10 niksiä hiustenpesun välttämiseksi

Jos peset tukkasi joka päivä, saatat ensinnäkin olla kyllästynyt tähän rasittavaan tapaan, mutta se aiheuttaa myös haittoja hiuksillesi. Peseminen hyvin usein lisää niiden rasvoittumista, ja siten se tekee tukan loppujen lopuksi likaisemmaksi.
10 niksiä hiustenpesun välttämiseksi
Maria del Carmen Hernandez

Tarkistanut ja hyväksynyt: ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Saattaa olla että tunnet tarvetta pestä tukka joka päivä, jotta voisit pitää se aina puhtaana. Tämä kuitenkin vie paljon aikaa. Lisäksi päänahan pH-tason ylläpito vaatii tiettyä hygieniaa.

On silti parempi, että hiuksia ei pestä joka päivä, sillä talirauhaset niillä, jotka pesevät hiukset päivittäin, a lkavat tuottaa enemmän rasvaa.

Jos siis haluat yhdistää terveyden edistämisen, käytännöllisyyden ja hygienian, pidä mielessäsi nämä kymmenen vinkkiä, joiden avulla voit pitää tukan täydellisessä kunnossa ilman, että peset sen joka päivä.

1. Ihminen on sitä, mitä hän syö

Tämä sanonta on kaikille tuttu, ja se on itse asiassa todenmukaisempi kuin moni tiedostaa, myös tukkaa koskien. Jos haluat pitää tukkasi puhtaana pidempään, on siis parasta katsoa, mitä suuhusi laitat.

Jotta voisit torjua hiusten rasvoittumista, on syytä poistaa ruokavaliosta rasvaiset ruoat, paistetut tuotteet, sokeri, valkoinen leipä ja myös tölkkiruoka.

Sen sijaan valitse tuotteita, jotka auttavat vähentämään talirauhasten toimintaa. Näitä ovat seuraavat tuotteet:

 • hedelmät
 • kasvikset
 • maitotuotteet
 • vähärasvainen liha
 • pähkinät

2. Kokeile kuivashampoita

talkkia käteen
On tarjolla monia hyvin suositeltavia kuivashampoita.
 • Jotta voisit poistaa rasvaa kuivashampoolla, sinun tulee jakaa tukka osioihin ja laittaa shampoota juuriin samaan tapaan kuin laittaisit hiussprayta.
 • Jos shampoo on jauhetta, kuten talkkia, sitä tulee laittaa juuriin, ja sitten tulee odottaa kymmenen minuutin verran. Lopuksi hiukset vielä harjataan.
 • Tällä tavalla voit luoda kerroksen rasvaisen tukan ympärille, ja se auttaa tukkaa pysymään puhtaana pidempään.

3. Älä pese hiuksia kovin kuumalla vedellä

Käyttämäsi veden lämpötila on tärkeä asia siinä mielessä, että se vaikuttaa siihen, kuinka pitkään hiukset säilyvät puhtaina.

Suositellaan, että hiukset pestään kädenlämpöisellä tai viileällä, mutta ei koskaan kuumalla vedellä, sillä viimeisin lisää sitä rasvan määrää, jonka päänahka tuottaa.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että on parasta antaa tukan kuivua luonnollisesti, ei siis hiustenkuivaajan avulla.

4. Letitä tukkasi

lettejä hiuksissa
 • Jos tukkasi on likainen, ja jos sinulla ei ole aikaa pestä sitä, kannattaa kokeilla letittämistä.
 • Näin voit piilottaa hiusten rasvaiset juuret. Mitä paksumpi letti on, sitä paremmin tämä kikka toimii.
 • Parasta on välttää sitä, että letti on hyvin sileä, sillä näin voit paremmin piilottaa tukkasi likaisuuden.

5. Muuta jakauksesi paikkaa

Tee jakaus toiselle puolelle kuin sille, jolla se yleensä sijaitsee.

Ajattele asiaa näin: kun tukkasi tottuu tiettyyn asentoon, se tulee likaisemmaksi sillä alueella, jolla jakaus yleensä on.

Niinkin helppo muutos kuin jakauksen paikan vaihtaminen voi nimittäin saada aikaan lisää tuuheutta ja siten antaa puhtaamman ulkonäön tukallesi.

6. Pese harjaasi säännöllisesti

hiusharjat

On hyvä pestä harjaa tai kampaa, jota yleensä käytät hiustesi selvittämiseksi, ainakin kerran viikossa.

Jos et näin tee, rasvan jäänteet, kuten myös hoitoaineen tai muiden tuotteiden jäämät, tulevat pääsemään tukkaasi, vaikka olisit juuri pessyt sen.

 • Tämän välttääksesi sinun tarvitsee vain ottaa harjat ja kammat sekä pestä niitä kerran viikossa kädenlämpöisellä vedellä ja shampoolla tai saippualla.

7. Harjaa tukkasi ennen kuin menet nukkumaan

Hyvä niksi tukan puhtaana pitämiseksi pidempään on tämä, eli sen harjaaminen ennen kuin menet sänkyyn.

 • Laita tukkasi taakse, jotta se menee tyynyn pinnan suuntaisesti, ja laita se sitten poninhännälle tai löysälle letille.

8. Vältä suoria hiustyylejä

kaksihaaraiset

Jos tukkasi on rasvainen, suora hiustyyli tulee saamaan sen likaisemman ja rasvaisemman näköiseksi.

Tämän välttämiseksi paras ratkaisu on sekoittaa juuria hiukan harjalla, jotta saat niille enemmän runsautta, ja sitten laittaa tukka nutturalle.

9. Opettele pesemään tukka hyvin

Ei ole ihan sama kuinka tukan pesee, jos halutaan estää sen rasvoittumista. Onkin eräitä niksejä, jotka ovat tässä hyvä apu:

 • Kun peset tukkasi, älä raavi päänahkaa, vaan sen sijaan käytä sormenpäitäsi, jotta voisit hieroa ihoa hellävaraisesti.
 • Älä laita hoitoainetta hiusten juuriin, vaan ainoastaan puolivälistä latvoihin asti.
 • Purista tukkasi hyvin vedestä, kun olet saanut pesun loppuun, ja poista sitten liika kosteus pyyhkeellä.

Pesetkö hiuksesi joka päivä, ja rasvoittuuko tukkasi silti liikaa? Jos haluat torjua tukan rasvoittumista vähentämällä sen pesukertoja, mutta haluat pitää hiukset kuitenkin mahdollisimman puhtaan näköisinä, ota käyttöön nämä perusniksit!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Onko suihkussa käynti monta kertaa päivässä haitaksi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Onko suihkussa käynti monta kertaa päivässä haitaksi?

Sanotaan, että liiallinen peseytyminen suihkussa on haitallista. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, kuinka usein ja miten suihkuja tulisi ottaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Draelos, Z. D. (2010). Essentials of hair care often neglected: Hair cleansing. International journal of trichology2(1), 24.
 • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in dermatology28(4), 412-419.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.