Vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille

Itsestä huolehtiminen on aikaa, jota vanhemmat antavat itselleen antaakseen lapsilleen huomiota ja suojelua ihan uudella tavalla. Se on sitä, että pidämme huolta itsestämme pitääksemme huolta muista. Tässä 10 vinkkiä itsestä huolehtimiseen, jotka kannattaa ottaa käyttöön.
Vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille

Kirjoittanut Ana Núñez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Itsestä huolehtiminen on oleellisen tärkeää vanhemmille, jotta he voisivat pitää huolta lapsistaan. Tässä terveessä ajatuksessa pätee viisaus: emme voi antaa sellaista mitä meillä ei ole. Tässä mielessä pystymme pitämään huolta toisista, koska pidämme ensin huolta itsestämme. Haluaisitko tietää joitakin vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille? Jatka siinä tapauksessa lukemista!

Kuten niin monella muullakin asialla elämässä, huolenpidolla ja suojelulla on yksi yhteinen tekijä, joka on aika. Tämä tärkeääkin tärkeämpi ja näkymätön realiteetti on osa kaikkea, ja vaikka sitä pidetäänkin abstraktina, se näkyy jatkuvasti arjessa.

Neuvomme vanhempia järjestämään aikaa perheelle. Varaa laadukasta aikaa yhteiseen ajanviettoon kotona kumppanin ja lasten kanssa. Älä anna tuntien vain vierähtää ohitse, vaan täytä ne tietoisesti ja merkityksellisesti.

Tärkeitä puolia itsestä huolehtimisessa, joita ei tulisi laiminlyödä

Terveys liittyy hyvin läheisesti itsestä huolehtimiseen. Liikunta, lepo ja tasapainoinen ravitsemus ovat tekijöitä, joiden vuorovaikutus auttaa osaltaan ylläpitämään hyvää terveyttä.

On ilmiselvää, että lapsista huolehtiminen on riippuvaista terveistä tottumuksista. Vaatimukset ovat monet, erityisesti ensimmäisinä kuukausina ja vuosina, kun kokemattomuus ja uudet asiat vaativat enemmän valppautta ja herättävät ahdistusta.

Vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille

Etäisyyden ottaminen mahdollistaa vanhemmille tietyissä tilanteissa laajemman näkökulman asioihin. Näin ollen etäisyyden ottaminen nähdäkseen asiat paremmin ja pohtiakseen niitä, yksityiskohtien lähempi tarkastelu, päätösten tekeminen ja toimeen ryhtyminen ovat tietoisia ja vastuullisia liikkeitä.

Ottamalla aikaa itsestä huolehtimiselle huomioimme itsemme, arvostamme itseämme ja olemme valmiimpia. Tässä muutamia vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille.

1. Tartu aikaa kiinni kädestä

Aika ei ole vain abstrakti käsite. Voimme muokata sitä, taittaa sitä ja sovittaa sen omiin henkilökohtaisiin, perheemme ja sosiaalisiin tarpeisiin.

Ajaudumme kriisiin, kun aika alkaa muuttua tukahduttavaksi. Kun se kietoo meidät otteeseensa eikä jätä meille muuta mahdollisuutta kuin täyttää velvollisuutemme tai epäonnistua niiden täyttämisessä.

Emme voi vain ottaa rennosti ja olla tekemättä mitään – kypsyyteen kuuluu aina päätösten puntaroiminen. Ja yksi päätöksistä on se, että sanomme vakuuttavasti ja lujasti: “Olen siellä missä haluankin olla”.  Helppoa se ei ole, mutta meidän on taisteltava onnistuaksemme siinä. Ja se, että olemme siellä missä olemme päättäneetkin olla, on tavallaan ajankäytön suhteellista hallintaa.

Aika on ongelma, kun emme osaa organisoida sitä, mutta meidän on otettava tehtäväksemme muovata sitä.

2. Vinkkejä itsestä huolehtimiseen: organisoi ja suunnittele

Ajan saaminen hallintaan mahdollistaa organisoimisen ja suunnittelun. Meillä on valta ja kyky käyttää hyväksemme niitä elementtejä, jotka muodostavat osan todellisuuttamme. Aina tulee vastaan odottamattomia tilanteita, virhemarginaaleja, yllättäviä käänteitä, mutta nämä ovat tiellämme vain siinä tapauksessa, että olemme jättäneet kaiken sattuman varaan.

Pyritään siis muodostamaan reittejä ja toimintasuunnitelma. Järjestetään nappulat arjen shakkilaudalla strategin mentaliteetilla, ilolla ja optimistisesti. Mitä haluamme tehdä, kuinka paljon resursseja meillä on ja kuinka paljon aikaa meillä on. Ja myös keitä meillä on ja kuinka voimme käsitellä mahdolliset ennakoimattomat tapahtumat. Annetaan itsemme olla vapaita. Kyllä, se on melkoinen haaste.

3. Käy terveystarkastuksissa aika ajoin

Terveys on kiistatta ensisijainen asia varautumisessa – sen turvin olemme valmiita pitämään huolta perheestämme. Henkilökohtainen terveys heijastuu perheenkin terveyteen, samoin kuin yhden perheenjäsenen sairaus vaikuttaa henkisesti koko perheeseen.

Käy siis säännöllisissä terveystarkastuksissa ja muodosta tiivis yhteys lääkärin, ja erityisesti lastenlääkärin, kanssa. Siitä on paljon apua, että elämässä on viisas ja tietävä ääni, joka kertoo mitä tulee tehdä pienten vaivojen edessä.

4. Mitä tehdä ensin ja mitä jättää myöhemmäksi

On myös ensiarvoisen tärkeää laatia tärkeysjärjestys. On sanomattakin selvää, että se mikä on tärkeää osalle ei välttämättä ole tärkeää toisille. Lista saattaa olla osittain yhtenevä, mutta ei välttämättä.

Tärkeysjärjestyksen laatiminen on arvokas asia, koska se osoittaa mitkä asiat ovat tärkeäitä kullekin perheenjäsenelle heidän omien etujensa mukaisesti. Itsestä huolehtiminen vanhempana tarkoittaa itsestä välittämistäVain jos annamme itsellemme tunnustusta omissa silmissämme, kykenemme heijastamaan sitä ja lahjoittamaan sitä muille. Kukaan ei anna sellaista mitä hänellä ei ole.

5. Vinkkejä itsestä huolehtimiseen: älä laiminlyö ystäviäsi

Pääsemme lähemmäs itseämme, kun tulemme läheisemmiksi ystäviemme kanssa. Ei riitä, että ystäviä ajattelee ja velloo nostalgiassa. Meidän on jatkuvasti toteutettava läheisyyttä ja hellyyttä.

Muutoin välimatka muuttuu etääntymiseksi ja sitten vieraantumiseksi. Lämminhenkinen kommunikaatio puhaltaa eloa elämän liekkiin. Ei lykätä sitä myöhemmäksi.

6. Mitä jos pitäisit päiväkirjaa tai kirjoittaisit kirjeitä ystävillesi?

Sosiaalinen media tarjoaa meille useita keinoja ottaa yhteyttä ystäviimme; ei vain äänet, vaan myös kuvat ja videot lähentävät meitä enemmän kuin koskaan ennen. Niillä on kuitenkin kääntöpuolensa, jota emme aina huomaa: meillä on tapana antaa itsestämme paranneltua kuvaa, jonka haluamme muiden näkevän.

Mitäpä jos yrittäisit pitää päiväkirjaa? Kirjoittaminen on täydellistä todistusterapiaa, jopa intiimimpää kuin se mikä tulee päivänvaloon ja mitä näytämme videoissa. Kirjoittaminen tuo esiin sellaisen minän, jonka toinen ihminen näkee uusin silmin. Ja tuossa toisenlaisuudessa tiedämme olevamme samoja, mutta erilaisia.

Päiväkirja voi ottaa vastaan sen mitä me olemme, aivan kuin lokikirja joka ei päästä meitä eksymään päivien pyörteessä. Ja kirjoittamalla kirjeitä ystävillemme he saavat meiltä eri lailla läheisyyttä ja luottamusta.

7. Jaa sitä mistä pidät ja et pidä

Tapahtuipa se sitten kirjoitetussa tai audiovisuaalisessa muodossa, tärkeintä on joka tapauksessa jakaa omia mieltymyksiään muille ja löytää kommunikointikanavia. Muut auttavat meitä olemaan, kun me annamme ja otamme vastaan tasapuolisella tavalla.

On helppoa sopia katsovansa yhdessä elokuvan, online-konsertin tai lukea saman kirjan, jotta voitte vaihtaa näkemyksiä, kriteerejä ja mielipiteitä. Uskomus saa vahvistusta vastakkaisuudesta ja eroavaisuuksista.

8. Vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille: kuuntele musiikkia

Ja jos kirjoittaminen on terapeuttista, musiikin kuuntelu voi olla eheyttävää. Musiikki on yksi ajan muoto, joten se voi mukautua mihin vain tilanteeseen ja auttaa meitä muovaamaan sitä ja antamaan sille merkitystä.

Se on tehty muistoista ja herkkyydestä. Se auttaa meitä tuntemaan ja herättämään tuntemuksia. Kodin täyttäminen musiikilla tuo iloa sydämeen.

Vanhempien on hyvä tietää vinkkejä itsestä huolehtimiseen
Musiikki yhdistää meidät ja toimii itsestä huolehtimisen välineenä niin, että saamme yhteyden itsemme kaikkein intiimeimpiin osiin, jotka toisinaan unohdamme.

9. Mene lenkille ja hanki muuta ajateltavaa

Lenkki ympäristön ääniä, musiikkia tai podcastia kuunnellen on keino yhdistää mielihyvä, terveys ja kasvu. Miksi emme siis loisi hetkiä, jotka tuovat eloa päivän lopputunteihin; näin voit pohtia niitä siitä näkemyksestä käsin, että elämä pitää sisällään upean salaisuuden.

10. Siivoa koti: sisäinen järjestys

Kodin siivoaminen vaikuttaa sisäiseen järjestykseemme. On olemassa esineiden kielioppi, joka käy vuoropuhelua kaikkein sisimmän olemuksemme kanssa. Voimme kokea sisäisiä ongelmia tai sekasortoa, jos emme voi hyvin fyysisessä ympäristössämme.

Siivoamisen tulisi kuulua koko perheelle, koska jokaisella on ja jokainen omaksuu ja mukauttaa oman tilansa, omien huoneidensa lisäksi. Suosikkipaikoilla on oma jälkensä. Löydetään omamme ja vaalitaan sitä osana olemustamme.

Vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille: tehkää siitä yhteistä ja molemminpuolista

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että isät viettävät vähemmän aikaa lastensa kanssa kuin äidit. Se ei tässä asiayhteydessä tarkoita sitä, että he käyttäisivät enemmän aikaa itsestä huolehtimiseen kuin mitä antavat perheelleen. Asia on pikemminkin päinvastoin.

Perinteiset roolit perheessä sysäävät isän kodin ulkopuolelle ja äidin sisäpuolelle. Ja vaikka ajat ovat muuttumassa, edelleen on paljon tehtävää. Äitien ja isien tulisi kiireesti alkaa pitää huoltaa itsestään pitääkseen paremmin huolta koko perheestä.

Tämä merkitsee sitä, että itsestä huolehtiminen tarkoittaa harmonisempaa perhettä. Tämän saavuttamiseksi vanhempien on annettava laatuaikaa ensin itselleen ja sitten muille. Tämän seurauksena huolenpito ulottuu kaikkiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.