Logo image
Logo image

Vakuuttava viestintä ja sen käyttäminen

3 minuuttia
Vakuuttavaan viestintään kuuluu taito väitellä, vakuuttaa ja saada aikaan asennemuutos muissa. Siitä voi olla hyötyä sekä työpaikalla että henkilökohtaisessa elämässäsi. Jatka lukemista saadaksesi selville, miksi se on niin tärkeää.
Vakuuttava viestintä ja sen käyttäminen
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Saatat ajatella, että vakuuttava viestintä on pelkkä taktiikka, jota myyjät käyttävät saadakseen sinut ostamaan jotain. Se on kuitenkin hyödyllinen jokapäiväinen taito.

Itse asiassa voit soveltaa sitä eri yhteyksissä, kuten neuvotellessa lomakohteesta kumppanisi kanssa tai yrittäessäsi saada lapsesi suorittamaan läksynsä ja jopa työhaastattelussa. Erona on, että et käytä näitä strategioita tietoisesti, ja tämän vuoksi et aina saa parhaita tuloksia.

Kyky suostutella muita on välttämätöntä tiiminjohtajille ja niille, jotka ovat tekemisissä asiakkaiden sekä toimittajien kanssa. Se voi kuitenkin myös auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi henkilökohtaisessa elämässäsi ja parantamaan kommunikaatiotasi. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.

Vakuuttava viestintä

Some figure
Tällaisen kommunikoinnin avulla voit muuttaa keskustelukumppanisi asenteita.

Lue myös: Vinkkejä itsestä huolehtimiseen vanhemmille

Vakuuttava viestintä on kykyä vakuuttaa, ottaa mukaan ja ohjata muita keskustelun aikana. Näin toimiessasi esität argumentteja tai näytät asenteita, jotka saavat heidät muuttamaan mielipiteitään tavoitteidesi mukaisesti.

Huomaa, että vakuuttava viestintä ei ole sama asia kuin manipulointi. Ensimmäinen on molempien osapuolten hyödyksi ja vaatii rehellisyyttä, kun taas toinen koskee pettämistä ja tiedon väärinkäyttöä edun saamiseksi. Se pyrkii ohittamaan muiden tarpeet.

Viisi vinkkiä vakuuttavan viestinnän parantamiseen

Jokainen ihminen harjoittaa vakuuttavaa kommunikaatiota eri tavalla. Jotkut ihmiset ovat luonnostaan ​​vakuuttavia ja pystyvät muuttamaan ympärillään olevien ajattelu tapaa tai käyttäytymistä. Jokainen voi kuitenkin parantaa ja kehittää tätä taitoa harjoittelemalla sekä olemalla sitkeä. Voit noudattaa joitain ohjeita, jotka määrittävät suostuttelun tehokkuuden.

Uskottavuus

Tämä on vakuuttavan viestinnän peruselementti. Näin ollen ihmiset ovat paljon avoimempia kuuntelemaan, ottamaan huomioon ja seuraamaan asiaan pätevän henkilön vihjeitä.

Näin ollen, jos sinulla on koulutusta tai kokemusta alalta, josta puhut, ansaitset pisteitä keskustelukumppanisi silmissä. Muista, että myös tapa, jolla välität viestisi, vaikuttaa. Näin ollen olet uskottavampi, jos keskustelet sujuvasti ja kaunopuheisesti, epäröimättä tai toistamatta.

Vilpittömyys

Ei ole mitään järkeä näyttää pätevältä, jos toinen henkilö ei luota sinuun. Juuri tämä erottaa suostuttelun manipuloinnista. Kuten voit kuvitella, muut eivät luota sinuun, jos he epäilevät, että yrität käyttää heitä hyväksesi.

Vilpittömyys ja rehellisyys ovat hyvää politiikkaa, joten ole totuudenmukainen, käytä todennettavia perusteita ja osoita, että et ole vain huolehtinut omista eduistasi.

Innostus ja vakaumus

Niin paljon kuin haluaisimmekin ajatella itseämme rationaalisina olentoina, tunteet liikuttavat meitä. Tästä syystä joku, joka inspiroi tiettyä mielentilaa, vaikuttaa paljon todennäköisemmin muiden käyttäytymiseen. Yritä siis esittää väitteesi energisesti ja vakuuttavasti. Innostus on tarttuvaa ja voimakas mobilisaattori.

Some figure
Aktiivinen kuuntelu on peruspilari, kun on kyse toisen suostuttelusta.

Lue myös: Miksi itkemme, kun olemme vihaisia?

Saattaa tuntua ristiriitaiselta, mutta kuuntelu on erittäin tärkeä osa vakuuttavaa keskustelua. Tämä ei ainoastaan ​​välitä luottamusta puhujaan, vaan tarjoaa myös mahdollisuuden kuunnella hänen kysymyksiään ja väitteitään. Näin pystyt vastaamaan kysymyksiin ja keksimään vasta-argumentin tarkemmin.

Sanaton viestintä

On tärkeää, että päässäsi on selkeä käsitys siitä, mitä aiot ehdottaa, ja käytät oikeita sanoja. Viestinnän tehokkuus riippuu kuitenkin enemmän ei-verbaalisista elementeistä.

Siksi asennot, eleet, äänensävy ja jopa fyysinen etäisyys ovat elementtejä, jotka sinun on otettava huomioon voimakkaan viestin välittämiseksi.

Milloin sinun tulisi käyttää vakuuttavaa viestintää?

Vakuuttava viestintä on läsnä jokapäiväisessä elämässä. Kaikenlaisten organisaatioiden tiiminvetäjät käyttävät sitä osallistuakseen, motivoidakseen ja ohjatakseen muiden työtä. Lisäksi tämä strategia on paljon tehokkaampi kuin pakottaminen tai autoritaarisuus.

Mainonta puolestaan ​​on ala, joka käyttää jatkuvasti suostuttelua saavuttaakseen tavoitteensa. Jokaisen kampanjan tai mainoksen tarkoituksena on vaikuttaa kuluttajien mielipiteeseen ja toimintaan.

Samoin politiikka pyrkii vakuuttamaan äänestäjiä vakuuttavilla viesteillä. Kuitenkin työpaikan ulkopuolella käytät todennäköisesti vakuuttavaa viestintää jokapäiväisessä elämässäsi.

Lyhyesti sanottuna kommunikoit jatkuvasti sekä suullisesti että kehosi signaaleilla, joten sinun on yritettävä parantaa viestiesi tehokkuutta. Vakuuttava viestintä ei ainoastaan ​​auta sinua saavuttamaan tavoitteitasi, vaan myös parantamaan vuorovaikutusta muiden kanssa.

Lopuksi vakuuttava viestintä ei ole pakottamista tai konflikteja, vaan vakuuttamista sanoillasi. Pyydämme sinua toteuttamaan yllä olevat ohjeet käytännössä. Hyödyt siitä vähitellen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hovland, C. I., & Weiss, W. (1951). The influence of source credibility on communication effectiveness. Public Opinion Quarterly, 15, 635–650. https://doi.org/10.1086/266350
  • Priester, J. R., & Petty, R. E. (1995). Source attributions and persuasion: Perceived honesty as a determinant of message scrutiny. Personality and social psychology bulletin21(6), 637-654.
  • Moya, M. (1999). Persuasión y cambio de actitudes. Psicología social, 153-170.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.