Yöllinen siemensyöksy: mikä se on ja mistä se johtuu

Yöllinen siemensyöksy, toiselta nimeltään märkä uni, nolostuttaa toisia ja kiehtoo monia. Tässä artikkelissa kerromme siitä lisää.
Yöllinen siemensyöksy: mikä se on ja mistä se johtuu
María Belén del Río

Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi, lääkäri María Belén del Río.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Nukut syvää unta keskellä yötä, ja yhtäkkiä saat mukavan unen seurauksena orgasmin ja kastelet pöksysi. Tämä monille tuttu tilanne tunnetaan nimellä yöllinen siemensyöksy tai märkä uni.

Yöllinen siemensyöksy ei ole terveysongelma. Se on pelkkä reaktio fyysiseen tarpeeseen, jonka tavallisesti saa aikaan jokin mielikuva. Vaikka uniorgasmien saaminen ei ole sen enempää hyvä kuin huonokaan juttu, ne mietityttävät monia ihmisiä.

Mistä yöllinen siemensyöksy johtuu?

Yöllinen siemensyöksy on yhdistetty testosteroniin tai seksistä pidättäytymiseen.

Yöllisille siemensyöksyille ei ole löydetty selkeää syytä, mutta ne on yhdistetty korkeisiin testosteronitasoihin. Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että korkeat testosteronitasot omaavat miehet olivat alttiimpia saamaan yöllisiä orgasmeja. Kuitenkin myös 13 prosentilla niistä vapaaehtoisista, joilla oli normaalit testosteronitasot, esiintyi märkiä unia.

Toiset tutkimukset osoittavat, että myös pitkään jatkunut seksistä pidättäytyminen voi aiheuttaa yöllisiä siemensyöksyjä. “Jos et pura seksuaalista jännitettä millään tavoin, sinulla on enemmän yöllisiä siemensyöksyjä”, kertoo psykologi ja seksologi Marelize Swart.

Yleensä yöllinen siemensyöksy tai märkä uni ilmenee REM-unen aikana. Tässä unen vaiheessa elimistö hapettaa enemmän ja verta kulkeutuu enemmän sukupuolielimiin, mikä saa aikaan erektion miehillä ja klitoriksen kiihottumisen naisilla, edistäen stimulaatiota ja orgasmin saamista.

Onko naisilla märkiä unia?

Märät unet eivät ole yksinomaan miesten kokemus.  Diarios de Estudios Sexuales -julkaisun tutkimuksessa 37 % alle 21-vuotiaista naisista ilmoitti saavansa orgasmeja nukkuessaan.

Jo paljon aiemmin, vuonna 1953, kiistanalainen Kinsey Reports arvioi, että 70 % naisista on saanut uniorgasmeja jossain vaiheessa elämäänsä.

Yölliseen emättimen kostumiseen ei kuitenkaan välttämättä liity orgasmia, kun taas miehillä tapahtuu lähes aina siemensyöksy. Emättimen kostuminen naisilla merkitsee seksuaalista kiihottumista, mutta se voi tapahtua ilman orgasmiakin.

Onko märkiä unia vain nuoruudessa?

Yöllinen siemensyöksy voi yllättää
Märkiä unia ilmenee niin kauan kuin on seksuaalisia toimintojakin.

Märillä unilla ei ole eräpäivää. Niitä voi tapahtua niin kauan kuin on seksuaalisia toimintojakin. Märät unet ovat yleisempiä nuoruudessa siksi, että tässä elämänvaiheessa ilmenee eniten hormonaalisia muutoksia. Aikuisuudessa hormonit ovat vakaampia ja märät unet harvinaisempia.

Edellyttääkö yöllinen siemensyöksy eroottisen unen näkemistä?

Yleensä yöllinen siemensyöksy liittyy eroottisiin uniin, mutta se ei ole mikään ehto. Siemensyöksy voi tapahtua ilman eroottista untakin tai ilman että ihminen edes muistaa nähneensä mitään unta. 

Orgasmi unen aikana voi johtua myös ulkoisista ärsykkeistä, kuten peiton tai vaatteiden hankaamisesta sukupuolielimiin. Amerikan psykologisen yhdistyksen julkaiseman tutkimuksen mukaan mahallaan nukkuminen saattaa edistää yöllistä siemensyöksyä.

Mies voi myös nähdä orgasmiin johtavan eroottisen unen ilman että se aiheuttaa yöllistä siemensyöksyä, vaikka miehellä olisi erektiokin.

Onko yöllisten siemensyöksyjen puuttuminen merkki ongelmasta?

Nukkuessa voi tapahtua yöllinen siemensyöksy
Yölliset siemensyöksyt eivät liity mihinkään seksuaaliseen tai psykologiseen häiriöön.

Kaikilla ei ole märkiä unia, ja tämä on aivan yhtä normaalia kuin niiden kokeminenkin. Niiden kokeminen tai puuttuminen ei siis ole merkki mistään seksuaalisesta häiriöstä.

Jotkut ihmiset eivät ole koskaan kokeneet märkiä unia ja harrastavat normaalisti seksiä ja saavat orgasmeja. Yöllisten siemensyöksyjen ja henkilön seksielämän välillä ei siis ole mitään suoraa yhteyttä.

Joillakin ihmisillä on märkiä unia, mutta he eivät kykene samaan orgasmia seksin aikana. Jotkut psykologit uskovat tämän johtuvan siitä, että unen aikana ei ilmene mitään orgasmin saantia haittaavia psyykkisiä estoja, toisin kuin hereillä olon aikana.

Voiko yöllisiä siemensyöksyjä hallita mitenkään?

Yöllinen siemensyöksy on täysin tahdosta riippumaton asia. Sitä ei siis voi välttää tai aiheuttaa itse. Kanadassa sijaitsevan McGill -yliopiston tutkimukset katsovat, että unia voi yleisesti ottaen hallita, mutta tutkimuksissa ei ole saatu mitään selkeää näyttöä siitä, että tämä olisi mahdollista.

Yöllinen siemensyöksy ei siis ole mikään ongelma. Mutta jos mieltäsi askarruttaa jokin, on aina viisainta kääntyä lääkärin puoleen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Effects of Estrogen or Testosterone on Self-Reported Sexual Responses and Behaviors in Hypogonadal Adolescents. Jordan W. Finkelstein Elizabeth J. Susman Vernon M. Chinchilli M. Rose D’Arcangelo Susan J. Kunselman Jacqueline Schwab Laurence M. Demers Lynn S. Liben Howard E. Kulin. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 83, Issue 7. (1998). Pages 2281–2285
  • Wells, B. L. (1986). Predictors of female nocturnal orgasms: A multivariate analysis. Journal of Sex Research, 22(4), 421-437.
  • Sexual Behavior in the Human Female. Kinsey, A.; Pomeroy, W.; Martin, C., & Gebhard, P. Philadelphia: Saunders (1953). ISBN 978-0-253-33411-4.
  • The effect of sleep position on dream experiences.Yu, Calvin Kai-Ching. American Pscological Association(2012). Dreaming, 22(3), 212-221
  • Lucid dreaming as a treatment for recurrent nightmares. Zadra AL, Pihl RO. Department of Psychology, McGill University, Montreal. (1997) 66(1):50-5
  • Schmidt, M. H. (2015). Impotence and erectile problems in sleep medicine. In Sleep Medicine (pp. 457-463). Springer, New York, NY.
  • Cochran, W. G., Mosteller, F., & Tukey, J. W. (1953). Statistical problems of the Kinsey report. Journal of the American Statistical Association, 48(264), 673-716.
  • Yu, C. K. C. (2012). The effect of sleep position on dream experiences. Dreaming, 22(3), 212.
  • Lee, M. J., Yang, G. E., Chueh, H. W., Park, J. H., & Yoo, J. H. (2017). The effect of first nocturnal ejaculation timing on risk and sexual behaviors of Korean male adolescents. Annals of pediatric endocrinology & metabolism, 22(1), 43–48. https://doi.org/10.6065/apem.2017.22.1.43

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.