Yrttihoitoja helikobakteeri-infektiota vastaan
MSD Manual Datan mukaan helikobakteeri-infektio on yksi yleisimmistä gastriitin eli mahakatarrin ja vatsahaavan aiheuttajista iäkkäämmillä eli yli 60-vuotiailla ihmisillä maailmanlaajuisesti. Tänään kerromme erilaisista yrteistä valmistetuista hoidoista, joilla voidaan taistella helikobakteeri-infektiota vastaan.
Kärsitkö jatkuvista vatsakivuista, oksentelusta tai ripulista? Tärkein syy epämukavaan oloosi saattaa olla elimistössäsi oleva helikobakteeri. Tämä bakteeri majoittuu vatsan limakalvoon vahingoittaen vatsaa ja pohjukaissuolen kudosta sekä aiheuttaa tulehdustilan.
Tieteellisten tutkimusten mukaan 50 % maailman populaatiosta kärsii erilaisista helikobakteerin aiheuttamista vatsaongelmista. Tästä syystä se on yleisin infektio ihmisillä.
Kuinka helikobakteeri tarttuu?
Helikobakteeri-infektion saanut henkilö voi tartuttaa helikobakteerin toiseen henkilöön syljen, ulosteen tai infektoituneiden lääketieteellisten instrumenttien välityksellä.
Tartunnan saaneella henkilöllä bakteeri voi elellä myös hammasplakissa, minkä takia se voi levitä syljen välityksellä ollessa kontaktissa terveeseen henkilöön.
Lisäksi bakteeria voi olla ulosteessa, ja mikäli ulostetta ei ole hävitetty oikein, se voi kontaminoida ruuan tai juomaveden. Tästä syystä on suositeltavaa aina pestä kädet huolellisesti sekä suodattaa vesi.
Lääketieteelliset instrumentit kuten nenä-mahaletku voi myöskin välittää bakteeria eteenpäin.
Helikobakteerin aiheuttamat vatsataudit ja muut ilmenemismuodot
Helikobakteeri voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten:
- Dyspepsiaa tai huonoa ruuansulatusta
- Kroonista mahakatarria
- Pohjukaissuolen tai vatsan haavaumia
- Mahasyöpää
Yrttihoitoja taistelemaan helikobakteeri-infektiota vastaan
Perinteisen uskomuksen mukaan on olemassa useita yrteistä valmistettavia hoitokeinoja, jotka voivat auttaa lievittämään helikobakteerin aiheuttamia oireita elimistössä.
1. Inkivääritee
Inkivääriä suositellaan suuresti vatsatautien kuten mahakatarrin hoitoon. Inkivääristä tehdyllä teellä on anti-inflammatorisia, antioksidanttisia ja bakterisidisiä ominaisuuksia ja lisäksi se on hyvä antasidi.
Ainekset
- 500 ml vettä
- 30 g pieniksi paloiksi pilkottua inkivääriä
Valmistus
- Keitä puoli litraa vettä, jonne lisäät inkiväärin palat.
- Anna olla liedellä muutaman minuutin ajan, ota sitten pois liedeltä ja anna teen jäähtyä hetken aikaa.
- Teetä ei tule juoda enempää kuin kahdesti päivässä.
2. Rosmariinitee
Rosmariini on aromaattinen kasvi, jolla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Tästä yrtistä valmistettu tee on todella hyvä hoitamaan ruuansulatuksellisia ongelmia, sillä se auttaa parantamaan ruuansulatusta, vähentämään ummetusta sekä poistamaan kaasuja.
Ainekset
- 500 ml vettä
- 30 g rosmariinin lehtiä
Valmistus
- Keitä vesi kattilassa, ja kun se kiehuu, lisää sekaan rosmariinin lehdet.
- Jätä liedelle neljän minuutin ajaksi, poista sitten lehdet ja nauti tee.
- Muista juoda teetä kohtuudella.
3. Kurkuma-inkivääritee
Kurkuma sisältää antioksidanttisia aineksia, ja sillä on antibakteerisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Sen uskotaan vähentävän vatsan tulehdustilaa sekä tasapainoittavan suoliston flooraa. Lisäksi se stimuloi mahanesteitä, auttaa vähentämään ilmavaivoja sekä suojaa vatsan limakalvoa. Kurkumaa ei kuitenkaan tule nauttia liikaa.
Kuten tiedämme, inkiväärillä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka täydentävät kurkuman hoitavia ominaisuuksia.
Ainekset
- 250 ml vettä
- Hyppysellinen kurkumajauhetta
- Hunajaa maun mukaan
- Inkivääriä maun mukaan
Valmistus
- Keitä vesi kattilassa ja lisää hyppysellinen kurkumaa ja inkivääriä.
- Anna hautua muutaman minuutin ajan ja lisää sitten hunajaa makeutukseksi.
- Ota kattila pois liedeltä ja anna teen tekeytyä hetken aikaa. Siivilöi tee, jonka jälkeen se on valmista nautittavaksi.
4. Juoma eteerisellä sitruunaruohoöljyllä
Sitruunaruohoa pidetään yhtenä parhaimmista yrteistä taistelemaan helikobakteeri-infektiota vastaan. Kasvin sisältäviä ainesosia pidetään tehokkaina bakteeria vastaan.
Ainekset
- 250 ml vettä
- 20-30 pisaraa eteeristä sitruunaruohoöljyä
Valmistus
- Laimenna 20-30 pisaraa eteeristä sitruunaruohoöljyä veteen.
- Voit juoda juoman jokaisen aterian jälkeen.
- Voit vaihtoehtoisesti valmistaa teetä sitruunaruohon lehtiä käyttäen.
- Muista juoda kohtuudella.
Keskustele lääkärin kanssa ennen kotikonstien kokeilemista
Ennen kuin aloitat lääkinnällisiin kasveihin perustuvien hoitokeinojen, kuten yrttihoitojen kokeilemisen, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Jotta fytoterapeuttiset hoidot voivat olla avuksi, on tärkeää seurata asiantuntijan antamia ohjeita. On myös tärkeää muistaa, että jotkin kasvit, yrtit, mausteet tai muut vastaavanlaiset tuotteet voivat olla toisensa vasta-aiheita joissakin tapauksissa.
Kotitekoiset hoitomuodot eivät korvaa lääkärin määräämää hoitoa. Niitä tulisi siis käyttää ainoastaan määrättyjen hoitomuotojen ohella, mikäli lääkäri on antanut siihen luvan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lynch, A. S., & Robertson, G. T. (2007). Bacterial and Fungal Biofilm Infections. Annual Review of Medicine. https://doi.org/10.1146/annurev.med.59.110106.132000
- Backert, S., Neddermann, M., Maubach, G., & Naumann, M. (2016). Pathogenesis of Helicobacter pylori infection. Helicobacter. https://doi.org/10.1111/hel.12335
- Mentis, A., Lehours, P., & Mégraud, F. (2015). Epidemiology and Diagnosis of Helicobacter pylori infection. Helicobacter. https://doi.org/10.1111/hel.12250
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.