Vanhempien tekemiä virheitä lasten ravitsemuksessa
Tässä artikkelissa katsomme joitakin yleisimpiä vanhempien tekemiä virheitä lasten ravitsemuksessa.
Elämän ensimmäiset kuukaudet
Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana vauvaa tulisi ruokkia vain rintamaidolla. Siitä vauva saa kaikki välttämättömät ravintoaineet, ja se auttaa myös vahvistamaan ja kehittämään vauvan ruoansulatuskanavaa ja immuunijärjestelmää.
Tämän jälkeen vanhemman tulisi alkaa hitaasti sisällyttää lapsen ruokavalioon muunlaisia ruokia. Tapa, jolla tämä tehdään, tulee vaikuttamaan lasten myöhempiin ruokailutottumuksiin ja makumieltymyksiin. Pidä mielessä, että sinä vanhempana olet heille esimerkkinä, sillä he yrittävät matkia kaikkea mitä sinä teet syödessäsi – ja lähes kaikessa muussakin.
Useimpien vanhempien elämä on kiireistä, mutta se ei saisi vaikuttaa hyvien ruokailutottumusten opettamiseen lapsille. Ne ovat terveiden elämäntapojen perusta.
Käy katsomassa myös: Kassing-menetelmä: pullo- ja rintaruokinnan yhdistäminen
Yleisimpiä vanhempien tekemiä virheitä lasten ravitsemuksessa
Vajavainen aamiainen
Aamiainen on yksi päivän tärkeimmistä aterioista, sillä se antaa keholle energian päivän aloittamiseen. Lasten tulisi syödä ravitseva aamiainen joka päivä ennen kuin he lähtevät kouluun.
Valitettavasti kiireinen elämäntyyli voi saada vanhemman tinkimään lasten aamupalasta, jolloin se ei ole riittävän monipuolinen. Monet vanhemmat antavat lapsille vain mehua ja keksejä tai sokeroituja muroja. Valitettavasti tämä tulee vaikuttamaan lasten suoriutumiseen koulussa ja heidän terveyteensä.
Lasten tulisi syödä täysipainoinen aamiainen, josta he saavat riittävästi energiaa. Aamiaisen tulisi sisältää kuitua, rasvaa, proteiinia ja hiilihydraatteja. Joitakin loistavia vaihtoehtoja lasten aamiaiseksi ovat täysjyvä, sokeroimattomat murot, jogurtti, kinkku-, kalkkuna- tai juustopäällysteinen täysjyväleipä ja hedelmä.
Kunnon aamiainen tehostaa lasten keskittymiskykyä, muistia ja oppimista sekä ehkäisee ylipainoa.
Sinua saattaa kiinnostaa: Lapsen luuston kehitys ja ravinto
Ruoka-aikojen puute
Rutiinit ovat hyväksi ja oiva kurinpitomenetelmä lapsille. Lapsia on opetettava hoitamaan päivän pienet askareet, omaksumaan velvollisuuksia ja luomaan terveet ruokailutottumukset.
Täsmälliset ruoka-ajat tasapainottavat lapsen ruokahalua ja ruoansulatusta ja he oppivat kurinalaisuuden merkityksen. Lisäksi aterioista tulee aivan erityinen hetki perheen kesken.
Lasten tulisi syödä viisi ateriaa päivässä: kolme pääateriaa ja kaksi välipalaa. Näin ravintoaineet imeytyvät paremmin ja vältetään ylipaino.
Virheitä lasten ravitsemuksessa: aikuisten annoskoot
Kaikki haluavat tietysti lastensa kasvavan isoiksi ja vahvoiksi, mutta heidän ei silti tulisi syödä yli tarpeensa. Aikuisten annosten syöttäminen lapsille on iso virhe, mutta se voidaan helposti välttää.
Lasten mahalaukku ei vedä yhtä paljon kuin aikuisten eivätkä heidän ravitsemukselliset tarpeensa ole samat. Mutta kuinka moni vanhempi silti täyttää lapsen lautasen kukkuroilleen niin, että lapsi joko syö liikaa tai ei suostu syömään lainkaan?
Vältä ylipainon edistämistä lapsilla ja opeta heitä syömään sopivasti niin, että pidät mielessä heidän erityistarpeensa.
Pitkälle jalostetut ruoat vs. hedelmät ja vihannekset
Jo pienestä pitäen lapset alkavat suosia “maittavia” pitkälle jalostettuja tuotteita. Monet näistä elintarvikkeista sisältävät runsaasti rasvaa ja lisäaineita, jotka tekevät niistä koukuttavia.
On sinun velvollisuutesi vanhempana olla ostamatta näitä tuotteita kotiin ja pyrkiä muutoinkin kontrolloimaan niiden syöntiä koulussa ja muissa paikoissa. Syötä lapsellesi kasviksia ja hedelmiä eri muodoissaan.
Jos haluat lapsesi kasvavan vahvaksi ja terveeksi, tarjoa hänelle tasapainoista ravintoa, jossa on riittävästi proteiinia, hiilihydraatteja, vitamiineja, rasvaa ja kivennäisaineita.
Epäterveellisillä ruoilla palkitseminen
Vaikka moni tiedostaa hyvän ravitsemuksen merkityksen, usein lapset palkitaan silti hyvin sokeri- tai suolapitoisilla tai runsaasti transrasvaa sisältävillä herkuilla. Tällaisista ruoista ei saa ravintoaineita ja niissä on myös useita koukuttavia kemikaaleja.
Tutkimusten mukaan tällaisten pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden syöminen aktivoi aivojen mielihyväkeskuksen ja vapauttaa hyvän olon hormoneja, kuten dopamiinia ja serotoniinia. Tämä voi johtaa riippuvuuteen pitkällä aikavälillä.
Vältä siis antamasta tällaisia “palkintoja” lapsillesi, jotka syövät hedelmiä ja vihanneksia. Muutoin vahvistat heissä sitä ajatusta, että terveelliset ruoat ovat eräänlainen rangaistus, kun taas epäterveellisillä herkuilla palkitaan.
Teollisille tuotteille on monia herkullisia mutta terveellisiä vaihtoehtoja. Voit etsiä reseptejä esimerkiksi netistä.
Lasten pitäminen poissa keittiöstä
Lasten apu ruoanlaitossa on ehkä pieni, mutta he voivat esimerkiksi sekoittaa kastiketta tai lisätä hieman suolaa sinne ja tänne. Lapsista on kivaa syödä itse valmistamiaan ruokia.
Tämä on myös erinomainen keino motivoida heitä kokeilemaan uusia ruokia. Näin heistä tulee myös vastuuntuntoisempia, sillä he oppivat jakamaan kotiaskareita.
Muista tietysti varotoimenpiteet, kun lapset käsittelevät teräviä keittiövälineitä, ja opeta heitä aina käyttämään niitä turvallisesti sen sijaan että kieltäisit niiden käytön kokonaan. On olemassa kaikenlaisia helppoja ja ravitsevia reseptejä, joita sinä ja lapsesi voitte yhdessä valmistaa.
Virheitä lasten ravitsemuksessa: jatkuvasti samat ruoat ja maut
Silmät ja nenä ovat ensimmäiset elimet, jotka stimuloituvat ruoka-aikaan. Värikäs ruoka lautasella on hyvin kiinnostavaa lapsen mielestä, ja uteliaisuus houkuttaa häntä maistamaan sitä. Tarvitset ruoan esillepanossa vain hieman luovuutta.
Pyri tarjoamaan ruoka-aineet aina eri tavoin. Esimerkiksi linssit ovat loistavia keitoissa, hampurilaisissa ja levitteissä, kun taas kurpitsaa voi syödä soseena, pastakastikkeena tai vaikka juustokakussa.
Kokeile maustaa ruoka aina eri tavoin, niin sekä lasten että aikuisten makuelämys paranee.
Viimeisiä suosituksia
Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle apua.
Jos sinulla on kysyttävää lasten ruokavaliota koskien, käänny lastenlääkärin puoleen. Hän voi opastaa sinua lisää parhaassa tavassa vakiinnuttaa hyvät ruokailutottumukset ja välttää virheet lasten ravitsemuksessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Binns C., Lee M., Low WY., The long term public heatlh benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healh, 2016. 28 (1): 7-14.
- Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
- Schnabel L., Kesse Guyot E., Alles B., Touvier M., et al., Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle aged adults in france. JAMA, 2019. 179 (4): 490-498.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.