Vesiliukoiset vitamiinit ja niiden tehtävät
Vitamiinit ovat elimistön toiminnan kannalta välttämättömiä ravintoaineita. On olemassa sekä rasva- että vesiliukoisia vitamiineja sen mukaan mihin ne liukenevat, kuten nimikin viittaa. Toisin kuin jotkut mineraalit, vitamiinit toimivat hyvin pieninä määrinä. Elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse, mistä syystä niitä tulee saada ravinnon mukana. Tässä artikkelissa esittelemme vesiliukoiset vitamiinit.
Vitamiinien pääasialliset tehtävät ovat ruoan hapettumisen aktivointi, aineenvaihduntareaktiot sekä ruoan tarjoaman energian käyttö ja vapauttaminen. On siis helppo nähdä, kuinka tärkeitä nämä orgaaniset ravintoaineet ovat soluille. Tästä syystä on tärkeää syödä vitamiinipitoista ruokaa.
Vitamiinit
Soluilla on kyky muuttaa aminohappoja, mineraaleja ja muita yhdisteitä proteiineiksi, hormoneiksi ja entsyymeiksi. Näiden yhdisteiden joukossa on joitakin vitamiineja, joita tarvitaan elimistön normaaliin toimintaan. Nykyään tunnetut 13 vitamiinia voidaan jakaa kahteen ryhmään:
- Vesiliukoiset vitamiinit. Nämä liukenevat veteen, eli elimistö ei pysty varastoimaan niitä. Tästä syystä ravinnosta tulee saada vesiliukoisia vitamiineja joka päivä, sillä ylimääräinen poistuu hien ja virtsan mukana.
- Rasvaliukoiset vitamiinit liukenevat rasvaan. Ne varastoituvat siis elimistön rasvakudokseen ja maksaan. Näiden vitamiinien liikasaanti on haitallista, mistä syystä vitamiinilisien kanssa tulee olla varovainen ja kysyä ohjeita aina lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta.
Katsotaan seuraavaksi tarkemmin ensimmäisen ryhmän vitamiineja.
Vesiliukoiset vitamiinit
Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat siis veteen liukenevat vitamiinit, jotka eivät varastoidu elimistöön. Tässä niistä joitakin.
B1-vitamiini eli tiamiini
Tätä vitamiinia on pähkinöissä, täysjyvässä, palkokasveissa, ravintohiivassa ja vehnänalkioissa. Tämän vitamiinin tärkein tehtävä on vapauttaa hiilihydraattien sisältämää energiaa.
B1-vitamiinin puutos voi näin ollen aiheuttaa:
- Merkittävää verensokerin laskua eli hypoglykemiaa.
- Uupumusta ja ärtyisyyttä.
- Lihasten heikkoutta.
- Keskittymiskyvyn puutetta.
Kannattaa lukea myös: B1-vitamiini hyttyskarkottimena
B2-vitamiini eli riboflaviini
Tämä vitamiini kiihdyttää rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien hapettumista. Joitakin hyviä B2-vitamiinin lähteitä ovat maito, maksa, pavut, linssit, juustot ja pähkinät.
Tämän vesiliukoisen vitamiinin riittämätön saanti voi johtaa näköhäiriöihin sekä suun ja kurkun limakalvon tulehdukseen.
B3-vitamiini eli niasiini tai nikotiinihappo
Tätä löytyy pääosin palkokasveista, pähkinöistä, viljoista ja ravintohiivasta. Se auttaa muuttamaan ruokaa energiaksi.
B3-vitamiinin puutteen aiheuttama sairaus, pellagra, on hyvä mainita. Se on sairaus, johon kuuluu ihovaurioita sekä ruoansulatus- ja hermostohäiriöitä.
B5-vitamiini eli pantoteenihappo
Tämä vitamiini on osa immuunijärjestelmää, sillä se auttaa puolustamaan elimistöä infektioilta. Sillä on tehtävä myös rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa. Sitä löytyy kaikista eläin- ja kasvikudoksista sekä ravintohiivasta.
Tämän vesiliukoisen vitamiinin puutos voi johtaa vastustuskyvyn heikkenemiseen, mikä altistaa infektioille.
Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Ota näitä neljää immuunijärjestelmää tehostavaa vitamiinia
Vesiliukoiset vitamiinit: B6-vitamiini eli pyridoksiini
Tällä vitamiinilla on tehtäviä aminohappoaineenvaihdunnassa ja hemoglobiinin muodostumisessa. B6-vitamiinin puutosta ilmenee aliravitsemuksen yhteydessä.
B6-vitamiinia on eniten banaaneissa, avokadoissa, täysjyvässä ja kasviksissa.
B8-vitamiini eli biotiini
Tätä vitamiinia löytyy monista kasvi- ja eläinperäisistä ruoista, mistä syystä B8-vitamiinin puutos ei ole yleinen. Se sitoutuu tiettyihin entsyymeihin jotka liittyvät hiilidioksidin muodostumiseen ja käyttöön, eli se toimii näin ollen koentsyyminä.
B9-vitamiini eli foolihappo
Tämä vitamiini on erittäin tärkeä DNA-synteesille uusien kudosten soluissa, kuten sikiöillä. Sillä on tehtävä myös punasolujen synteesissä. Tämän vitamiinin puutos aiheuttaa anemiaa.
B9-vitamiinia on eniten linsseissä, pavuissa, kasviksissa ja maksassa.
B12-vitamiini eli syanokobalamiini
B12-vitamiinin pääasiallinen lähde on maksa. Tätä vitamiinia tarvitaan punasolujen synteesiin. Se on ainoa vitamiini joka sisältää mineraalia, kobolttia, mistä se saa nimensäkin.
Tätä vitamiinia eivät tuota mitkään kasvit tai eläimet, ainoastaan jotkut mikro-organismit. Tämänkin vitamiinin puutos aiheuttaa anemiaa.
C-vitamiini eli askorbiinihappo
C-vitamiini osallistuu sidekudosten proteiinien muodostumiseen ja luiden ruston uusiutumiseen. Sen puutos voi näin ollen aiheuttaa aukkoja sidekudoksessa, ihonalaista verenvuotoa ja vaikeuksia haavojen paranemisessa, monien muiden elimistön rakenteisiin liittyvien ongelmien lisäksi.
Onneksi C-vitamiinia on helppo saada: sitä löytyy lukemattomista hedelmistä ja kasviksista, aivan erityisesti sitrushedelmistä ja vihreistä lehtivihanneksista.
Lopuksi
Vitamiineja tarvitaan siis hyvään terveyteen. Vaikka mainitsimme tässä artikkelissa vain vesiliukoiset vitamiinit, on tärkeää muistaa myös rasvaliukoisten vitamiinien merkitys!
Muista syödä terveellisesti ja monipuolisesti, jotta saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Lemoine P., Bablon JC., Da Silva C., A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild to moderate insomnia: a prospective pilot study. Complement Ther Med, 2019. 45: 104-108.
- Qiu Hua Chan C., Low LL., Hock Lee K., Oral vitamina B12 replacement for the treatment of pernicious anemia. Front Med, 2016.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.