Logo image
Logo image

Helpotusta ahdistukseen - 12 luonnollista keinoa

5 minuuttia
Jos koet usein olosi ahdistuneeksi, kannattaisi pitää mielessä, että säännöllinen liikunta auttaa vähentämään ahdistuneisuutta. Tästä on kiittäminen endorfiineja, joita ihmisen elimistö tuottaa liikunnan aikana. Tunnet siten olosi paremmaksi ja parannat samalla terveydentilaasi.
Helpotusta ahdistukseen - 12 luonnollista keinoa
Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos sinulla on usein ahdistunut olo, et välttämättä halua heti hakea apua lääkkeistä. Ensiksi voit hakea helpotusta ahdistukseen luonnollisin keinoin. Onneksi onkin olemassa monia turvallisia, luonnollisia raaka-aineita, joilla on hoitavia vaikutuksia.

Luonnollisia keinoja, jotka tuovat helpotusta ahdistukseen ovat mielen ja kehon rentoutumista edistävät tekniikat sekä tietyt ravinnelisät, jotka auttavat ahdistuksen vähentämisessä. Jotkut näistä ahdistuksen luonnollisista helpotuskeinoista ovat tehokkaita heti niiden soveltamisesta lähtien, kun taas toiset vaativat oman aikansa ennen kuin ne alkavat vaikuttamaan ahdistuksen tunteeseen helpottavalla tavalla. Tässä artikkelissa jaamme 12 luonnollista keinoa, joista saat helpotusta ahdistukseen.

Helpotusta ahdistukseen luonnollisesti

1. Kamomilla

Jos tunnet olosi ajoittain hermostuneeksi, voi kupillinen kamomillahauduketta tai -teetä olla hyvä apu. Kamomilla saa olosi rauhallisemmaksi, ja jotkut kamomillan yhdisteistä toimivat vuorovaikutuksessa aivojen reseptoreiden kanssa samalla tavalla kuin tietyt lääkkeet, kuten muun muassa Valium.

Yhdysvaltalaisen Pennsylvanian yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan ne ahdistuneisuushäiriöstä kärsivät potilaat, jotka ottivat kamomillateetä ravinnelisänä 8 viikon ajan, kokivat ahdistuneisuusoireidensa  vähenevän huomattavasti verrattuna niihin potilaisiin, jotka ottivat vain lumelääkettä. Kamomillasta tehtyä juomaa kannattaa siis ehdottomasti nauttia sellaisina aikoina, kun kamppailet ahdistuksen kanssa.

2. Vihreä tee

Some figure

 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee pystyy tasapainottamaan sydämen lyöntirytmiä sekä verenkiertoa, ja jotkin tutkimukset ovat viitanneet siihen, että tämä tee auttaa vähentämään ahdistuneisuutta. Yhdessä tutkimuksessa ahdistukseen taipuvaiset koehenkilöt tunsivat olonsa rauhallisemmaksi sekä keskittyivät paremmin koetilanteessa, jos he olivat ottaneet 200 mg vihreää teetä ennen koetilannetta.

3. Humala

Humala on yksi oluen ainesosista, mutta sillä ei ole rauhoittavaa vaikutusta, jos sitä nautitaan oluen muodossa. Humalan rauhoittava yhdiste on haihtuva öljy, jota on läsnä ainoastaan uutteissa ja tinktuuroissa – kuten aromaterapiassa käytetyissä öljyissä. Humalaa käytetään usein apuna rauhoittumiseen, sillä se edesauttaa raukean olon saavuttamista sekä helpottaa unen saantia.

4. Virmajuuri

Some figure

Virmajuuri on rauhoittava yrtti, ja se on mahtava luonnontuote univaikeuksista kärsiville – jos siis kärsit unettomuudesta, käänny virmajuuren puoleen. Itse asiassa Saksan hallitus on hyväksynyt virmajuuren hoitotuotteena unihäiriöistä kärsiville. Tämä yrtti tuoksuu kuitenkin epämiellyttävälle, joten monet nauttivat sitä kapseleiden muodossa. Virmajuurta voi helposti yhdistää muihin rauhoittaviin yrtteihin, kuten humalaan, kamomillaan ja sitruunamelissaan.

5. Liikunta

Liikunnan harrastaminen on turvallinen apukeino ahdistuksen vähentämiseksi. Se on hyväksi mielelle, ja se tuo helpotusta ahdistukseen ja masennukseen. Liikunta toimii tehokkaasti sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Jos harrastat siis säännöllistä liikuntaa, parantaa se itsetuntoasi ja tunnet itsesi myös terveemmäksi. Yksi suuri syy ahdistukseen on huoli sairastumisesta ja omasta terveydestä. Kun olet fyysisesti hyvässä kunnossa, helpottaa se vähentämään huolta omasta terveydestään.

6. Kärsimyskukka

Some figure

Kärsimyskukka on rauhoittava kasvi, jonka Saksan hallitus on hyväksynyt hoitotuotteeksi ahdistuksen vähentämiseen. Jotkut tukimukset ovat todenneet, että kärsimyskukka voi auttaa vähentämään ahdistuneisuuden oireita yhtä tehokkaasti kuin lääkärin määräämät lääkkeet. Sitä käytetäänkin usein unettomuuden hoidossa, ja kuten muutkin rauhoittavat tuotteet, saattaa kärsimyskukka aiheuttaa uneliasta oloa. Ole siis varovainen, jos otat enemmän kuin yhtä rauhoittavaa yrttiä kerrallaan. Kärsimyskukkaa ei saa ottaa enempää kuin yhden kuukauden ajan yhtäjaksoisesti.

7. Laventeli

Laventelin voimakas tuoksu voi auttaa tulehdusten vähentämiseen. Erään tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelosta kärsineet potilaat olivat vähemmän ahdistuneita odotushuoneessa, jos se oli hajustettu laventeliöljyllä. Toisen Floridassa tehdyn tutkimuksen mukaan ennen koetilannetta laventelia hengittäneet opiskelijat tunsivat itsensä rentoutuneemmaksi kuin opiskelijat, jotka eivät hengittäneet laventelin tuoksua.

Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan laventelista valmistettu pilleri auttoi vähentämään ahdistuneisuutta ahdistuneisuushäiriöstä kärsivillä ihmisillä. Tämä pilleri toimi yhtä tehokkaasti kuin lääke nimeltään Lorazepam, joka vähentää ahdistuneisuutta Valiumin kaltaisesti.

8. Syvähengitys

Joogassa toteutettava syvähengitys on todistetusti tehokas tapa vähentää stressiä ja ahdistusta. Yksi selitys tähän on se, että et pysty samaan aikaan hengittämään syvään sekä olemaan ahdistunut. Jotta voisit vetää henkeä syvään, puhalla ulos kunnolla suusi kautta, ja hengitä sitten sisään nenäsi kautta laskien samalla neljään. Pidätä hengitystäsi laskien seitsemään, ja anna sitten ilman päästä ulos suusi kautta laskien kahdeksaan. Toista tätä ainakin kahdesti päivässä.

9. Syö, kun olet nälkäinen

Some figure

Yleensä ihminen on ahdistuneempi ja ärsyyntyneepi silloin, kun hän on nälkäinen. Joskus kun tunnet olosi ahdistuneeksi saattaakin kyseessä olla verensokerisi laskeminen. Paras lääke tähän on siis syödä välipala, kuten vaikkapa kourallinen pähkinöitä tai palanen tummaa suklaata. Ota lisäksi lasillinen vettä tai kupillinen kuumaa teetä.

Pidemmällä aikavälillä terveellinen ruokavalio on avainasemassa ahdistuneisuuden vähentämisessä. Ravintoosi tulisi kuulua runsas valikoima luonnollisia raaka-aineita, ja ruokavalion tulisi perustua kasviksiin ja vihanneksiin. Ruokavaliossa tulisi olla vähän lihaa ja mereneläviä, ja lisäksi sinun tulisi syödä lehtivihreää sisältäviä vihanneksia (kuten kale-salaattia), joista saat foolihappoa ja erilaisia fytoravinteita. Fytoravinteita löytyy kasveista, ja ne ovat luonnollisia kemikaaleja. Oikealla ruokavaliolla pystyt  saamaan helpotusta ahdistukseen.

10. Aamiainen

Moni ahdistuneisuushäiriöstä kärsivä ihminen jättää aamiaisen väliin. Ihanteellista olisi, jos söisit aamiaisella esimerkiksi kananmunia, sillä ne tekevät kylläisen olon, sekä ne ovat luonnollinen koliinin lähde. Matala koliinin taso elimistössä on yhteydessä kohonneeseen ahdistuksen tasoon.

11. Omega-3 -rasvahappo

Kalasta saatavat öljyt ovat hyväksi sydämen terveydelle, mutta ne saattavat tuoda myös helpotusta ahdistukseen. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että 2,5 mg Omega-3 -rasvahappoja päivässä 12 viikon ajan nauttineet opiskelijat kokivat olonsa vähemmän ahdistuneeksi ennen koetilannetta kuin ne opiskelijat, jotka ottivat ahdistuneisuuteensa lumelääkettä.

Asiantuntijat suosittelevat yleisesti, että Omega-3 -rasvahappoa sisällytettäisiin ruokavalioon ruuan mukana. Kylmissä vesissä elävät kalat – kuten esimerkiksi lohi – ovat paras tapa saada näitä rasvahappoja. Myös anjovikset ja sardiinit sisältävät paljon näitä terveyttä edistäviä rasvahappoja.

12. Pidä kehosi lämpimänä

Oletko koskaan tullut miettineeksi sitä, miksi olosi on niin rentoutunut vaikkapa saunan tai höyrykylvyn jälkeen? Kehon lämpimänä pitäminen auttaa vähentämään lihasten jännittyneisyyttä, ja näin se auttaa vähentämään myös ahdistuneisuutta. Kun keho lämpenee, saattaa hermopiirit muuttua niin, että ne vaikuttavat mielialaan. Täten ne voivat vaikuttaa myös välittäjäaineeseen nimeltä serotoniini. Serotoniini on perustavanlaatuinen välittäjäaine, joka ylläpitää tunne-elämän tasapainoa. Kehon  lämpeneminen on luultavasti myös yksi syy siihen, miksi liikunta tekee niin hyvää mielelle.

Nyt kun tiedät olevan olemassa myös luonnollisia apukeinoja ahdistuksen vähentämiseen, kokeile edellä mainittuja luonnollisia helpotuskeinoja seuraavan kerran kun tunnet itsesi rauhattomaksi ja levottomaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Portman, M. E., Riskind, J. H., & Rector, N. A. (2012). Generalized Anxiety Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/j.sna.2003.11.041
  • Foose, T. E. (2014). Anxiety. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.01080-0
  • Paulus, M. P., & Stein, M. B. (2006). An Insular View of Anxiety. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2006.03.042
  • Mancini, E., Beglinger, C., Drewe, J., Zanchi, D., Lang, U. E., & Borgwardt, S. (2017). Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.07.008
  • Lindwall, M., Gerber, M., Jonsdottir, I. H., Börjesson, M., & Ahlborg Jr, G. (2014). The relationships of change in physical activity with change in depression, anxiety, and burnout: A longitudinal study of Swedish healthcare workers. Health Psychology, 33(11), 1309.
  • Akhondzadeh, S., Naghavi, H. R., Vazirian, M., Shayeganpour, A., Rashidi, H., & Khani, M. (2001). Passionflower in the treatment of generalized anxiety: A pilot double‐blind randomized controlled trial with oxazepam. Journal of clinical pharmacy and therapeutics, 26(5), 363-367.
  • Lehrner, J., Marwinski, G., Lehr, S., Johren, P., & Deecke, L. (2005). Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office. Physiology & Behavior, 86(1-2), 92-95.
  • Amsterdam, J. D., Li, Y., Soeller, I., Rockwell, K., Mao, J. J., & Shults, J. (2009). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral Matricaria recutita (chamomile) extract therapy of generalized anxiety disorder. Journal of clinical psychopharmacology, 29(4), 378.
  • Williams, J. L., Everett, J. M., D’Cunha, N. M., Sergi, D., Georgousopoulou, E. N., Keegan, R. J., … & Naumovski, N. (2020). The effects of green tea amino acid L-theanine consumption on the ability to manage stress and anxiety levels: a systematic review. Plant Foods for Human Nutrition, 75(1), 12-23.
  • Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 16(3), 160-163.
  • Andreatini, R., Sartori, V. A., Seabra, M. L., & Leite, J. R. (2002). Effect of valepotriates (valerian extract) in generalized anxiety disorder: a randomized placebo‐controlled pilot study. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 16(7), 650-654.
  • Ferreira-Vorkapic, C., & Rangé, B. (2010). Mente Alerta, Mente Tranquila:¿ constituye el yoga una intervención terapêutica consistente para los trastornos de ansiedad?. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 19(3), 211-220.
  • Kiecolt-Glaser, J. K., Belury, M. A., Andridge, R., Malarkey, W. B., & Glaser, R. (2011). Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain, behavior, and immunity, 25(8), 1725-1734.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.