Valmista chimichurri itse kotona
Chimichurri on herkullinen kastike, johon voi törmätä kaikkialla Etelä-Amerikassa, ja jota yleensä tarjotaan grilliruokien kanssa etenkin Argentiinassa.
Chimichurri sopii myös hyvin empanadojen -täytetyn taikinan – kanssa, joka paistetaan uunissa tai pannulla. Se on myös hyvää erilaisten salaattien kanssa. Niihin kuuluu yleensä öljyyn ja etikkaan sekoitettuja yrttejä ja mausteita.
Chimichurrin pääainesosat ovat persilja, oliiviöljy ja chili. Voit kuitenkin käyttää sinulle mieluisia ainesosia rakentaaksesi oman chimichurrin.
Vaikka soveltaisitkin hieman alkuperäistä reseptiä, tulisi sinun seurata reseptin alkuperäisiä mittasuhteita saadaksesi sen perinteisen maun ja rakenteen. Seuraamalla sen perinteistä makua, reseptisi tulee sopimaan täydellisesti minkä tahansa ruoan kanssa.
Tämä kastike on niin suosittu, että voit löytää sitä supermarketeista mistä päin maailmaa tahansa. Voit kuitenkin valmistaa se alusta lähtien itse tuoreista ainesosista ja soveltaa niitä oman makusi mukaan.
Seuraavaksi voit lukea lisää herkullisesta kotitekoisesta chimichurrista sekä löydät perinteisen reseptin sen valmistamiseksi. Annamme myös muutaman vinkin perinteisen reseptin muuntamiseksi.
“Chimichurri”-nimen alkuperä
Gastronomiassa tunnetaan kolme mahdollista tarinaa, jotka voivat selittää chimichurrin nimen alkuperän; oikea tarina pitää vielä määrittää.
Ensimmäisessä tarinassa sanotaan, että James “Jimmy” McCurry loi mausteen ja kaupallisti sen 1800-luvulla. Tarinan edetessä hän valmisti chimichurrin aluksi korvikkeeksi Worcestershire-kastikkeelle. Englantia huonosti puhuvien ääntämistavasta tuli lopulta “Yimi Churry”.
Toisessa versiossa kerrotaan 1900-luvun brittiläisistä sotilaista, jotka espanjalaiset vangitsivat Etelä-Amerikan siirtomaissa. Vangit vaativat mausteita ruokiinsa sanomalla “give-me-curry” tai “che-mi-curry” (anna minulle currya), mikä myöhemmin muutti muotoaan “chimichurriksi”.
Viimeinen teoria on peräisin baskitermistä “tzimitxurri”, joka levisi Etelä-Amerikkaan. Termi tarkoittaa “sekoitusta” tai “sotkua” ja se viittaa kastikkeeseen, jossa käytetään uusia ainesosia ja tekniikoita kaikenlaisiin ruoka-annoksiin.
Lue myös: Lihansyönnin lopettaminen ilman ravintoainepuutoksia – 9 vinkkiä
Perinteinen chimichurri-resepti, jonka voit valmistaa itse kotona
Tässä reseptissä käytetään alkuperäisiä ainesosia ja mittasuhteita. Tällä mahtavalla kastikkeella voidaan maustaa noin 6 annosta. Jos haluat tehdä isomman satsin, lisää kaikkien ainesosien määrää samassa suhteessa.
Ainesosat
- 3 laakerinlehteä
- 1 puristettu lime
- 1/2 tl suolaa
- 200 ml oliiviöljyä
- 100 ml puna- tai valkoviinietikkaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1 tl kuivattua timjamia
- 3 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
- 1 runsas ruokalusikallinen oreganoa
- 5 rkl pilkottua persiljaa
- 1/2 hienosti silputtu punasipuli
- 1 tl sweet chili -jauhetta
Valmistus
- Murskaa oregano, persilja, valkosipuli ja laakerinlehti huhmareessa ja survo.
- Lisää sipuli ja loput mausteista (timjami, mustapippuri ja sweet chili -jauhe) kulhoon.
- Valmista mausteen pohja emulgoidun öljyn, etikan ja suolan kanssa yhteen.
- Lisää maustepohja ensimmäiseen seokseen ja yhdistä ne.
- Säilytä kannellisessa lasipurkissa.
- Anna maustua jääkaapin vähiten kylmimmässä osassa muutaman päivän ajan.
Kun aloitat sen käytön, voit säilöä sitä 3 kuukauden ajan jääkaapissa.
Chimichurrin variaatiot
Tästä alkuperäisestä reseptistä voidaan tehdä useita variaatioita lisäämällä eri ainesosia seokseen tai korvaamalla ne muilla. Esimerkiksi jos korvaat punasipulin suuremmalla määrällä valkosipulia, voit tehdä valkosipulichimichurria.
Voit tehdä tomaattichimichurria lisäämällä 200 g aurinkokuivattuja tomaatteja alkuperäiseen reseptiin.
Korianterichimichurrin valmistamiseksi korvaa persilja korianterilla, käyttäen samoja määriä. Saat lopputuloksena äärimmäisen aromaattisen kastikkeen, joka on täydellinen monille ruokalajeille.
Nyt kun olet saanut näin helpon chimichurri-ohjeen käsiisi, ei ole mitään tarvetta ostaa chimichurria valmiina. Tuoreiden ja luonnollisten ainesosien ansiosta voit nauttia korkeasta laadusta ja pidemmästä säilymisajasta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430
- Sharma, M. M., & Sharma, R. K. (2012). Coriander. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.216
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.