Viisi vinkkiä parempaan uneen niille, joilla on vaikea ekseema

Vaikean ekseeman aiheuttamat epämukavat oireet voivat häiritä unta. Tästä syystä on tärkeää noudattaa joitakin strategioita, jotka auttavat saamaan paremman unen.
Viisi vinkkiä parempaan uneen niille, joilla on vaikea ekseema

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vaikean ekseeman oireet voivat heikentää elämänlaatua merkittävästi. Vaikka epämukavuus vähenee reseptilääkkeillä, hoitoa on tärkeä täydentää muutamilla vinkeillä. Tässä artikkelissa katsomme joitakin vinkkejä parempaan uneen niille, joilla on vaikea ekseema.

Valitettavasti tämä ihosairaus aiheuttaa muun muassa väsymystä, uneliaisuutta ja unettomuutta. Kutinan, kuivuuden ja muiden kliinisten oireiden aiheuttaman epämukavuuden vuoksi tästä ihosairaudesta kärsivien on vaikea saada levollista unta.

Huolestuttavinta on se, että riittämätön unensaanti voi vaikuttaa komplikaatioiden syntyyn. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä se voi vaarantaa psyykkisen ja muun terveyden. Miten sen kanssa pärjää? Jatka lukemista!

Mikä on ekseema?

Ekseema aiheuttaa punoitusta, paukamaista ihottumaa tai rakkuloita tulehdusreaktion seurauksena, joka johtaa kutinaan.

Ekseema, joka tunnetaan myös atooppisena dermatiittina, on ihosairaus, joka aiheuttaa tyypillisesti punoitusta ja tulehdusta. Tähän liittyy voimakasta kutinaa, paukamia ja ihon äärimmäistä kuivuutta monien muiden vaivojen lisäksi.

Sairauden joitakin yleisiä muotoja ovat kosketus-, seborrooinen ja nummulaarinen ekseema. Ekseema voi puhjeta kenelle tahansa, mutta yleisempi se on vauvoilla ja pienillä lapsilla. Vaikka sen tarkkaa aiheuttajaa ei vielä tiedetä, sen uskotaan olevan immuunijärjestelmän reaktio ärsytystä aiheuttaville tekijöille.

Sairauden akuutti tulehdusvaihe ilmenee, kun iholle puhkeaa yksi tai useampi oire. Tämä tapahtuu yleensä henkilön altistuttua laukaiseville tekijöille, kuten:

  • Siivoustuotteiden ja pesuaineiden kemikaaliyhdisteet
  • Hajuvedet ja kosmetiikka
  • Keinokuidut
  • Korkeat lämpötilat
  • Jatkuva stressi
  • Ruokaintoleranssit
  • Eläinhilse
  • Karkeat materiaalit, kuten villa
  • Ylempien hengitysteiden infektiot

Vinkkejä parempaan uneen niille, joilla on vaikea ekseema

Journal of Investigative Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa paljastui, että ekseemasta kärsivät potilaat kärsivät suuremmalla todennäköisyydellä myös uupumuksesta ja nukkumisvaikeuksista. Tutkimuksen mukaan lääkärissä käydään päivittäin yhä enemmän juuri vaikean ekseeman ja uniongelmien vuoksi.

Onneksi tietyt vinkit voivat auttaa saamaan levollisen unen. Alla jaamme niistä tärkeimmät. Ota ne käyttöön jo tänään!

1. Säädä huoneen lämpötilaa

Kodin lämpötilaa kannattaa laskea, jos kärsii vaikeasta ekseemasta
Korkeat lämpötilat edistävät ekseeman ilmaantumista, sillä ne tekevät ympäristöstä kuivan.

Ruumiinlämpö ja vaikea ekseema ovat yhteydessä toisiinsa. Mitä suurempi on kuumuuden tunne, sitä pahemmaksi sairauden oireet muuttuvat. Uniongelmia syntyykin tavallisesti liian kuuman sisälämpötilan seurauksena.

Tästä syystä on tärkeää pitää ympäröivä lämpötila riittävän viileänä, erityisesti kun ulkona on lämmintä. Tämän voi tehdä seuraavilla tavoilla:

  • Ota lämmitys pois päältä tai laske lämpötilaa (kolmisen astetta).
  • Kokeile eri lämpötiloja, kunnes löydät itsellesi sopivimman.
  • Asenna ilmankostutin.

2. Käytä oikeanlaisia vuodevaatteita, jos sinulla on vaikea ekseema

Myös vuodevaatteet voivat vaikuttaa ruumiinlämpöön nukkumaan mennessä. Yksi toimenpide uniongelmien vähentämiseksi onkin näin ollen vuodevaatteiden vaihtaminen sopivampiin. Varmista, että käyttämäsi vuodevaatteet on valmistettu puuvillasta tai bambusta.

Niihin kertyy vähemmän pölypunkkeja ja jäämiä ihosta – tekijöitä, jotka voivat pahentaa oireita. Lisäksi ne on helppo pestä ja kuivata nopeasti.

3. Käytä kosteusvoidetta ennen nukkumaanmenoa

Vaikea ekseema voi helpottua kosteusvoiteilla
Pehmentävät kosteusvoiteet luovat suojaavan kerroksen iholle ja kosteuttavat sitä samalla.

Liiallinen kuivuus on yksi sellainen tekijä, joka pahentaa tämän ihosairauden oireita. Jos iho siis on liian kuiva, se kärsii suuremmalla todennäköisyydellä vaikeasta kutinasta ja hilseilystä. Tämän ratkaisemiseksi ihottuma-alueille kannattaa levittää kosteusvoidetta noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Käyttämiesi tuotteiden tulee sopia herkälle iholle tai ne tulee olla suunniteltu tämän sairauden hoitoon. Hajustettujen voiteiden tai rasvojen käyttöä tulisi välttää kokonaan, sillä ne voivat pahentaa oireita.

Kannattaa lukea myös: Parhaat hoitokeinot ekseemaan

4. Pidä yllä säännöllistä unirytmiä, jos sinulla on vaikea ekseema

Säännöllinen unirytmi voi auttaa merkittävällä tavalla hillitsemään vaikeaan ekseemaan liittyvää unettomuutta. Vaikka oireet voivatkin häiritä unen saantia, nukut suuremmalla todennäköisyydellä paremmin, jos sinulla on säännölliset rutiinit nukkumaan mennessäsi ja herätessäsi.

Lisäksi kannattaa hyödyntää jotakin rentoutusmenetelmää ennen nukkumaanmenoa ja poistaa makuuhuoneesta häiritsevät tekijät, kuten televisio, tietokone ja kännykkä.

5. Valitse oikeanlainen yöasu

Vaikea ekseema voi häiritä yöunia
Käytä hengittäviä yöasuja, jotka eivät tarraudu ihoon.

Sairauden ominaispiirteiden vuoksi yöasu kannattaa valita erityisen huolella. Karkeat ja synteettiset materiaalit voivat aiheuttaa ihottuman pahenemista, kun taas väljät ja hengittävät materiaalit minimoivat tätä riskiä ja tekevät olosta mukavamman.

Jatkuvatko uniongelmasi näistä suosituksista huolimatta? Jos näin on, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri arvioi, voidaanko käyttää muun tyyppisiä hoitoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Silverberg, J. I., Garg, N. K., Paller, A. S., Fishbein, A. B., & Zee, P. C. (2015). Sleep disturbances in adults with eczema are associated with impaired overall health: A US population-based study. Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1038/jid.2014.325
  • Kelsay, K. (2006). Management of sleep disturbance associated with atopic dermatitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2006.04.038
  • Jeon, C., Yan, D., Nakamura, M., Sekhon, S., Bhutani, T., Berger, T., & Liao, W. (2017). Frequency and Management of Sleep Disturbance in Adults with Atopic Dermatitis: A Systematic Review. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0192-3
  • Fishbein, A. B., Vitaterna, O., Haugh, I. M., Bavishi, A. A., Zee, P. C., Turek, F. W., … Paller, A. S. (2015). Nocturnal eczema: Review of sleep and circadian rhythms in children with atopic dermatitis and future research directions. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.08.028
  • Gupta, M. A., & Gupta, A. K. (2013). Sleep-wake disorders and dermatology. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.11.016

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.