Logo image
Logo image

Uuden vuoden juhlinta eri puolilla maailmaa

4 minuuttia
Uuden vuoden juhlintaan liittyvät perinteet eri puolilla maailmaa kiinnostavat ihmisiä. Näille perinteille on tyypillistä erilaiset ominaispiirteet sekä unohtumaton säväyksensä. Jatka lukemista, niin saat tietää joistakin mielenkiintoisista uuden vuoden juhlinnan tavoista!
Uuden vuoden juhlinta eri puolilla maailmaa
Kirjoittanut Ana Núñez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Uuden vuoden juhlinta ympäri maailman muistuttaa meitä siitä, että jokainen uuden alku on pyhä ja ikuinen. Itse asiassa esi-isämme ovat juhlineet uutta vuotta jo antiikin ajoista lähtien. Aivan kuten roomalaista sumeriaa ja saturnaliaa sekä kristittyjen joulua, myös uutta vuotta on juhlittu onnen ja menestyksen toivossa.

Jokaisessa maassa uutta vuotta juhlitaan omalla tavalla ja omien alueellisten perinteiden mukaisesti. Tänään tarjoamme tiivistelmän näistä uuden vuoden perinteistä. Oletko koskaan itse päässyt osallistumaan seuraavaksi esittelemiimme uuden vuoden juhlinnan perinteisiin?

Uuden vuoden juhlinta eri puolilla maailmaa

Espanja: Syö 12 onnen viinirypälettä

Espanjassa uutta vuotta juhlitaan perheen kesken hyvän ruoan ja juomien merkeissä. Tärkein rituaali uuden vuoden juhlinnassa on kuitenkin 12 viinirypäleen syöminen hyvän onnen toivossa. 

Jotkut alkavat syödä viinirypäleitä Puerta del Solin kellonsoiton tahtiin Madridissa, ja monet seuraavat tapahtumaa television kautta. Jotkut lähtevät juhlimaan aukiolle, kun taas jotkut jäävät kotiin perheidensä kanssa.

Uskotaan, että tämän perinteen alkuperä liittyy siihen, että tällä alueella on valmistettu viiniä, ja viinirypäleitä on jäänyt yli. Perinteen leviäminen kaikkiin espanjalaisiin koteihin on saanut alkunsa 1900-luvulla.

Kreikka: Pelien pelaaminen ja sipulin ripustaminen

Kreikassa uuden vuoden aattoon liittyy monenlaisia perinteitä. Silloin pelataan erilaisia kortti- ja noppapelejä, sillä peleissä voittamisen uskotaan tuovan hyvän uuden vuoden. Toinen uuden vuoden perinne on leivän syöminen basilikan kera: yhteen leipää piilotetaan kolikko, joka tuo onnea löytäjälleen.

Yksi perinteisimmistä ja laajimmalle levinneistä perinteistä on sipulin ripustaminen ulko-oveen. Tämän tavan uskotaan tuovan vaurautta tulevalle vuodelle.

Lue tämäkin: 5 syytä juhlia parisuhteen vuosipäivää

Some figure

Japani: Washoku – erityinen ja perinteikäs ruokalaji

Japanilaisiin uuden vuoden perinteisiin kuuluu erilaisten koristeellisten herkkujen valmistaminen, jonka myötä toivotetaan uuden vuoden jumalat tervetulleeksi.

Perinteinen ruokalaji nimeltä washoku sisältää luonnollisia ja paikallisia raaka-aineita, kuten riisiä, kalaa, kasviksia sekä syötäviä villikasveja. Washoku tarjoillaan erityislaatuisista tarjoiluastioista.

Suomi: Tinahevosenkenkien valaminen

Vuoden vaihtuessa suomalaiset laittavat tinasta valmistetun hevosenkengän kauhaan kuumenemaan. Kun hevosenkenkä on sulanut, nestemäinen tina kaadetaan varovasti kylmään vesisankoon.

Riippuen siitä, millaisen muodon tina saa jäähtyessään, se voi ennustaa onnea tulevalle vuodelle.

Tanska: Tuolilla hyppiminen ja astioiden rikkominen

Tanskassa uuden vuoden juhlinta on aivan omaa luokkaansa. Siellä perinteisiin kuuluu astioiden heitteleminen ystävien ja perheenjäsenten kotien oville keskiyöllä. 

Jos vain mahdollista, heitetään kokonainen astiasto, sillä mitä enemmän sirpaleita syntyy, sitä enemmän ne tuovat onnea. Ennen astioiden heittoa tanskalaiset hyppivät tuolilla tasan kello 24 taatakseen itselleen onnen tulevalle vuodelle.

Venäjä: Pakkasukko antaa lahjoja

Joulukuun viimeisenä yönä Ded Moroz eli Pakkasukko kiertää ihmisten koteja yhdessä lapsenlapsensa Lumitytön kanssa. Pakkasukko lähtee matkaan vanhasta ja pienestä Venäjän luoteisosassa sijaitsevasta kaupungista. Odotellessaan Pakkasukkoa venäläiset valmistautuvat hänen tuloonsa erilaisin aktiviteetein.

Myös ruokien monimuotoisuus on tärkeässä roolissa, sillä se edustaa yltäkylläisyyttä. Uskotaan, että saatu yltäkylläisyys seuraa myös seuraavaan vuoteen.

Lue lisää: Kuinka tehdä hääyöstä unohtumaton: 5 vinkkiä

Kolumbia: Matkalaukun kantaminen ennustaa matkustelua

Kolumbialaiset pakkaavat matkalaukkunsa täyteen, aivan kuin lähtisivät oikealle matkalle. Näin he suunnittelevat uusia matkoja tulevalle vuodelle. Joissakin ulkotiloissa saatetaan polttaa nukke keskiyöllä, mikä kuvastaa mennyttä vuotta.

Kolumbiassa uuden vuoden juhlinta voi ilmetä myös joinakin eurooppalaisina tapoina. Tällaisia ovat esimerkiksi 12 viinirypäleen syöminen kuten Espanjassa, tai linssien nauttiminen kuten Italiassa.

Joulusaari: Paikka, jossa uusi vuosi kohdataan ensimmäisenä

Australiasta luoteeseen Tyynellä Valtamerellä on saaristo, jossa elää noin 5 000 asukasta. Tälle eläimiä täynnä olevalle korallisaarelle uusi vuosi saapuu aiemmin kuin mihinkään muualle maailmassa.

Siellä uutta vuotta juhlitaan ilotulituksin, juhlien sekä kyliin kerääntyen.

Argentiina: Menneen vuoden polttaminen

Kuten monissa latinalaisen Amerikan kaupungeissa, myös Argentiinassa menneen vuoden polttaminen on puhdistava traditio, johon koko yhteisö osallistuu. Kyse on hyvin symbolisesta rituaalista.

Some figure

Etelä-Afrikan pääkaupungissa Kapkaupungissa juhlitaan toista uutta vuotta

Kapkaupungissa juhlitaan toista uutta vuotta tammikuun toisena päivänä. Perinteen mukaan tänä päivänä orjat saivat juhlia, kun heidän isäntiensä juhlinnat olivat ohitse.

Johannesburgissa, Etelä-Afrikan suurimassa kaupungissa, kaikki aloittavat puhtaalta pöydältä. Kaduille heitellään vanhoja huonekaluja ja muita esineitä puhdistuakseen ja vetääkseen puoleensa menestystä. 

Intia: Yhtä monia uuden vuoden perinteitä kuin kulttuurejakin

Kuten olemme saaneet huomata vuoden päättyminen ei tarkoita ainoastaan kalenterivuoden päättymistä. Siihen liittyy myös kulttuurisia, uskonnollisia ja alueellisia seikkoja. Esimerkiksi Intiassa on useita uuden vuoden perinteitä. Bengalissa uusi vuosi sijoittuu huhtikuun 15. päivälle, jolloin on ensimmäinen päivä Bengalin kuukalenterivuotta.

Huhtikuun toisella viikolla vietetään myös vishua eli Malabarin uutta vuotta Keralassa. Silloin syödään perinteistä ruokaa nimeltä sadya, joka tarjoillaan banaanin lehdeltä. Lisäksi norsuja koristellaan ja temppeleissä poltellaan suitsukkeita.

Laajimmin uutta vuotta juhlitaan marraskuussa, ja tällöin juhlaa kutsutaan nimellä Diwali. Silloin juhlitaan valon voittoa pimeydestä kynttilöin ja lyhdyin, jotka peittävät kiehtovan Hindu-alueen.

Talvipäivänseisaus erottaa uuden vuoden perinteet

Pohjoisella pallonpuoliskolla talvipäivänseisaus alkaa joulukuun 21. päivä. Joulun ja uuden vuoden pyhiä juhlitaan sen mukaan, ja eri kulttuureissa se edustaa uudistumista ja uudelleen syntymistä. Uuden vuoden juhlinta pohjoisen pallonpuoliskon maissa ja alueilla päättyy samalla tavalla: ilotulituksin, koristelluin puin, värikkäin kaduin ja lahjoin.

Muihin alueisiin ja kulttuureihin vaikuttaa kevätpäiväntasaus maaliskuun 20.-21. päivä sekä syyspäiväntasaus syyskuun 21.-22. päivä. Vuoden loppupuolella kaikki erilaiset juhlallisuudet tapahtuvat kuluvien kausien mukaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Campo T., Alberto (2006) El verano contra el invierno. Mimesis y subversión ritual en la religiosidad popular. Zainak. Cuadernos de Antropología-Etnografía, ISSN 1137-439X, Nº. 28. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/11499775.pdf
  • Choza, Jacinto (2018) La Fiesta de Año Nuevo. Una interpretación. RAPHISA. Revista de Antropología y Filosofía de lo Sagrado. Review of Anthropology and Philosophy of the Sacrum. ISSN: 2530-1233 Nº 4, Julio-Diciembre (2018) pp.: 9-24. Disponible en: https://revistas.uma.es/index.php/Raphisa/article/view/7380/6875
  • Delgadillo, Rosalba (2008) El equinoccio de primavera: mitos y realidades. Casa del Tiempo, IV. N° 13. Pp. 57-62. Disponible en: http://www.uam.mx/difusion/casadeltiempo/13_iv_nov_2008/casa_del_tiempo_eIV_num13_57_62.pdf
  • Menna, Rosana (2015) Arte a la hoguera. Revista Museo, N° 27. Pp. 59-64. Fundación Museo La Plata. Argentina. Disponible en: http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/52139/Documento_completo.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.