Logo image
Logo image

Voiko omenan siemenet syödä?

2 minuuttia
Omenan siementen syönnin aiheuttamasta myrkytysvaarasta on varoitettu. Kuinka vaarallisia ne todella ovat? Täällä kerromme.
Voiko omenan siemenet syödä?
Viimeisin päivitys: 12 lokakuuta, 2023

Omenan siemenet ja kota heitetään yleensä pois, kun hedelmä on syöty, mutta jotkut ihmiset syövät siemeniä vahingossa tai ihan tahallaankin. Onkin herännyt kysymys, onko omenan siemenien syöminen vaarallista.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä tiede sanoo ja missä olosuhteissa ne voivat vaarantaa terveytesi. Lue lisää!

Ovatko omenan siemenet myrkyllisiä?

Omenan ytimessä on noin viisi pientä siementä, jotka pureskeltuina maistuvat kitkeriltä. Mielipiteet niiden nauttimisesta jakautuvat, ja jotkut pitävät niitä terveellisinä, kun taas toiset väittävät niitä myrkyllisiksi. Mitä tiede sanoo?

Nutrients -lehden kautta jaettu tutkimus kommentoi, että nämä siemenet ovat proteiinin, ravintokuidun ja lipidien lähde, joita on pääasiassa niiden endospermissä. Näin ollen hypoteesin mukaan ne voivat edistää ruoansulatuskanavan, sydän- ja verisuonitautien sekä aineenvaihdunnan terveyttä.

Miksi niiden sitten sanotaan olevan myrkyllisiä? Edellä mainittujen ravintoaineiden lisäksi ne sisältävät amygdaliinia, joka metaboloituessaan hajoaa syaanivedyksi (HCN). Tämä aiheuttaa myrkytyksen ja vaikuttaa solujen kykyyn käyttää happea.

Onneksi omenan siemenet eivät todennäköisesti aiheuta myrkytystä ja kuolemaa. Aikuisen pitäisi syödä vähintään 150 siementä, jotta hänellä olisi tällainen riski. Ja kuten Encyclopedia Britannican julkaisussa huomautetaan, yleensä omenassa on vain 5-8 siementä.

Ihmiskeho pystyy käsittelemään pieniä annoksia syaanivetyä. Ellei joku nauti useita omenia siemenineen peräkkäin, riski on melko pieni.

On myös syytä ottaa huomioon, että amygdaliinia saadaan vain murskaamalla (kuten mehuissa) tai pureskelemalla siemenet. Kokonaisina nautittuina siemenet läpäisevät ruoansulatuskanavan ehjinä, mikä ei aiheuta riskiä.

Lue tämäkin: Kaura ja omenat sydämen terveydelle

Syanidimyrkytyksestä

On huomattava, että syanidi on ollut yksi ihmiskunnan historian klassisista myrkyistä. Yhdysvaltain tautikeskuksen (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) antamien tietojen mukaan 1-2 mg/kg:n annokset ovat tappavia 70 kiloa painaville miehille.

Pieninä määrinä se voi aiheuttaa sydän- ja aivovaurioita, ja vakavissa tapauksissa se aiheuttaa kooman ja kuoleman. Tästä syystä ei ole suositeltavaa syödä omenan siemeniä tai muiden kyseistä ainetta sisältävien hedelmien (aprikoosit, kirsikat ja persikat) siemeniä.

Muita syanidimyrkytyksen oireita ovat hengitysvaikeudet, kouristukset ja tajunnan menetys.

Vaikka yleisenä suosituksena on välttää näiden siementen syömistä, ei ole haittaa, jos muutama siemen tulee vahingossa syötyä. Kuten edellä mainittiin, yhden omenan sisältämä siemenmäärä ei riitä aiheuttamaan myrkytystä.

Mitä tapahtuu, jos murskattuja omenan siemeniä nautitaan mehussa?

Useimmiten omenan siemenet murskataan hedelmän mukana, kun valmistetaan juomia, kuten mehuja ja smoothieita. Tämän seurauksena niistä vapautuu todennäköisesti jonkin verran amygdaliinia. Mutta tällöinkin myrkytysriski on hyvin pieni.

Food Chemistry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat löysivät joistakin kaupallisista omenamehumerkeistä hyvin pieniä määriä amygdaliinia. Tarkemmin sanottuna raportoitu mittaustulos oli seuraava:

  • 0,01-0,04 mg millilitrassa tuoreomenamehussa.
  • 0,001-0,007 mg millilitrassa pitkään säilyvässä omenamehussa.

Tämän perusteella mehua pidetään turvallisena ihmisravinnoksi. Mutta kuten koko hedelmän kohdalla, on suositeltavaa poistaa siemenet ennen mehustamista.

Lue lisää: Voiko auringonkukan siementen kuoria syödä?

Mitä pitää muistaa omenan siemenistä?

Omenan siementen syömisen sanotaan olevan terveydelle vaarallista, koska ne sisältävät amygdaliini-nimistä ainetta, josta vapautuu syanidia pureskeltaessa ja sen sulaessa. On kuitenkin osoitettu, että pitäisi syödä vähintään 150 siementä, jotta altistuisimme tämän aineen aiheuttamalle myrkytykselle.

Näin ollen on epätodennäköistä, että yhden omenan siementen nauttiminen vahingoittaisi. Varotoimenpiteenä on kuitenkin suositeltavaa poistaa siemenet hedelmästä ennen syömistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bolarinwa, I. F., Orfila, C., & Morgan, M. R. (2015). Determination of amygdalin in apple seeds, fresh apples and processed apple juices. Food chemistry, 170, 437–442. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25306368/
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Opyd, P. M., Jurgoński, A., Juśkiewicz, J., Milala, J., Zduńczyk, Z., & Król, B. (2017). Nutritional and Health-Related Effects of a Diet Containing Apple Seed Meal in Rats: The Case of Amygdalin. Nutrients9(10), 1091. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691708/
  • Petruzzello, M. (2017). Can apple seeds kill you? En Encyclopedia Britannica.
  • Hendry-Hofer TB, Ng PC, Witeof AE, Mahon SB, Brenner M, Boss GR, Bebarta VS. A Review on Ingested Cyanide: Risks, Clinical Presentation, Diagnostics, and Treatment Challenges. J Med Toxicol. 2019 Apr;15(2):128-133. doi: 10.1007/s13181-018-0688-y. Epub 2018 Dec 11. PMID: 30539383; PMCID: PMC6441064.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.