Vasopressiini: ominaisuudet ja vaikutukset

Vaikka vasopressiinin pääasiallinen tehtävä on säädellä munuaisten toimintaa, se vaikuttaa osittain myös muun muassa sydän-verisuonijärjestelmään ja keskushermostoon.
Vasopressiini: ominaisuudet ja vaikutukset

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Vasopressiini, joka tunnetaan myös antidiureettisena hormonina (ADH), erittyy hypotalamuksen magnosellulaarisista tumakkeista, joista se kulkeutuu neurohypofyysiin eli aivolisäkkeen takalohkoon ja lopulta verenkiertoon. Se auttaa säätelemään nesteen määrää elimistössä kontrolloimalla munuaisten erittämän nesteen määrää. Tässä artikkelissa käymme läpi vasopressiinin ominaisuudet ja vaikutukset.

Vasopressiini on yhdeksän aminohapon liitoksen muodostama oligopeptidi. Hormonin muodostavat aminohapot ovat kysteiini, tyrosiini, glutamiini, proliini, aminoryhmä, fenylalaniini, arginiini, asparagiini ja karboksyyliryhmä.

Kuinka vasopressiini toimii

Vasopressiini säätelee munuaisten toimintaa

Vaikka vasopressiinin tärkein tehtävä on säädellä munuaisten toimintaa, se vaikuttaa osaltaan myös muun muassa sydän- ja verisuonijärjestelmään sekä keskushermostoon.

Tätä hormonia vapautuu reaktiona elimistön nesteiden hypertonukseen. Tämä auttaa munuaisia imemään veden takaisin ja palauttamaan sen verenkiertoon nefronin munuaistiehyistä, mikä normalisoi elimistön nesteiden tonusta.

Tämän veden takaisinimeytymisen seurauksena virtsa muuttuu väkevämmäksi ja vähenee määrältään. Kun vasopressiinia erittyy suurina pitoisuuksina, se voi nostaa verenpainetta, koska se aiheuttaa kohtuuvoimakasta verisuonten supistumista.

Vasopressiinin vaikutukset

Munuaiset

Vasopressiinin toiminta munuaisissa käsittää joukon prosesseja, jotka väkevöittävät virtsaa. Väkevöityminen tapahtuu siten, että vasopressiini saa vapaan veden imeytymään uudelleen solunulkoiseen nesteeseen.

Vasopressiini toimii munuaisissa synnyttäen kolme pääasiallista vaikutusta:

  • Se aiheuttaa veden takaisinimeytymistä munuaisten kokoojaputkista ja distaalisista tiehyistä. Kun vesi imeytyy takaisin, virtsa poistuu väkevämpänä.
  • Se lisää myös kokoojaputken ydinosan läpäisevyyttä virtsahapolle.
  • Natriumin imeytyminen lisääntyy Henlen lingon nousevan osan kautta.

Keskushermosto

Tämä hypotalamuksen neuronien vapauttama antidiureettinen hormoni liittyy verenpaineen ja lämpötilan säätelyyn. On todisteita siitä, että tällä hormonilla voi olla kipua lievittäviä vaikutuksia, jotka riippuvat sukupuolesta ja stressitasosta.

Verisuonet

Vasopressiini on tehokas verisuonten supistaja, joka voi voimakkaasti lisätä elimistön verisuonten painetta, mistä nimi “vasopressiini” tulee.

Kuinka vasopressiini säätelee itseään?

Vasopressiini syntyy hypotalamuksessa

Vasopressiinin vapautumista säätelee solunulkoisten nesteiden osmoottinen paine. Osmoottisen paineen lasku vähentää vasopressiinin eritystä, kun taas sen kasvu lisää vasopressiinin eritystä.

Sydämen ja isojen verisuonten reseptorit havaitsevat alhaisen verenpaineen tai veren määrän laskun, mitä tapahtuu esimerkiksi verenvuodossa ja nestevajeen aikana. Näissä olosuhteissa ne stimuloivat vasopressiinin eritystä.

Antidiureettisia hormoneja erittyy silloinkin, kun veren suolojen pitoisuus kasvaa. Jos taas suolojen pitoisuus veressä on epänormaalin alhainen, kyseessä on hyponatremia.

Antidiureettista hormonia erittyy janon, pahoinvoinnin, oksentelun ja kivun seurauksena. Se pyrkii ylläpitämään veren nesteen määrää yllä stressissä tai kun ihmisellä on vammoja.

Mitä tapahtuu, kun vasopressiinia on liikaa?

Tämän hormonin korkea taso lisää nesteen kertymistä elimistöön munuaisten toimesta. On olemassa tila nimeltä antidiureettisen hormonin epäasianmukaisen erityksen oireyhtymä.

Jos potilaalla on tämä oireyhtymä, vasopressiinia erittyy liikaa vaikka sitä ei tarvita. Tämä johtaa liialliseen nesteen kertymiseen, mikä laimentaa verta vähentäen sen suolapitoisuutta.

Tätä antidiureettista hormonia voi erittyä liiaksi lääkkeiden sivuvaikutuksena sekä keuhkojen, rintakehän, hypotalamuksen ja aivolisääkkeen sairauksien seurauksena.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Aivolisäkkeen adenooman aiheuttajat ja oireet

Mitä jos vasopressiinia ei juuri erity?

Antidiureettinen hormoni vaikuttaa munuaisten virtsan eritykseen

Alhainen antidiureettisen hormonin pitoisuus saa munuaiset erittämään liikaa vettä. Virtsan määrä lisääntyy ja johtaa kuivumiseen ja verenpaineen laskuun. Antidiureettisen hormonin alhainen pitoisuus voi olla merkki hypotalamuksen tai aivolisäkkeen vauriosta tai primaarisesta polydipsiasta.

Yhteenveto

Vasopressiini on ottamassa asemaa erinomaisena hoitovaihtoehtona tehohoidossa yksin tai yhdessä muiden vasopressorien kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Teres, J. (1983). VASOPRESINA. Gastroenterologia y Hepatologia.

  • Carrillo, R., Carvajal, R., & Hernandez, C. (2003). Vasopresina: una nueva alternativa terapéutica en el enfermo grave. Revista de La Asociacion Mexicana de Medicina Critica y Terapia Intensiva.

  • González Chon, O., & García López, S. M. del C. (2002). Vasopresina: Usos en la práctica cardiovascular. Archivos de Cardiologia de Mexico.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.