10 leukemian oiretta, jotka usein jäävät huomaamatta

· maaliskuu 15, 2018
Vaikka jotkut näistä oireista saattavat johtua myös vähemmän vakavista ongelmista, mikäli olet huolissasi, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ja käydä tarkastuksessa. Näin saat aikaisen diagnoosin, jos todella on omalla kohdallasi kyse tästä sairaudesta.

1. Violetit tai punaiset pilkut iholla

läikät iholla leukemian oire

Tässä on kyseessä punaiset tai violetit ihon läikät, jotka ilmaantuvat ryhmissä. Yleensä ne tulevat rintaan, selkään tai käsivarsiin.

Niitä kehittyy siksi, että veri hyytyy eikä enää virtaa normaalisti. Usein ihmiset sekoittavat nämä läikät ihottumiin.

2. Luiden tai nivelten kipu

On monia sairauksia, jotka voivat johtaa luiden ja nivelten kipuun. Mitä tulee leukemiaan, kipu kuitenkin johtuu siitä, että kertyy viallisia veren valkosoluja.

Potilailla on terävää tai epämääräistä kipua, joka vaihtelee voimakkuudeltaan riippuen siitä, millä alueella sitä ilmenee.

3. Päänsärky

päänsärky leukemian oire

Päänsärky on yksi kaikkein helpoiten tunnistamattomiksi jäävistä leukemian oireista. Se on erityisen selvästi läsnä akuutin leukemian kohdalla, ja se on usein voimakasta ja pitkäkestoista.

Päänsäryt kehittyvät siksi, että ihmisellä ilmenee rajoittumista veren virtauksessa aivoja kohden ja selkärankaan. Näin käy myös silloin, kun verisuonet supistuvat migreenin ollessa kyseessä.

4. Turvonneet rauhaset

Kun leukemia saa aikaan vahinkoa veren valko- ja punasolujen tuotannossa, kehon kyky vastata tulehduksiin heikkenee.

Tämä tilanne muuttaa tulehtuneisuuden prosesseja, ja se johtaa rauhasten ja imusolmukkeiden turpoamiseen – pieniin ja kivuttomiin paakkuihin, jotka ovat usein sinisiä tai violetteja väriltään.

5. Heikko olo ja väsymys

väsymys leukemian oire

Leukemia ei ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen silloin, kun olo on väsynyt tai heikko. Nämä ovat kuitenkin merkkejä, joita ei kannata ottaa kevyesti, sillä ne voivat myös olla oireita kyseisestä vakavasta sairaudesta.

Kun terveiden veren punasolujen määrä vähenee, tämä vaikuttaa kehon kykyyn kuljettaa happea ja ravinteita, ja siten tuloksena on anemiaa ja kroonista väsymystä.

6. Epätavallinen verenvuoto

Kaiken tyyppiset epänormaalit ja kummalliset verenvuodot ovat selkeitä merkkejä leukemiasta. Alentunut verihiutaleiden määrä vaikuttaa veren hyytymiseen, ja tämä lisää verenvuotojen todennäköisyyttä.

7. Kuume ja toistuvat tartunnat

kuume leukemian oire

Kaiken tyyppinen leukemia heikentää kehon vastustuskyvyn mahdollisuutta vastata taudinaiheuttajiin, jotka voivat saada aikaan tartunnan.

Tämän vuoksi sitten leukemiasta kärsivillä on toistuvia jaksoja kuumetta ja hengitysteiden tartuntoja, kuten esimerkiksi flunssaa.

Pääsyy tähän on se, että syöpäsolut veressä saavat aikaan sen, että valkosolut eivät enää torju viruksia ja bakteereja.

8. Selittämätön painon väheneminen

Samoin kuin käy myös muiden syöpien kohdalla, leukemiasta kärsivillä paino vähenee huolestuttavan nopeasti ja ilman mitään selkeää syytä.

Tämä voi myös olla sivuvaikutus siitä, että ihminen on äärimmäisen väsynyt, ja siitä, että ilmenee ruokahaluttomuutta, jota myöskin voi ilmetä leukemian yhteydessä.

Lue aiheesta lisää: Teen juominen aiheuttaa naisissa epigeneettisiä muutoksia, jotka taistelevat syöpää vastaan

9. Hengästyneisyys

hengästyneisyys leukemian oire

Hengästyneisyys tai vaikeudet hengittää hyvin ovat tulosta vähentyneestä solujen hapettumisesta, joka johtuu veren virtauksen häiriintymisestä leukemian vuoksi.

Jotkut kokevat kyvyttömyyttä hengittää, ja toisilla taas voi tuntua siltä, että ei pystytä hengittämään aivan kunnolla.

10. Vatsan kipu tai turvotus

Kun leukemia leviää, se voi saada aikaan maksan tai pernan turpoamista, mikä aiheuttaa jatkuvia vatsakipuja tai täyttä oloa sillä alueella, joka on rintakehän alapuolella.

Joillakin potilailla voi jopa olla kevyttä kipua alaselän alueella, tai sitten voi olla pahoinvointia, oksentelua tai muutoksia suoliston toiminnassa.

Leukemian hoito on edistynyt merkittävästi viime vuosina, mutta on kuitenkin niin, että hoidon menestyksekkyys riippuu suurilta osin syövän diagnosoimisesta aikaisessa vaiheessa.

Siksi onkin erittäin tärkeää, että tässä artikkelissa mainitsemiemme merkkien ilmaantuessa olet tarkkana, vaikka niiden syynä voikin olla jokin paljon vähemmän vakava ongelma kuin leukemia.