Logo image
Logo image

Vesisynnytys: kaikki mitä tarvitsee tietää

3 minuuttia
Vesisynnytys on tehokas keino lievittää tulevan äidin kipua synnytyksen aikana. Koska siihen liittyvät riskit ovat hyvin vähäisiä, se on kätevä luonnollisen synnytyksen muoto.
Vesisynnytys: kaikki mitä tarvitsee tietää
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Viime vuosina yhä useampi nainen on valinnut muun kuin perinteisen synnytyksen. Monet naiset päättävät synnyttää kotona tai valitsevat vesisynnytyksen. Vesisynnytys on itse asiassa yhä suositumpi vaihtoehto, vaikkakaan monet sairaalat eivät salli sitä tai tarjoa siihen tarvittavia välineitä.

Tässä artikkelissa kutsumme sinut oppimaan lisää vesisynnytyksestä, mukaan lukien sen hyödyistä ja mahdollisista haitoista.

Vesisynnytys

Some figure
Vesi vähentää kipua ja mahdollistaa sen, että raskaana oleva nainen hallitsee itse tilannetta paremmin.

Espanjan kätilöyhdistyksen mukaan “upottautuminen lämpimään veteen on tehokas kivunlievitysmenetelmä synnytyksen aikana, erityisesti synnytyksen ensimmäisen vaiheen viimeisessä vaiheessa”. Vesisynnytyksessä synnytetään niin, että naisen vatsa on upoksissa veden alla.

Vesisynnytyksen ensisijainen tavoite on siis lievittää kipua. Veteen upottautumista pidetään ei-farmakologisena kivunlievityksenä, joka sallii raskaana olevan naisen hallita tilannetta paremmin.

Tätä menetelmää tutkittiin ensimmäisen kerran Iso-Britanniassa. Asiantuntijat tulivat siihen johtopäätökseen, että se on niin hyödyllinen menetelmä, että sen tulisi olla saatavilla kaikissa sairaaloissa ja klinikoilla.

Valitettavasti näin ei ole useimmissa maissa. Toisin sanoen julkisissa sairaaloissa ei ole erityisiä synnytysaltaita tai tarvittavaa välineistöä, kuten langattomia kardiotokografiajärjestelmiä.

Mitä vesisynnytys pitää sisällään?

Some figure
Vauvan tilan tarkkailemiseksi synnytyksessä on oltava riittävä sairaalavälineistö.

Tämän tyyppisen synnytyksen valitseminen edellyttää tarvittavaa välineistöä sekä synnytyslääkärin ja kätilön läsnäoloa.

  • Synnytysaltaan veden lämpötilan tulisi olla 37 celsiusastetta. Jos lämpötila on matalampi, nainen ei välttämättä pysty rentoutumaan. Jos se taas on korkeampi, se saattaa olla haitallista. Raskaana olevan naisen ei suositella pysyvän vedessä kuin enintään 90 minuuttia kerrallaan. Näin ollen hänen tulee välillä poistua ja palata takaisin.
  • Veden tulisi peittää naisen vatsa. Toisin sanoen sen tulisi ulottua rintakehään asti.
  • Naisen on parasta mennä synnytysaltaaseen silloin, kun kohdunsuu on avautunut 3-5 cm. Ei ole kuitenkaan mitään näyttöä siitä, onko se parempi jonain tiettynä hetkenä. Vedessä oleminen on tarkoitettu avautumisvaiheeseen. Näin ollen monet naiset eivät mielellään halua olla veden alla lapsen syntyessä.
  • Tarvittavan välineistön tulee olla käsien ulottuvilla, esimerkiksi langaton monitori vauvan terveydentilan tarkkailemiseksi. Jos näin on, lääkäri voi kysyä äidiltä haluaako tämä synnyttää lapsen synnytysaltaassa vai ei.
  • Jos äiti päättää pysyä vedessä, ei ole mitään todisteita siitä, että tämän tyyppinen synnytys on parempi kuin synnytys pois vedestä. Joka tapauksessa sinun on hyvä tietää, että vauva hengittää napanuoran kautta siihen hetkeen asti, kunnes se katkaistaan. Näin ollen riskiä vauvan hukkumisesta ei ole.

Suosittelemme sinua lukemaan: Vähentääkö epiduraali synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä?

Vesisynnytyksen hyödyt

Some figure

Kansainvälisen kätilöliiton mukaan veden alla pysymisen hyödyt kohdunsuun avautumisvaiheessa ovat seuraavat:

  • Välilihan, emättimen ja kohdunsuun parempi rentoutuminen.
  • Se helpottaa liikkuvuutta ja sellaisiin asentoihin siirtymistä, jotka helpottavat sikiön laskeutumista (kyykkiminen tai polvillaan oleminen).
  • Vesiterapia voi lyhentää avautumisvaihetta.
  • Sikiö hyötyy rentoutuneesta äidistä, sillä tämä maksimoi istukan hapetuksen.
  • Se edistää myös rentoutumista painottomuudesta johtuen. Lisäksi vedessä tapahtuva lievä verisuonten laajeneminen laskee verenpainetta ja nostaa äidin pulssia, lisäten kohdun ja sikiön hapensaantia.
  • Syntymävaiheessa vesi edistää vauvan siirtymistä lapsivedestä ulkomaailmaan.
  • Useimmissa tapauksissa rentoutuminen ja kivun lievittyminen mahdollistavat luonnollisen synnytyksen ilman puudutusaineita.

Ja mitkä sitten ovat vesisynnytyksen riskit tai haitat?

Vesisynnytykseen liittyy harvoja haittoja, kuten:

  • Synnytyksen jälkeisen verenvuodon kohonnut riski.
  • Jos komplikaatioita ilmenee, naisen on tultava pois vedestä saadakseen hoitoa.
  • Voi olla epämukavaa jatkuvasti mennä veteen ja taas pois sieltä.

Suosittelemme lukemaan tämänkin artikkelin: Mitä synnytyssupistukset ovat?

Yhteenveto

Vesisynnytys näyttää pitävän sisällään enemmän hyötyjä kuin haittoja. Tästäkin huolimatta riippuu aina raskaudesta, onko se riskialtista tai ilmeneekö komplikaatioita. Tässä mielessä gynekologi päättää, onko se kannattava vaihtoehto naiselle vai ei.

Vesisynnytyksellä on vielä yksi hyöty. Tuleva äiti kykenee itse päättämään, kuinka hän haluaa vauvansa synnyttää. Tämä voi lisätä äidin itseluottamusta huomattavasti synnytyksen aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Elizabeth R Cluett, Ethel Burns, “Immersion in water in labour and birth”, Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15; (2): CD000111.
  • Sonia Uceira-Rey et al. “Procedimiento de inmersión en el agua para el trabajo de parto en el Hospital da Barbanza”, Matronas Prof. 2015; 16(1): 12-17
  • Richmond H, “Women’s experience of waterbirth”, Practising Midwife, 6, 26-31, 2003.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.