10 syytä kokeilla vihannesportulakkaa

maaliskuu 16, 2019
Moni pitää vihannesportulakkaa oikeana superruokana, sillä sen ravinnearvo on loistava. Nyt kerromme tämän villikasvin loistavista ominaisuuksista, joten jatka lukemista ja kokeile itsekin!

Vihannesportulakka on tuote, josta moni meistä ei ole vielä kuullut. Mikä tämä kummallisen niminen kasvi sitten on?

Tätä muinaisessa Kreikassa ja kiinalaisessa lääketieteessä käytettyä kasvia on hyödynnetty sen nestettä poistavien ja laksatiivisten ominaisuuksien vuoksi, ja se toimii kehon puhdistajana.

Nyt annamme kymmenen syytä kokeilla vihannesportulakkaa – rohkaistutko ja otatko sen itsekin osaksi arkea?

Vihannesportulakkaa pidetään usein rikkaruohona

Vielä muutama vuosi sitten vihannesportulakkaa (Portulaca oleracea) pidettiin rikkaruohona, jota voitaisiin kasvattaa missä tahansa. Sitä saattoi huomata jopa asfalttien raoissa, ja maanviljelijät eivät tykkää tämän kasvin ilmaantumisesta, sillä se saattaa olla haitaksi sadolle.

Kasvilla on keltaiset tai vaaleanpunaiset kukat, ja se erottuu sen loistavan sietokyvyn ja erinomaisen ravinneannoksen ansioista. Nykyisin se tunnistetaankin jo edullisena ja helposti saatavilla olevana superruokana, jota voidaan nauttia kuten muitakin kasviksia terveyden parantamiseksi monella osa-alueella.

vihannesportulakka naisen käsissä

Mistä vihannesportulakka koostuu?

Tämä kasvi sisältää runsaasti A-, B- ja C-vitamiineja, ja mineraaleja kuten kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä – ja monia muita. Lisäksi se on yksi niistä kasveista, joissa on kaikkein eniten Omega-3 -rasvahappoja, ja nämä löytyvät kasvin siemenistä.

Vihannesportulakassa on myös runsas määrä kasviliimaa (kuitua), flavonoidiantioksidantteja, fytoestrogeeneja ja orgaanisia happoja, kuten sitrus- ja omenahappoa. Erityinen vihannesportulakan ominaisuus on se, että se sisältää melatoniinia – tämä on se hormoni, joka säätelee unta ja ihmisen hereillä olon sykliä.

Hyödyt terveydelle

salaatti vihannesportulakasta

Nyt sitten kerromme kymmenestä erittäin hyvästä vaikutuksesta, jotka vihannesportulakka elimistöllesi tuottaa.

 1. Se on tulehtuneisuutta torjuva kasvi. Vihannesportulakka on tehokas tulehtuneisuuden torjuja, sillä se sisältää kasviliimoja, Omega-3 -rasvahappoja ja mineraaleja. Vihannesportulakka pystyy hoitamaan eri tyyppisiä kipuja ja epämukavuutta, ja etenkin niitä jotka vaikuttavat ihmisen virtsateiden ja ruoansulatuksen järjestelmiin.
 2. Se on antioksidanttivaikutteinen kasvi. Vain muutamissa kasveissa on yhtä runsaasti antioksidantteja kuin vihannesportulakassa. Sen C- ja E-vitamiinit, flavonoidit, alkaloidit, beetakaroteenit ja glutationi auttavat torjumaan vapaiden radikaalien vaikutuksia, ja siten se estää ennenaikaista ikääntymistä.
 3. Vihannesportulakka on hyvin ravitsevaa ruokaa. Sen ravinteet, kuten myös sen runsas Omega-3 -rasvahappojen määrä, tekevät tästä kasvista tehokkaasti ihmistä sisältäpäin ravitsevan tuotteen. Näin se parantaa muun muassa ihon, hiusten, kynsien ja nivelten terveyttä.
 4. Se toimii antiseptisena hoitotuotteena. Se on erittäin tehokas mikrobeja torjuva kasvi.
 5. Vihannesportulakka hyödyttää ihmisen sydämen ja verisuonten terveyttä. Sen sisältämät elintärkeät Omega-3 -rasvahapot voivat olla eduksi myös sydämen ja verisuonten järjestelmälle. Nämä ravinteet parantavat verenkiertoa, säätelevät verenpainetta ja estävät arytmiaa.
 6. Se on avuksi ruoansulatuksen kannalta. Koska se sisältää kasviliimoja, vihannesportulakka saa kehossa aikaan pehmittävän vaikutuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että se rauhoittaa ja pehmentää ruoansulatuksen ja virtsateiden järjestemää, jotta voitaisiin estää tavallisimpia sairauksia. Lisäksi se torjuu ummetusta, sillä se sisältää runsaasti kuitua, ja se estää suolistoloisten ilmaantumista.
 7. Se vaikuttaa nestettä poistaen. Vihannesportulakka toimii erinomaisena luonnollisena hoitona liiallisen nesteen poistamiseksi, jota jää ihmisen kehoon. Siten se voi olla hyvä apu turvotuksen vähentämiseksi ja liikalihavuuden torjumiseksi. 
 8. Sillä on vatsahaavaa estäviä ominaisuuksia. Vihannesportulakka sisältää kasviliimoja, ja siten se antaa suojaa elimille sekä estää vatsahaavaa ja haavaumia.
 9. Vihannesportulakka alentaa kuumetta. Tämä ihmeellinen kasvi pystyy siis jopa vähentämään kuumetta luonnollisesti.
 10. Se on hypoglykeeminen tuote. Vihannesportulakka auttaa vähentämään luonnollisesti verensokerin tasoa. Siten se kykenee estämään sellaisia sairauksia kuten diabetesta ja insuliinin sietokykyä, kuten myös liikalihavuutta.

Kuinka sitä kannattaa nauttia?
vihannesportulakkaa lautasella

Vaikka tämä kasvi onkin superruoka, sitä ei tällä hetkellä pidetä automaattisesti hoitotuotteena mainitsemiimme häiriöihin. Siksi, vaikka uusia tutkimuksia tehdään jatkuvasti, sitä on vaikea löytää kaupoista missään muodoissa, sillä se ei ole vielä kovin yleinen hoitotuote.

Me suosittelemme, että kasvatat sitä itse tai sitten keräät vihannesportulakkaa saastumattomista paikoista, jotta voisit nauttia sitä samalla tavoin kuin muitakin kasviksia.

Voit käyttää sitä osana kuullotettuja ruokia, salaatteja, keittoja tai muhennoksia samalla tapaa kuin käyttäisit vesikrassia tai pinaattia.

Vihannesportulakka antaa ruoille kermaisuutta, sillä se sisältää kasviliimoja. Sen käyttö kermaisuuden lisäämiseksi on sikäli hyvä idea, että näin voit välttää käyttämästä muita vähemmän terveellisiä aineksia, kuten esimerkiksi kermaa tai juustoa.

 • Uddin, M. K., Juraimi, A. S., Hossain, M. S., Nahar, M. A. U., Ali, M. E., & Rahman, M. M. (2014). Purslane weed (Portulaca oleracea): A prospective plant source of nutrition, omega-3 fatty acid, and antioxidant attributes. The Scientific World Journal. https://doi.org/10.1155/2014/951019

 • Yazici, I., Türkan, I., Sekmen, A. H., & Demiral, T. (2007). Salinity tolerance of purslane (Portulaca oleracea L.) is achieved by enhanced antioxidative system, lower level of lipid peroxidation and proline accumulation. Environmental and Experimental Botany. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2007.02.010

 • Gou, J., Jin, R., Liu, R., Wang, Y., & Chan, Z. (2016). Physiological and Metabolic Changes of Purslane (Portulaca oleracea L.) in Response to Drought, Heat, and Combined Stresses. Frontiers in Plant Science. https://doi.org/10.3389/fpls.2015.01123