Opettele pääsemään eroon negatiivisesta ajattelusta
Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña
Tyypilliseen länsimaiseen elämäntapaan kuuluu usein paljon stressiä ja negatiivista ajattelua. Nopeatempoinen elämänrytmi voi käydä niin musertavaksi, että monissa tapauksissa negatiiviset ajatukset muuttuvat elämänmotoksi, josta voi olla paljon haittaa. Tätä voi olla vaikea uskoa, mutta ajatuksissa on voimaa. Tänään kerromme, kuinka voit päästä eroon negatiivisesta ajattelusta.
Jos ajatukset ovat täynnä negatiivisia tunteita ja tuhoavia sanoja, hajotamme itseämme miljoonilla tavoilla pitkin päivää. Olo ei ole hyvä, ja elämä tuntuu olevan vain jatkuvaa kamppailua. Jos ajatukset sen sijaan ovat täynnä rakentavia ja mielialaa kohottavia tunteita, seuraukset ovat hyvin erilaiset.
Ajatusten muuttamiseksi meidän tulisi kiinnittää tarkasti huomiota tiettyihin yksityiskohtiin, korjata joitakin tapoja ja korvata ne uusilla.
Avain piilee siinä, että osaa ottaa avosylin vastaan ne muutokset, jotka tekevät olosta hyvän lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
Seuraavien suositusten tavoitteena on auttaa sinua tekemään tarvittavat muutokset, jotta lakkaisit hajottamasta itseäsi tuhoavilla ajatuksilla ja oppisit olemaan onnellisempi. Tarkoituksena ei ole välttää negatiivisuutta hinnalla millä hyvänsä, vaan pikemminkin oppia hallitsemaan sitä, jottei se painaisi sinua alas.
Oletko valmis muuttamaan ajattelutapaasi?
Kuinka päästä eroon negatiivisesta ajattelusta?
1. Muuta kehonkieltä
Jos sinulla on tapana olla selkä köyryssä, pitää käsiä ja jalkoja jatkuvasti ristissä ja ylläpitää kaikin tavoin vihamielistä kehonkieltä niin itseäsi kuin muitakin kohtaan, sinun tulisi tehdä pari muutosta. Ihan ensiksi korjaa ryhtisi. Pidä selkä aina suorana. Kehosi kiittää, ja tämä lisää hyvinvointiasi, mikä parantaa mielialaa.
Vältä lisäksi jalkojen ja käsivarsien ristimistä istuessasi, erityisesti kun puhut jollekulle. Pyri sen sijaan pitämään selkä suorana, jalat maassa ja käsivarret rentoina (pöydällä, sylissä tai mikä vain tuntuu mukavimmalta). Tämä tuo itsevarmuutta, tekee sinusta keskustelulle vastaanottavaisemman ja jättää paremman vaikutelman muihin.
2. Kommunikoi
Jotta pääsisit eroon negatiivisesta ajattelusta, on aina kannattavaa puhua luotettavalle henkilölle. Vaikka sitä saattaa olla vaikea uskoa, itselleen puhuminen ääneen auttaa myös. Itse asiassa psykologit suosittelevat tekemään erään harjoituksen stressaantuneina hetkinä, kun olo ei tunnu kovin hyvältä.
- Ota äänentallennin ja kerro kaikki huolesi siihen, aivan kuin puhuisit jollekin luotettavalle henkilölle tai psykologille.
- Tämän jälkeen poista tallenne. Sitä on turha säästää tai edes kuunnella.
Koska kukaan ei ole kuuntelemassa ja arvostelemassa, voit päästellä höyryjä vapaasti. Tämä helpottaa oloa, ja olet valmiimpi katsomaan tilannetta objektiivisemmin.
On muitakin strategioita tunteiden purkamiseksi. Pääajatuksena kaikissa niissä on se, ettei mitään pidätellä ja yritetään sitten mennä eteenpäin.
3. Rentouta mielesi
Nykyään on erittäin tärkeää oppia rentoutumaan ja myös löytää sille aikaa. Ensimmäinen vaihe on varata sille ainakin muutama minuutti: lopeta kaikki mitä olit tekemässä ja vain hengitä syvään.
Ideana on keskittyä hengitykseen usean (noin 5-10) minuutin ajan ja vapauttaa näin kehoon kerääntynyt jännitys. Syvähengitys hajottaa negatiiviset ajatukset nopeasti. Näin saat stressin hallintaan ja otteen negatiivista ajatuksista voidaksesi korvata ne positiivisilla.
4. Käännä negatiiviset ajatukset ympäri
Aivan kuten aiemmin mainitsimme, negatiivisen ajattelun lopettamisessa ei ole kyse todellisuuden kieltämisestä, vaan pikemminkin siitä, että muutamme tapaamme katsoa sitä. Jos esimerkiksi suhtaudut johonkin vaikeuteen epäonnistumisena, menetät mahdollisuuden kasvaa ja tulla vahvemmaksi.
Vaikeina hetkinä ei ole pakko antaa negatiivisen ajattelun hallita ja estää näkemästä ratkaisua. Sinun on pysähdyttävä hetkeksi (niin monta kertaa kuin tarvitsee) ja käännettävä huolta aiheuttavat ajatukset ympäri.
5. Käytä luovuutta hyväksesi
Luova ajattelu voi auttaa pääsemään pois negatiivisuuden syövereistä.
Ongelmiin ei nimittäin aina ole ainoastaan yhtä ratkaisua. Meidän tarvitsee vain löytää uusia vaihtoehtoja ja muuttaa hieman lähestymistapaamme.
Hyvää oloa lisäävät aktiviteetit auttavat kehittämään luovaa ajattelua. Moni kokeilee esimerkiksi maalaamista, piirtämistä, kirjoittamista tai tanssimista. Kaikessa on kyse dynaamisena pysymisestä.
6. Mene kävelylle
Joskus maisemanvaihto auttaa tyhjentämään mielen ja ajattelemaan selkeämmin. Kävely puistossa tai muualla raittiissa ilmassa auttaa viemään huomion muualle ja järjestämään ajatukset.
Muista toki, ettei kävely ole tarkoitettu vain tällaisiin hetkiin; viikottaiset kävelyt auttavat ehkäisemään kovaa stressiä ja ahdistusta.
7. Tee lista kaikista hyvistä asioista elämässäsi
Usein keskitymme liikaa ongelmiimme, niin että se vie tilaa elämän hyviltä asioilta. Päästäksesi eroon negatiivisesta ajattelusta tee lista elämässäsi olevista hyvistä asioista.
Näin palautat mieleesi kaikki positiiviset asiat, ja mikä tärkeintä, sen kuinka arvokkaita ne ovat. Ajatusten kontrolloiminen on päivittäinen tehtävä, joka voi muuttua helpommaksi kunhan vain näet ensin hieman vaivaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
- Edwards MK, Rosenbaum S, Loprinzi PD. Differential Experimental Effects of a
Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on
State Anxiety Among Young Adults. Am J Health Promot. 2018 May;32(4):949-958.
doi: 10.1177/0890117117744913. Epub 2017 Dec 7. PubMed PMID: 29216745. - Jenson, W.R., Olympia, D., Farley, M. and Clark, E. (2004), Positive psychology and externalizing students in a sea of negativity. Psychol. Schs., 41: 67-79. doi:10.1002/pits.10139
- Bartholow, B.D., Pearson, M.A., Dickter, C.L., Sher, K.J., Fabiani, M. and Gratton, G. (2005), Strategic control and medial frontal negativity: Beyond errors and response conflict. Psychophysiology, 42: 33-42. doi:10.1111/j.1469-8986.2005.00258.x
- Breathing Techniques for Stress Relief. WebMD. https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques#1
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.