Valmista omena-karpalosiideri tällä reseptillä
Omena-karpalosiideri on juoma, joka voi olla erittäin virkistävä ja maukas. Se on hyvä valinta juhliin, joissa on tarkoitus yllättää vieraat. Se sisältää myös huomattavan määrän antioksidantteja.
Sitä ei kuitenkaan tulisi nauttia säännöllisesti, sillä se sisältää alkoholia. Alkoholin käyttöä on syytä rajoittaa todella minimiin tai olla nauttimatta sitä lainkaan, jotta voit suojella terveyttäsi. Tämä aine on elimistölle myrkyllistä, eikä sen pitäisi esiintyä säännöllisesti ruokavaliossasi.
Omena-karpalosiiderin ainekset
Tarvitset seuraavat ainekset:
- 2 litraa omenasiideriä
- 1/2 litraa sokeroimatonta karpalomehua
- 1 dl fariinisokeria
- 4 kanelitankoa
- Muutama mausteneilikka
- Rommia tai kanelilikööriä maun mukaan
- 1 appelsiini
Vaihe vaiheelta
- Laita kaikki muut ainekset kattilaan, paitsi appelsiini ja rommi tai kanelilikööri.
- Kuumenna seosta, kunnes se kiehahtaa, ja laske sitten lämpöä.
- Jatka keittämistä 15 minuutin ajan.
- Kaada juoma kuppeihin tai laseihin ja lisää lopuksi hieman maustettua rommia. Tämä viimeinen vaihe on valinnainen. On tärkeää huomata, että suuri osa siiderin alkoholista on haihtunut keittämisen aikana.
- Koristele lopuksi tuoreilla appelsiiniviipaleilla.
- On aina suositeltavaa tarjoilla juoma kuumana. Sitä voidaan säilyttää jääkaapissa tiiviisti peitetyssä lasipurkissa, mutta ennen tarjoilua se kannattaa lämmittää mikroaaltouunissa tai levyllä.
Tutustu tähänkin: Tiesitkö, että vihreä tee edistää pitkäikäisyyttä?
Karpaloiden edut
Haluamme mainita karpaloiden tärkeimmät terveyshyödyt. On tärkeää sisällyttää tämä marja monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon.
Jos välttämättömistä hivenaineista on puutetta, ihmisen fysiologian toiminnassa voi esiintyä tehottomuutta, mikä johtaa kroonisten ja monimutkaisten patologioiden kehittymiseen.
Ne ehkäisevät sairauksien kehittymistä
Karpalot sisältävät runsaasti fytokemikaaleja, joilla on antioksidanttikapasiteettia. Nämä elementit, mukaan lukien flavonoidit, vähentävät vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden myöhempää kertymistä kehon kudoksiin. European Journal of Medicinal Chemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä mekanismi liittyy ajan mittaan parempaan terveyteen.
Kaikista karpaloissa esiintyvistä antioksidanttitoimintaa sisältävistä yhdisteistä eniten erottuvat antosyaanit. On olemassa näyttöä siitä, että nämä aineet vähentävät hermoston rappeutumissairauksien esiintyvyyttä ja suojaavat siten ihmiskehoa. On tärkeää sisällyttää niitä ruokavalioon säännöllisesti, jotta vaikutus voidaan kokea.
Ne auttavat torjumaan diabetesta
Toinen karpaloiden myönteinen ominaisuus on se, että ne auttavat torjumaan aineenvaihdunnan patologioita. Tämä johtuu niiden sisältämien fytokemikaalien vaikutuksesta. Nämä aineet parantavat insuliiniherkkyyttä ja siten energiasubstraattien hyödyntämistä.
2-tyypin diabetes on maailmanlaajuisesti yleistynyt patologia. Monet ihmiset ovat viime aikoina sairastuneet siihen, mikä riippuu ensisijaisesti elämäntavoista. Kun se on päässyt alkuunsa, riski sairastua muihin monimutkaisiin sairauksiin kasvaa huimasti, kuten syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin.
Ne alentavat verenpainetta
Food & Function -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan karpaloiden sisältämillä antosyaaneilla on myös myönteinen vaikutus verenpainetasoihin. Tätä pidetään yhtenä tärkeimmistä riskitekijöistä sydänperäisten patologioiden kehittymiselle.
Verenpainetaso määräytyy vahvasti elintapojen mukaan, ja siihen kuuluu myös stressi. Useilla kasvisruokavalioilla on kuitenkin kyky alentaa verenpainetta. Korkea kaliumpitoisuus esimerkiksi auttaa tässä, sekä raakakaakao sen sisältämien polyfenolien ansiosta.
Todella merkittävän muutoksen aikaansaamiseksi on kuitenkin tärkeää ylläpitää hyvää kehonkoostumusta ja harrastaa säännöllistä liikuntaa.
Ne parantavat lipidiprofiilia
Vielä muutama vuosi sitten meitä kehotettiin alentamaan kolesterolitasoja, jotta voisimme suojella terveyttämme paremmin pitkällä tähtäimellä. Nykyään teoria on muuttunut.
Nyt keskitytään varmistamaan riittävä antioksidanttien saanti, jotta estetään lipoproteiinien rappeutuminen, joka voi johtaa ateroomaplakkien muodostumiseen. Karpalot antioksidanttien lähteenä toimivat erittäin hyvin vähentämään hapettuneiden matalan tiheyden lipoproteiinien (VLDL) muodostumista. Tätä lipoproteiinia pidetään vaarallisimpana.
Tätä varten on kuitenkin keskeistä nauttia runsaasti kasvipohjaisia elintarvikkeita ja välttää myrkyllisiä ja tulehdusta aiheuttavia elementtejä, kuten transrasvoja.
Lue lisää: Kaura ja omenat sydämen terveydelle
Valmista omena-karpalosiideriä kotona
Kuten huomaat, omena-karpalosiiderin tekeminen kotona on yksinkertaista. Et tarvitse montaakaan ainesosaa tai paljoa aikaa hienon lopputuloksen aikaansaamiseksi. Jos lisäät juomaan alkoholia keittämisen jälkeen, nauti juomaa vain vähän ja harvoin.
Muista vielä, että antioksidanttisten elintarvikkeiden, kuten karpaloiden, kulutusta on täydennettävä muilla keskipitkän aikavälin strategioilla hyvän terveyden ylläpitämiseksi. Säännöllinen liikunta ja voimaharjoittelun priorisointi ovat avainasemassa. Auringonvalolle altistuminen vaikuttaa asiaan antamalla D-vitamiinia ja ehkäisten siten kroonisten sairauksien esiintymistä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- Mattioli, R., Francioso, A., Mosca, L., & Silva, P. (2020). Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules (Basel, Switzerland), 25(17), 3809. https://doi.org/10.3390/molecules25173809
- Wood, E., , Hein, S., , Heiss, C., , Williams, C., , & Rodriguez-Mateos, A., (2019). Blueberries and cardiovascular disease prevention. Food & function, 10(12), 7621–7633. https://doi.org/10.1039/c9fo02291k
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.