10 leukemian oiretta, jotka usein jäävät huomaamatta
10 leukemian oiretta, joita ei tule jättää huomiotta
1. Violetit tai punaiset pilkut iholla
Tässä on kyseessä punaiset tai violetit ihon läikät, jotka ilmaantuvat ryhmissä. Yleensä ne tulevat rintaan, selkään tai käsivarsiin.
Niitä kehittyy siksi, että veri hyytyy eikä enää virtaa normaalisti. Usein ihmiset sekoittavat nämä läikät ihottumiin.
2. Luiden tai nivelten kipu
On monia sairauksia, jotka voivat johtaa luiden ja nivelten kipuun. Mitä tulee leukemiaan, kipu kuitenkin johtuu siitä, että kertyy viallisia veren valkosoluja.
Potilailla on terävää tai epämääräistä kipua, joka vaihtelee voimakkuudeltaan riippuen siitä, millä alueella sitä ilmenee.
3. Päänsärky
Päänsärky on yksi kaikkein helpoiten tunnistamattomiksi jäävistä leukemian oireista. Se on erityisen selvästi läsnä akuutin leukemian kohdalla, ja se on usein voimakasta ja pitkäkestoista.
Päänsäryt kehittyvät siksi, että ihmisellä ilmenee rajoittumista veren virtauksessa aivoja kohden ja selkärankaan. Näin käy myös silloin, kun verisuonet supistuvat migreenin ollessa kyseessä.
4. Turvonneet rauhaset
Kun leukemia saa aikaan vahinkoa veren valko- ja punasolujen tuotannossa, kehon kyky vastata tulehduksiin heikkenee.
Tämä tilanne muuttaa tulehtuneisuuden prosesseja, ja se johtaa rauhasten ja imusolmukkeiden turpoamiseen – pieniin ja kivuttomiin paakkuihin, jotka ovat usein sinisiä tai violetteja väriltään.
5. Heikko olo ja väsymys
Leukemia ei ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen silloin, kun olo on väsynyt tai heikko. Nämä ovat kuitenkin merkkejä, joita ei kannata ottaa kevyesti, sillä ne voivat myös olla oireita kyseisestä vakavasta sairaudesta.
Kun terveiden veren punasolujen määrä vähenee, tämä vaikuttaa kehon kykyyn kuljettaa happea ja ravinteita, ja siten tuloksena on anemiaa ja kroonista väsymystä.
6. Epätavallinen verenvuoto
Kaiken tyyppiset epänormaalit ja kummalliset verenvuodot ovat selkeitä merkkejä leukemiasta. Alentunut verihiutaleiden määrä vaikuttaa veren hyytymiseen, ja tämä lisää verenvuotojen todennäköisyyttä.
7. Kuume ja toistuvat tartunnat
Kaiken tyyppinen leukemia heikentää kehon vastustuskyvyn mahdollisuutta vastata taudinaiheuttajiin, jotka voivat saada aikaan tartunnan.
Tämän vuoksi sitten leukemiasta kärsivillä on toistuvia jaksoja kuumetta ja hengitysteiden tartuntoja, kuten esimerkiksi flunssaa. Pääsyy tähän on se, että syöpäsolut veressä saavat aikaan sen, että valkosolut eivät enää torju viruksia ja bakteereja.
8. Selittämätön painon laskeminen
Samoin kuin käy myös muiden syöpien kohdalla, leukemiasta kärsivillä paino laskee huolestuttavan nopeasti ja ilman mitään selkeää syytä.
Tämä voi myös olla sivuvaikutus siitä, että ihminen on äärimmäisen väsynyt, ja siitä, että ilmenee ruokahaluttomuutta, jota myöskin voi ilmetä leukemian yhteydessä.
9. Hengästyneisyys
Hengästyneisyys tai vaikeudet hengittää hyvin ovat tulosta vähentyneestä solujen hapettumisesta, joka johtuu veren virtauksen häiriintymisestä leukemian vuoksi.
Jotkut kokevat kyvyttömyyttä hengittää, ja toisilla taas voi tuntua siltä, että ei pystytä hengittämään aivan kunnolla.
10. Vatsan kipu tai turvotus
Kun leukemia leviää, se voi saada aikaan maksan tai pernan turpoamista, mikä aiheuttaa jatkuvia vatsakipuja tai täyttä oloa sillä alueella, joka on rintakehän alapuolella.
Joillakin potilailla voi jopa olla kevyttä kipua alaselän alueella, tai sitten voi olla pahoinvointia, oksentelua tai muutoksia suoliston toiminnassa.
Leukemian hoito on edistynyt merkittävästi viime vuosina, mutta on kuitenkin niin, että hoidon menestyksekkyys riippuu suurilta osin syövän diagnosoimisesta aikaisessa vaiheessa.
Siksi onkin erittäin tärkeää, jos huomaat itselläsi esiintyvän jotakin tässä artikkelissa esitettyä leukemian oiretta, niin käänny pikimmiten lääkärin puoleen, vaikka niiden syynä voikin olla jokin paljon vähemmän vakava ongelma kuin leukemia.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- (2012). Retrieved from https://gesmd.es/pdfs/guias_smd/Haematologia_Guias_SMD.pdf
- (2017). Retrieved from https://www.sehh.es/images/stories/recursos/2017/02/15/02/Informe-Avances-en-Cancer-Hematologico.pdf
- GABRIEL, R., LÓPEZ, G., SÁNCHEZ, L., & MUÑIZ, J. (2002). Retrieved from http://www.leucemiaylinfoma.com/resources/files/99290dff-1bde-4852-a565-3039227110d2.pdf
- Clarke RT, Van den Bruel A, Bankhead C, Mitchell CD, Phillips B, Thompson MJ. Clinical presentation of childhood leukaemia: a systematic review and meta-analysis. Arch Dis Child. 2016 Oct;101(10):894-901.
- Kubota H, Saida S, Kouzuki K, Hamabata T, Daifu T, Kato I, Umeda K, Hiramatsu H, Nishikomori R, Heike T, Okamoto T, Adachi S.Pediatric acute lymphoblastic leukemia presenting with bone and joint pain. Rinsho Ketsueki. 2018;59(2):167-173.
- Huang MZ, Wang SX, Li F. Immune Thrombocytopenia in Patients with Chronic Lymphocytic Leukemia: Pathological Mechanism and Treatment Progress—Review. Zhongguo Shi Yan Xue Ye Xue Za Zhi. 2021 Oct;29(5):1671-1675.