On parasta pysyä vaiti myrskyn aikana ja puhua kun on tyyntä

· lokakuu 25, 2016
Koska olet vihainen ja saatat sanoa asioita ajattelematta, on parempi pysyä vaiti riidan tai konfliktin aikana ja keskustella myöhemmin rauhallisesti siitä mitä tunnet.

Myrskyn iskiessä luonnonvoimat törmäävät toisiinsa näyttäen niiden aggressiivisimmat ja kaoottisimmat puolensa, millä voi joskus olla huonoja seurauksia.

Sama pätee ihmisten välisiin suhteisiin. Myös me voimme kokea tunnepuolen romahtamisia ja purkauksia. Näitä tapahtuu kiistoissa ja kohdatessamme erimielisyyksiä ja mielipide-eroja.

Kun konfliktitilanne ilmenee, se tuntuu tuovan kaikki tuntemuksemme yhteen kerralla: uupumuksen, vihan, väärinymmärryksen ja jonkin satunnaisen tilanteen laukaisevan asian. Monet ihmiset menettävät kärsivällisyytensä ja sanovat asioita, joita he myöhemmin joutuvat katumaan.

Ei ole aina helppoa pysyä rauhallisena ja ymmärtäväisenä, mutta joskus riitatilanne voi tuoda mukanaan kymmenen vuoden katumuksen. Onkin siis hyvä oppia pysymään rauhallisena ja olemaan sanomatta asioita ajattelematta näinä hetkinä.

Kun myrsky yltää sydämeesi

On yleistä sanoa asioita, kuten “sydän on särkynyt”, tai “sydän oli täynnä vihaa”. Tosiasiassa et kuitenkaan tunne kipua tai häpeää sydämessäsi, vaan aivoissasi ja se onkin se paikka, missä todelliset myrskyt voivat syntyä.

Katsotaanpa asiaa tarkemmin.

Riitatilanteet ja psykologiset muutokset

Kun tilanteeseen ei näytä löytyvän ratkaisua ja kun tilaisuus, laukaisija ja huono onni kohtaavat kesken riitatilanteen, ensimmäinen asia jonka aivosi havaitsevat on “uhka”.

Lue myös: 5 vinkkiä rauhoittaa mieli ja nähdä asiat positiivisesti.

 • Jokin hyökkää uskomusjärjestelmääsi, tasapainotilaasi tai sitä vastaan, jonka uskot olevan totta.
 • Olet loukkaantunut, koska arvostamasi henkilö aiheuttaa sen, että alat epäillä jotakin, joka on sinulle tärkeää.
 • Tunnet olosi uhatuksi tiettyjen sanojen, ajatusten tai jopa katseiden vuoksi, jotka joskus voivat olla uhkaavia tai epäkunnioittavia.
Tasapaino aivot ja sydan

Aivosi tunnistavat nämä tilanteet vaarallisiksi ja laukaisevat vaistonvaraisen reaktion säätelemällä parasympaattista hermostoasi. Se valmistaa sinut puolustamaan itseäsi sekä pakenemaan tilanteesta:

 • Sykkeesi kiihtyy.
 • Hermoimpulsseja, jotka valmistavat sinut liikkeeseen, lähetetään lihaksiisi. Ensimmäisenä tämä kuitenkin vaikuttaa aiheuttamalla tärinää tai vapinaa, jonka voit tuntea käsissäsi, vatsassasi tai jaloissasi.
 • Sinulla on kuiva suu, tunnet levottomuutta ja kouristavaa ahdistusta, joka estää sinua ajattelemasta selkeästi.

“Myrskyn” aikana aivosi eivät kykene ajattelemaan

Kun kiistelet jonkun kanssa ja olet keskellä erittäin latautunutta tunteiden täyttämää hetkeä, joka on tyypillinen riidoille ja väärinkäsityksille, aivot keskittyvät itsensä puolustamiseen ja valmistamaan kehoasi pakoon.

Tämä saa aikaan sen, ettet kykene ajattelemaan rauhallisesti, pysymään hiljaa tai puhumaan selkeästi.

 • Kiistan tiimellyksissä voi kuitenkin käydä niin, että puolustusmekanismisi hajoaa ja sinulla ei enää ole suodatinta, joka estää sinua sanomasta tiettyjä asioita.
 • Tällaisen tunnemyrskyn keskellä saatat päästää joka ikisen tunteesi ja ajatuksesi valloilleen.
 • Olet ehkä tilanteessa täysin rehellinen, mutta ole silti varovainen, sillä kaikki mitä silloin sanot on saanut negatiivisen vivahteen. Sen vuoksi on yleistä valita sanoja, jotka ovat täynnä vihaa, ja joita myöhemmin tulee katumaan.

Katso myös: Negatiiviset ajatukset ja tunteet vahingoittavat kehoamme

Vaikka saatatkin ensin tuntea helpotusta siitä mitä olet sanonut, ennen pitkää kuitenkin ymmärrät, ettei se ehkä ollut soveliasta.

Pysy vaiti myrskyn aikana ja puhu kun on tyyntä

Otsikon strategiaa on vaikea toteuttaa, mutta jos pystyt olemaan sanomatta asioita konfliktitilanteen aikana ja säästämään energiasi siihen, kun mielesi on kirkas, on lopputuloksena aina kaikkein soveliain reaktio.

Näin tehdäksesi voit käyttää hyväksesi seuraavia strategioita:

Puolustava muuri

Kun kiista alkaa muodostua, ja pian huomaat olevasi keskellä riitaa tai erimielisyyksien selvittelyä, kuvittele mielessäsi sinua puolustava muuri.

Keltainen talo ja kukat

 • Muurin takana olet rauhallisuuden palatsissa. Palatsissa on kuitenkin ikkunoita, joiden läpi kykenet näkemään ja tietenkin myös kuuntelemaan vastapuolta.
 • Kun olet tässä kuvitteellisessa, rentouttavassa ja suojatussa tilassa, sinun tulisi pystyä kuulemaan joka sana, jonka edessäsi oleva ihminen sinulle sanoo. Sen jälkeen voit myöhemmin analysoida tilannetta syvällisesti.
 • Vaikka toinen henkilö olisikin kiihtynyt ja puolustaisi ankarasti omaa näkökantaansa, voit asettaa itsesi tilaan, joka on välinpitämätön ja rauhallinen sekä omaksua asenteen, joka on vastaanottavainen, mutta joka ei aseta painoarvoa itkemiselle tai negatiivisille tunteille.

Itsevarmuus

Kun kiista on loppunut ja muutama tunti tai päivä on kulunut, voit valita paremman ajan, jolloin puhua ”vastapuolelle”. Sinun tulee tehdä selväksi, ettet halua aloittaa uutta riitaa tai jännitteitä välillenne.

 • Usko tai älä, hiljaa ja päättäväisesti puhuminen aiheuttaa sen, että toinen osapuoli hiljenee ja alkaa tarkkailemaan sinua.
 • Vain silloin voit argumentoida kantaasi itsevarmasti ja jämäkästi. Sinun tulisi aina osoittaa, että ymmärrät vastapuolen näkemyksen, mutta et ole hänen kanssaan kuitenkaan samaa mieltä.
 • Älä epäröi käyttää persoonapronomineja, kuten lauseissa “Minä olen pahoillani”, “Minä rakastan sinua” tai “Minä ymmärrän sinua”.
 • Jos vastapuolesi ei siltikään luovuta, vaan haluaa jatkaa riitelyä ymmärtämättä sinun näkökantaasi tai keskittyen ainoastaan erimielisyyksiin välillänne, ei kannata jatkaa.
 • On parempi ottaa häneen etäisyyttä.

Joskus tulee eteen riitoja, jotka eivät ole väärinymmärrysten ja kivun arvoisia. Tällaiset riidat ovat niitä, joissa toinen osapuoli ei edes halua ymmärtää toista.