Viisi tapaa hoitaa virtsankarkailua
Virtsankarkailu tarkoittaa virtsarakon hallinnan menettämistä. Se voi olla lievää, aiheuttaen pientä karkailuvuotoa, tai vakavaa virtsarakon tyhjentyessä kokonaan. Tiedätkö millä tavoin voit hoitaa virtsankarkailua?
Vaikka hoito voikin vaihdella piilevistä syistä riippuen, voivat jotkut perustavat auttaa hallitsemaan sitä. Tässä artikkelissa jaamme viisi tapaa, jotka sinun tulisi pitää mielessä.
Viisi tapaa hoitaa virtsankarkailua
Virtsarakon hallinnan menettäminen voi johtua monista terveysongelmista. Itse asiassa virtsankarkailu ei ole tauti itsessään, vaan oire. Se on yhtäkkistä ja voi tapahtua yskiessä tai aivastaessa.
Jotkut potilaat kehittävät siitä vakavan muodon, jolloin he eivät ehdi vessaan ajoissa kokiessaan voimakasta virtsaamisen tarvetta. Syystä tai vakavuudesta huolimatta kaikki voivat yrittää joitakin helppoja tapoja hoitaa virtsankarkailua. Lue niistä lisää alla!
1. Tee muutoksia ruokavalioon
Tiettyjen mausteiden tai sokeristen ruokien syöminen johtaa lisääntyneeseen virtsaamiseen.
Ruokavalion parantaminen on yksi tapa hoitaa virtsankarkailua. Vaikka monet sivuuttavat tämän tärkeän kohdan, voivat jotkut ärsytystä aiheuttavat ruoat vaikuttaa negatiivisesti tähän tilaan.
Sinun tulee siis vähentää tai lakata syömästä mausteisia, hapokkaita ja sokerisia ruokia. On myös viisasta vältellä kahvia ja muita kofeiininlähteitä.
2. Hoida virtsankarkailua kouluttamalla rakkosi uudelleen
Rakon uudelleenkoulutukseen kuuluu yksinkertaisia menetelmiä, jotka vahvistavat virtsauksessa merkittävässä roolissa olevia lihaksia. Sen tavoitteena on auttaa asettamaan tiettyjä aikoja rakon tyhjentämiselle. Ensimmäinen menetelmä on siis asettaa määrätyt ajat vessaan menemiselle.
Sinun tulisi ihanteellisesti pidätellä virtsaamisen tarvetta niin paljon kuin mahdollista, kunnes kehosi tottuu virtsarakon tyhjentämisaikatauluun. On tietenkin tärkeää tehdä niin asteittain. Aloita käymällä vessassa tunneittain, sitten joka toinen tunti, kunnes voit lopulta olla neljä tuntia käymättä vessassa.
Toinen yksinkertainen menetelmä auttaa vahvistamaan virtsanpidätyskykyä. Älä siis mene vessaan heti, kun tunnet tarvetta virtsata. Aloita viivyttämällä sitä viidellä minuutilla, sitten kymmenellä ja niin edelleen, kunnes tunnet hallitsevasi rakkoasi paremmin.
3. Tee lantionpohjaharjoituksia hoitaaksesi virtsankarkailua
Lantionpohjaharjoitukset ovat tunnettuja niiden tehokkuudesta virtsankarkailuun, sillä ne vahvistavat lantionpohjaa.
Lantionpohjaharjoitukset ovat parhaita täydennyshoitoja virtsankarkailuun. Itse asiassa ne ovat yleensä ensimmäinen vaihtoehto, kun ihminen kärsii lievästä virtsankarkailusta. Parhaiten tunnettuja ovat Kegel-harjoitukset, joita voidaan tehdä kotona päivittäin.
Tee näin
- Aloita supistamalla ja rentouttamalla lantionpohjalihaksiasi 5-10 sekunnin ajan.
- Lepää sitten yhtä kauan. Lantionpohjalihakset ovat niitä, joita käytät pysäyttämään virtsauksen. Jos et ole varma kuinka teet sen, yritä pysäyttää virtsaus vessassa käydessäsi.
- Myös muista harjoituksista voi olla apua, kuten sillasta tai kohotetusta lantiosta. Sinun tulee kuitenkin keskittyä oikeiden lihasten supistamiseen.
Lue myös: Kegel-harjoitukset: paranna seksielämääsi ja vältä inkontinenssia
4. Vältä tupakointia
Tupakka voi haitata virtsarakon hermotoimintaa. Sen myrkyllisten ainesosien suuren määrän takia tupakointi voi heikentää lantionpohjalihaksia. Erityisesti nikotiini voi aiheuttaa liiallista supistusta rakossa johtaen yhtäkkiseen lisääntyneeseen tarpeeseen virtsata.
Toisaalta sinun tulisi myös muistaa, että tupakointi voi johtaa krooniseen yskään, joka vaikuttaa myös virtsavuotoihin. Kun yskit, kohoaa lantionpohjan kohdalla olevan vatsan paine, mikä johtaa virtsarakon ja virtsaputken täyttymiseen.
5. Vältä alkoholijuomia
Liiallisella alkoholin kulutuksella on vaikutus virtsarakon, virtsajohdinten sekä munuaisten seinämien heikentymiseen ja ärsytykseen. Sinun tulisikin siis vältellä alkoholijuomia, mikäli haluat hoitaa virtsankarkailua.
Alkoholi ylistimuloi virtsarakkoa ja pienentää sen kykyä pidätellä virtsaa. Koska se aiheuttaa myös nestevajetta, lisää se virtsaputkentulehduksen riskiä. Mitä sen suhteen tulisi tehdä? Välttele sitä kokonaan, jos kärsit virtsankarkailun oireista! Juo sen sijaan enemmän vettä.
Sinun tulisi myös muistaa lääkärissä käymisen tärkeys, mikäli kärsit näistä oireista. Mitä nopeammin sinut diagnosoidaan ja hoidetaan, sitä parempi ennusteesi tulee olemaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Imamura, M., Williams, K., Wells, M., & Mcgrother, C. (2015). Lifestyle interventions for the treatment of urinary incontinence in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003505.pub5
- Le, N. B. P. (2014). Urinary incontinence. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_37
- Gleason, J. L., Richter, H. E., Redden, D. T., Goode, P. S., Burgio, K. L., & Markland, A. D. (2013). Caffeine and urinary incontinence in US women. International Urogynecology Journal and Pelvic Floor Dysfunction. https://doi.org/10.1007/s00192-012-1829-5
- Kargar Jahromi, M., Talebizadeh, M., & Mirzaei, M. (2014). The Effect of Pelvic Muscle Exercises on Urinary Incontinency and Self-Esteem of Elderly Females With Stress Urinary Incontinency, 2013. Global Journal of Health Science. https://doi.org/10.5539/gjhs.v7n2p71
- M., M. (2018). Nonsurgical treatment methods in urinary incontinence. Gineco.Eu. https://doi.org/10.18643/gieu.2016.39
- Kolcaba, K., Dowd, T., Winslow, E. H., & Jacobson, A. F. (2011). Kegel Exercises. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/00000446-200011000-00048
- Bump, R. C., & McClish, D. K. (1992). Cigarette smoking and urinary incontinence in women. American Journal of Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/S0002-9378(11)91691-3
- Mayo Clinic. Bladder control: Lifestyle strategies ease problems. (2017). Recuperado el 1 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/in-depth/bladder-control-problem/art-20046597
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.