Kuinka välttää mitättömät riidat kumppanin kanssa
Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña
Riidat kuuluvat parisuhteeseen. Mutta entäpä kaikki ne väittelyt, jotka alkavat pikkuasioista? Mitättömistä asioista riiteleminen voi tuhota suhteen, joten sitä on opittava välttämään.
Oletko koskaan kuullut sanontaa “tehdä kärpäsestä härkänen”? Tämä tapahtuu usein kumppaneiden välisissä riidoissa. Syy heidän väittelyynsä on kuitenkin kommunikaation puute ja se, etteivät he kuuntele toinen toistaan.
Puhuminen ja kuunteleminen ovat yhtä tärkeitä parisuhteessa. Oleellista on toisen ymmärtäminen ja asioiden selvittäminen. Jos tätä ei tapahdu, kumppanien välille voi syntyä riitoja typeristä pikkuasioista sekä sellaisia ongelmia, jotka tulevat vaikuttamaan suhteeseen. Siksi on tärkeää oppia välttämään niitä tehokkaasti.
Sosiaalinen media ja kommunikointi kumppanin kanssa
Sosiaalisen median käyttäminen voi olla loistava keino pitää yhteyttä kumppaniin, mutta se voi myös johtaa vakaviin konflikteihin.
Väärinymmärrykset, väärin tulkitut sanat, mustasukkaisuus ja muiden ihmisten hyväksyminen kavereiksi voivat kaikki johtaa mitättömiin riitoihin, jotka olisi voitu välttää.
On parempi puhua kumppanin kanssa kasvotusten, vaikka vain Skypen välityksellä. Soita hänelle, jotta vältät sellaisten viestien lähettämisen, jotka saattaisivat johtaa väärinymmärryksiin.
Lisäksi kaikista sosiaaliseen mediaan liittyvistä ongelmista tai epäilyksistä pitäisi keskustella mahdollisimman varhain. Pahinta mitä voit tehdä suhteessa, on pitää asiat sisälläsi.
Puhuminen on aina oikea tie asian ratkaisemiseksi. Muista tietenkin, ettet kommunikoi viestien välityksellä, vaan kasvotusten. Tämä on paras tapa tulla ymmärretyksi.
Varo kasaamasta tunteita sisällesi
Monet mitättömät riidat syntyvät silloin, kun parisuhteen toinen osapuoli päättää lopulta kertoa toiselle jotakin, minkä on pitänyt pitkään sisällään. Kun näin tapahtuu, on käsiteltävä lukuisia eri ongelmia.
Jos emme ilmaise itseämme riidan aikana, emme unohda asiaa, vaikka voimmekin sivuuttaa sen hetkeksi. Ongelma on siinä, että tunteemme purkautuvat heti seuraavalla otollisella hetkellä ja voivat saada aikaiseksi riidan.
Tiedätkö, mikä olisi hyvä keino välttää tämä? Pitäkää keskustelutuokio, jossa puhutte suhteestanne. Näin voit kertoa kumppanillesi kaikesta, minkä olet tukahduttanut sisällesi siksi, ettet ole löytänyt sopivaa hetkeä ilmaista sitä aiemmin.
On tarpeellista kertoa kumppanille mielessäsi pyörivistä tärkeistä asioista, vaikka ajattelisitkin sen vaativan suuria ponnisteluja. Se voi tuntua vähän hassulta, mutta sen tekemättä jättäminen saattaa laukaista mitättömän riidan.
Monen parin suuri ongelma nykyään on se, että heidän kommunikaationsa suhteessa ei ole täysin vilpitöntä ja avointa. He pitävät jatkuvasti sisällään sellaisia asioita, joista moittivat toista osapuolta myöhemmin.
Ei tehdä tätä. Ei pelätä kertoa toiselle, mitä ajattelemme ja tunnemme.
Älä anna menneiden ongelmien nousta uudelleen pintaan
Tämä liittyy pitkälti tunteiden tukahduttamiseen. Tämä johtuu siitä, että katsomme jatkuvasti menneisyyteen, eli toisin sanoen niihin tilanteisiin tai hetkiin, jotka satuttivat meitä.
On julmaa verrata nykyistä tilannetta johonkin menneisyyden ongelmaan, joka oli oletettavasti jo ratkaistu, mutta nousi taas pintaan.
Meidän täytyy oppia katsomaan eteenpäin voidaksemme kävellä kohti lupaavaa tulevaisuutta, sen sijaan että pysyisimme kiinni menneisyyden kokemuksissa, jotka estävät meitä siirtymästä eteenpäin.
On monia ihmisiä, jotka eivät osaa elää täysin nykyhetkessä, sillä he eivät ole päässeet yli menneisyyden kokemuksista. Pelot, epäilykset, traumaattiset kokemukset; näistä kaikista on päästävä yli nyt.
Kuten tuttu sanonta kuuluu, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, joten miksi et ratkaisisi kaikkia ongelmiasi nyt heti? Älä pidä kaikkia tunteitasi tukahdutettuina parisuhteessasi ja jätä asioita ratkaisematta.
Parisuhteesta tulee huolehtia ja sitä täytyy jopa hemmotella. Tämän tehdäksemme meidän ei pidä kasata tunteita sisällemme päästäksemme eroon ikävistä asioista. Sen sijaan meidän on annettava anteeksi kumppanillemme, ja mikä tärkeintä, kommunikoitava hänen kanssaan.
Puhu hänelle kasvotusten rohkeasti, äläkä pelkää sanoa tiettyjä asioita. Suhteessa oleminen tarkoittaa sitä, että voi vapaasti kertoa omista tunteistaan ja ajatuksistaan. Riidat voi siis jättää sikseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Psychology Today. How to Stop Fighting With Your Partner. Geraadpleegd op 7 december 2018 van https://www.psychologytoday.com/intl/blog/our-empathic-nature/201411/how-stop-fighting-your-partner
- Psychology Today. 10 Tips to Help Avoid Ugly Arguments. Geraadpleegd op 7 december 2018 van https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-fitness/201209/10-tips-help-avoid-ugly-arguments
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.