Logo image
Logo image

Vahvista hauraita kynsiä

4 minuuttia
Pidä huolta kynsistäsi. Kynsillä ei kannata repiä auki tölkkejä tai raapia irti tarroja ja etikettejä. Kaikki tämä voi haurastuttaa kynsiä ja aiheuttaa niiden liuskoittumista ja katkeilua.
Vahvista hauraita kynsiä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Katkeilevatko kyntesi helposti? Onko sinun vaikeaa pitää kynnet kauniina? Ovatko kyntesi heikot? Liuskoittuvatko ne?

Jos vastastit “kyllä” näihin kysymyksiin, jatka artikkelin lukemista. Annamme sinulle ohjeet hauraiden kynsien vahvistamiseen.

Heikot ja hauraat kynnet – mistä se johtuu?

Koti- tai puutarhatöiden tekeminen, voimakkaiden kemikaalien käsittely ilman suojahanskoja, kosteuttamisen puute, kynsisieni ja kylmä lämpötila voivat johtaa kynsien haurastumiseen ja katkeiluun. Usein kynsi katkeaa kivuliaasti juuri sormenpäästä.

Jos tiskaat käsin, siivoat paljon tai käsittelet erilaisia materiaaleja töissä, on hyvin mahdollista, että kädet ja kynnet kuivuvat. Monet meistä haluavat pitää kynnet kiiltävinä ja kauniina, mutta miten tämä onnistuu? Tutustutaan tarkemmin kynsien oikeaoppiseen huoltoon:

Käytä tiskihanskoja

Muista käyttää suojahanskoja myös pestessäsi lattiaa tai ikkunoita, tai tehdessäsi muita kotiaskareita, joissa kädet kastuvat. Siivousaineet sisältävät kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa ihoa ja kynsiä. Lisäksi jatkuva kontakti kuumaan tai kylmään veteen kuivattaa käsiä entisestään.

Syö enemmän proteiinia ja rasvahappoja

Joskus kynnet muuttuvat hauraiksi, sillä kehosta puuttuu kunnollinen määrä tärkeitä ravintoaineita. Tutkaile ruokavaliotasi lähemmin ja lisää tarvittaessa vaaleaa lihaa, kananmunaa, vihreitä lehtikasviksia ja soijaa ruokailuusi – näin lisäät proteiinin määrää. Rasvahappoja saat maitotuotteista, kasviöljyistä, siemenistä ja pähkinöistä, sekä hedelmistä, kuten avokadosta.

Korjaa kynnet heti

Jos kynsi katkeaa, leikkaa tai viilaa se siistiksi heti kun mahdollista. Toki tämä on ärsyttävää, jos olet kasvattanut muut kynnet pitkiksi. Voit kokeilla kynnen korjaamista tiputtamalla tilkan läpinäkyvää liimaa repeämään ja asettamalla palan teepussin kangasta sen päälle. Anna kuivua, viilaa tasaiseksi ja lakkaa kynsi.

Pidä kynnet lyhyinä

Lyhyet kynnet ovat nykyään muodikkaat ja käytännölliset. Jos pidät kynnet lyhyinä, eivät ne katkeile yhtä helposti kuin pitkät kynnet. Älä raaputa kynsilakkaa irti, kun se alkaa lohkeilla, sillä tämä heikentää kynnen pintaa.

Ole varovainen kynsituotteiden kanssa

Kynsilakanpoistoaine on todellista myrkkyjä kynsille, sillä se sisältää vahvoja kemikaaleja. Käytä kynsilakan poistajaa vain kerran viikossa tai kokeile luonnollisia vaihtoehtoja, kuten eteerisiä öljyjä, kynsilakan poistamiseen.

Vältä tekokynsien käyttöä, sillä ne heikentävät omaa kynttäsi. Tekokynsien poistaminen on kynnelle raskas prosessi ja samalla menetät oman kyntesi päällimmäisen kerroksen. Älä pidä kynsiä lakattuna jatkuvasti, vaan anna niiden levätä ja hengittää lakkausten välillä. Anna kynsille lepopäivä esimerkiksi sunnuntaina: poista kynsilakka lauantai-iltana ja maalaa kynnet uudelleen sunnuntai-iltana.

Älä käytä kynsiä työkaluina

Kynnet eivät ole sakset, tölkinavaajat tai puhdistusvälineet. Käytä oikeita välineitä näihin tehtäviin, älä kynsiä. Kova rasitus heikentää kynttä.

Älä pureskele kynsiä

Pureskellut kynnet eivät ole kauniit. Et myöskään varmasti halua mutustella kynsissä pesiviä pöpöjä. Kynsien pureskelu tekee kynsistä hauraat ja kuivat. Kokeile kynsien pureskeluun tarkoitettua lakkaa, joka maistuu niin pahalta, että et yksinkertaisesti pysty pureskelemaan niitä.

Käy manikyyrissä kerran viikossa

Voit varata ajan kauneushoitolaan tai tehdä manikyyrin itse. Kuori kädet kunnolla, viilaa ja tasoita kynsinauhat, hiero eteeristä hoitavaa öljyä kynsiin (tai oliiviöljyä).

Suositeltua lukemista: Smoothiet kynsien, ihon ja hiusten hoitoon

Luonnolliset hoidot hauraille kynsille

Sen lisäksi, että noudatat yllä eriteltyjä vinkkejä, voit kokeilla myös erinäisiä tehohoitoja hauraille kynsille:

Sipuli

Some figure

Sipuli auttaa vahvistamaan kynsiä ja vähentää riskiä tulehdusten ja sienten tarttumiseen. Sinun tarvitsee vain leikata sipuli kahtia ja ujuttaa kynnet sipulin sisälle 5 minuutin ajaksi.

Älä pese käsiä 2 tuntiin hoidon jälkeen. Paras vaihtoehto on suorittaa hoito illalla, kolme kerta viikossa. Yön aikana sipulin vaikuttavat ainesosat pääsevät todella tekemään taikojaan.

Valkosipuli

Valkosipuli pitää sisällään samanlaisia ominaisuuksia kuin sipuli. Se autaa kynsiäsi kasvamaan nopeammin ja vahvemmiksi.

Ainekset

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl vettä
  • Yhden sitruunan mehu

Ohjeet

Murskaa valkosipuli ja kaada kattilaan veden kera. Anna suurimman osan vedestä haihtua kiehuessa. Poista liedeltä ja lisää sitruunamehu. Kaada läpinäkyvään kannelliseen astiaan ja anna jäähtyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Uita vanulappua nesteessä ja kastele jokainen kynsi sillä (muista poistaa kynsilakka ennen hoitoa). Toista joka toinen päivä iltaisin, niin että hoito pääsee imeytymään yön yli.

Oliiviöljy

Some figure

Oliiviöljy ei pelkästään vahvista kynsiä, vaan se myös pehmittää ja ravitsee käsiä.

Ainekset

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 5 tippaa sitruunamehua

Ohjeet

Kaada öljy kattilaan ja aseta lämpö matalalle. Kun öljy on lämmennyt, lisää sitruunamehu. Uita nesteessä vanulappua ja levitä kynsille. Anna imeytyä 5 minuuttia ja laita käsiin puuvillahanskat. Nuku hanskojen kanssa; aamulla kynnet ovat kuivat, eikä niitä tarvitse huuhdella.

Suositeltua lukemista: 10 uutta ja yllättävää tapaa käyttää oliiviöljyä

Korte

Peltokorte on täydellinen apu kuiville ja hauraille kynsille. Kortetta voi käyttää sinällään tai sen voi yhdistää muihin kasveihin. Yksi hyvä keino kortteen käyttämiseen on valmistaa siitä teeuute.

Ainekset

  • 1 rkl peltokortetta
  • 2 dl kiehuvaa vettä

Ohjeet

Kiehauta vesi, lisää korte ja anna uuttua. Kun vesi on viilentynyt hieman, siivilöi ja uita sormia kupissa 10 minuuttia. Hiero uutetta myös kynsinauhoihin. Anna kuivua huuhtelematta. Toista hoito 4 kertaa viikossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.