunteina paitsi aurinkovarjon alla, myös kaivamalla rantahiekkaan kuopan, jonne koira voi mennä pitkälleen märkään hiekkaan.

Veden juominen on erittäin tärkeää. Pidä riittävästi vettä koiran juomakupissa ja kehota sitä juomaan aina välillä.

6. Vahdi koiraa uidessa

Koirat ovat hyviä uimareita, mutta pidä lemmikkiäsi silmällä isojen aaltojen tai voimakkaiden virtausten varalta. Kaikki koirat eivät tykkää mennä veteen, joten älä pakota koiraasi sinne vastoin sen tahtoa.

7. Älä päästä koiraa silmistäsi

Pidä koira lähettyvilläsi äläkä päästä sitä silmistäsi. Näin vältetään useat ongelmat:

  • Muiden uimarannalla olijoiden häiritseminen esimerkiksi siksi, että koira haukkuu, uhkaa purra, pissaa tavaroiden päälle tai kuopii hiekkaa muiden päälle.
  • Tappelu muiden koirien kanssa. Koirat ovat reviiritietoisia ja voivat muuttua aggressiivisiksi nähdessään lähellä toisen koiran.
  • Koiran katoaminen tai sieppaus.

8. Varo muita eläimiä

Muitakin huolenaiheita on kuin toiset koirat. Merissä saattaa olla meduusoja, joille altistuminen ei ole hyväksi koirille, sillä niiden vatsan iho on erittäin herkkä. Meduusan myrkyllisyys riippuu lajista. Varo kaikkea veden alla liikkuvaa, kun koirasi on siellä.

Myös muut rannalla olevat eläimet, esimerkiksi ravut, saattavat kiinnittää koirasi huomion. Koirat tykkäävät leikkiä muiden eläinten kanssa, mutta tunne ei välttämättä ole molemminpuolinen; toiset eläimet saattavat tuntea olonsa uhatuksi ja hyökätä.

9. Varo hiekassa olevia esineitä

Koirat nuuhkivat ja tökkivät kuonollaan jatkuvasti sekä tykkäävät kaivaa. Varo siis mahdollista rannalla olevaa kiinteää jätettä. Hiekassa voi piillä kaikenlaisia vaaroja, esimerkiksi ruosteinen metallinpala tai rikkoutunut lasipullo.

Varo, ettei koira myöskään niele mitään, sillä rannalla saattaa olla pilaantunutta ruokaa tai jopa myrkyllistä jätettä.

10. Koiran kanssa on leikittävä, jos viet sen rannalle

Jos viet koiran rannalle, sen kanssa pitää viettää aikaa. Heittele sille palloa tai frisbeetä, kun aurinko on jo laskemassa eikä juuri ketään ole enää paikalla. Menkää yhdessä veteen, koira rakastaa sitä.

11. Kerää jätökset

Ranta tulee jättää sellaiseen kuntoon, jossa se oli sinne saapuessasi. Kerää siis koiran jätökset ja laita ne tuohon tarkoitukseen varattuun roskapönttöön.

Rantaretken jälkeen

Kotiin päästyäsi sinun tulee hoitaa vielä muutama asia, ennen kuin voit istahtaa alas ja rentoutua.

12. Koiran siistiminen rantaretken jälkeen

Turkissa oleva hiekka ja suola aiheuttavat voimakasta ärsytystä koiran iholle. Pese koira huolellisesti saavuttuasi kotiin.

Koira kannattaa pestä rantaretken jälkeen.
Koira tulee pestä rantaretken jälkeen hiekanmurusista.

13. Puhdista korvat

Tarkista koiran korvat hiekan, suolan, veden tai muun sellaisen varalta, joka saattaisi aiheuttaa haitallisen reaktion. Koirat ovat alttiita korvatulehduksille.

14. Anna koiralle vapaapäivä

Olet luultavasti poikki vietyäsi koiran rannalle, ja niin on koirakin. Anna sen levätä, se ei luultavasti tarvitse pitkää kävelylenkkiä enää loppupäivänä.

Koiran vieminen rannalle on sinun vastuullasi

Me koirien ystävät haluamme jakaa kaikki elämänkokemukset koiriemme kanssa. Meidän on kuitenkin pidettävä mielessä, että tarpeemme ovat erilaiset.

Jokaisella koiralla on oma persoonallisuutensa. Toiset ovat leikkisiä, toiset itsepäisiä, jotkut tykkäävät kävelylenkeistä ja osa jää mieluummin kotiin. Vie koirasi rannalle uudestaan, jos se nautti siitä, mutta kokeile muita retkikohteita, jos koira ei näyttänyt viihtyvän rannalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Botero C, Garcia L [En línea]. Cuantificación y clasificación de residuos sólidos en playas turísticas. Evaluación en tres playas de Santa Marta, Colombia. XIV Congresso Latino-Americano de Ciências do Mar, 2011 [fecha de consulta: 10-07-2021]. URL Disponible en: http://www.globalgarbage.org/praia/downloads/XIV-COLACMAR-2011/1802.pdf.
  • Gambini R, Palma Y, Ricra O et al. Cuantificación y caracterización de residuos sólidos en la playa San Pedro de Lurín, Lima, Perú. The Biologist. 2019; 17(1): 197-205,
  • Gulloso E, Rosado J. Clasificación e impacto ambiental de los residuos sólidos generados en las playas de Riohacha, La Guajira, Colombia. Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia. 2011; 60: 118-128,
  • Larach F, Astorquiza C. Otitis externa: diagnóstico y manejo práctico. Revista Médica Clínica Las Condes. 2016;  27(6): 898-904.
  • Gobierno de España [en línea]. Ministerio de. Código de Animales de Compañía. 2019 [fecha de acceso: 10-07-2021]. URL disponible en: https://www.boe.es/biblioteca_juridica/codigos/codigo.php?id=210&modo=2&nota=0&tab=2.
  • Rodríguez E. Rabia, riesgos y control análisis de la situación en España. Consejo General de Colegios Veterinarios de España. Universidad de León, 2014.
  • Vera C, Kolbach M, Zegpi M et al. Picaduras de medusas: actualización. Rev. méd. Chile. 2004;  132(2): 233-241.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.