Logo image
Logo image

Uinnin lukuisat terveyshyödyt

3 minuuttia
Uinnilla on lukuisia terveyshyötyjä. Tämän päivän artikkelissa kerromme tämän liikuntamuodon monista eduista.
Uinnin lukuisat terveyshyödyt
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kun liikut vedessä, käytät lähes kahta kolmasosaa kehosi lihaksista, joten se on kokonaisvaltainen tapa harjoittaa kehoa. Haluatko tietää, mitkä ovat uinnin terveyshyödyt? Jatka lukemista!

Koska uinti on harjoitus, jota voidaan muokata monella eri tavalla, se sopii erinomaisesti ihmisille, jotka haluavat laihtua, parantaa vastustuskykyään, kiinteyttää kehoaan, kuntoutua erilaisista vammoista tai kuntoutua onnettomuuksien jälkeen.

Uinnin terveyshyödyt

Uinti on hieno laji, koska voit muuttaa harjoituksen intensiteettiä haluamallasi tavalla. Näin sinun ei tarvitse huolehtia väsymyksestä tai liian kovasta rasitusasteesta. Suosittelemme uimaan 3 kertaa viikossa noin 15-45 minuuttia jokaisella kerralla. Katsotaanpa uinnin terveyshyötyjä.

Se parantaa joustavuutta

Kun harjoitat suurinta osaa ylä- ja alavartalon lihaksista, myös monet nivelet pääsevät töihin. Tämän seurauksena kehität laajempaa liikealuetta ja samalla vahvistat lihaksia. Parannat myös joustavuuttasi ja vähennät loukkaantumisriskiä (erityisesti selän loukkaantumisriskiä).

Some figure

Polttaa kaloreita

Yhden tunnin uiminen kohtuullisessa tahdissa voi polttaa jopa 500 kaloria. Siksi se on ihanteellinen harjoitus niille, jotka haluavat pudottaa painoa.

Lisää keuhkojen kapasiteettia

Uinti parantaa hengitysmekaniikkaasi, mikä puolestaan ​​parantaa keuhkojen kapasiteettia. Tämä auttaa vatsaelimiäsi toimimaan paremmin, säätelemään verenpainettasi ja parantamaan hapensaantia.

Vapauttaa stressiä

Uima-altaaseen pääseminen ja kaiken huomion keskittäminen kehon liikkeisiin ja hengitykseen auttavat sinua tuntemaan olosi rennommaksi. Yksi uinnin parhaista terveyshyödyistä on se, että se taistelee stressiä, masennusta ja ahdistuskohtauksia vastaan. Lisäksi kun liikut, kehosi tuottaa endorfiineja. Endorfiinit stimuloivat niitä aivoalueita, jotka edistävät positiivisia tunteita.

Auttaa hallitsemaan kroonisia sairauksia

Yksi uinnin suurista terveyshyödyistä liittyy kroonisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, astmaan ja hyperkolesterolemiaan. Aerobiset harjoitukset, kuten uinti, lisäävät insuliiniherkkyyttä, parantavat hengityselinten toimintaa ja säätelevät kolesterolitasoja.

Parantaa motorisia taitoja

Uinti vaikuttaa positiivisesti koordinaatioon, tasapainoon ja reaktioaikaan. Siksi se parantaa motorisia taitoja. Tämä on erityisen tärkeää kasvu- ja kehitysprosessin aikana.

Uimisen terveysvaikutukset fyysisten vammojen kuntoutuksessa

Nyt kun tiedät uinnin yleiset terveyshyödyt, haluamme kertoa sinulle uinnin terveysvaikutuksista fyysisten vammojen kuntoutuksessa. Tämä johtuu siitä, että se on vähävaikutteinen aktiviteetti, joka auttaa niveliä ja luita kuntoutumaan.

Suosittelemme aloittamaan analyyttiset harjoitukset veden alla, jos kuntoutat murtumia, nivelsiteitä ja nyrjähdyksiä. Sitten voit työskennellä eri uintityylien sisällyttämiseksi kuntoutuksen loppuvaiheisiin.

Uinti loukkaantumisen jälkeisessä kuntoutuksessa

Tässä on joitain uintitoimintoja ja vedenalaisia ​​hoitovaihtoehtoja, jotka auttavat sinua toipumaan vammasta:

 • Vesikävely: Usein ihmiset eivät luokittele tätä uinniksi, mutta monet fysioterapeutit suosittelevat sitä jännetulehdukseen ja liikkuvuuden palauttamiseen. Veden syvyys, jossa kävelet, riippuu vamman alueesta.
 • Analyyttiset harjoitukset veden alla: Nämä harjoitukset kohdistuvat tiettyihin lihaksiin kuntoutuksen helpottamiseksi.
 • Krooli: Tässä uintiasennossa käsien liike ei rasita selkärankaa, ja se sopii erinomaisesti ihmisille, jotka kärsivät alaselän kivuista ja nivelrikosta. Tämä harjoittaa latissumus -selkä-, rinta-, hartia-, hauis- ja hauislihaksia.
 • Rintauinti: Tämä uintimuoto vaatii kohtalaista voimakkuutta, joten käytä sitä vain monimutkaisten vammojen kuntoutusprosessin viimeisen vahvistusvaiheen aikana. Se harjoittaa erittäin monia lihaksia.
Some figure

Varotoimenpiteet

Ihmiset, jotka kärsivät fyysisistä vammoista, tulee ryhtyä tiettyihin varotoimiin riskien välttämiseksi. Tässä muutamia suosituksia:

 • Varmista, että vammasi paranee oikein ennen uinnin aloittamista.
 • Valitse uimaaltaat, joissa on luiska, portaat ja kaiteet.
 • Vältä voimakkuuden liiallista lisääntymistä kuntoutuksen aikana.
 • Hallitse oikea uintitekniikka, jotta voit välttyä muilta vammoilta.
 • Lopeta harjoittelu, jos kipu lisääntyy.

Yhteenveto

Kuten huomaat, uinnilla on monia terveyshyötyjä. Jos kuitenkin kärsit vammasta, keskustele asiantuntijan kanssa ennen tämän liikuntamuodon aloittamista. He kertovat sinulle onko tämä liikuntamuoto sinulle ja mitä riskejä siihen liittyy. Sinun tulisi mennä lääkäriin, jos sinulla on jokin tila, joka voi rajoittaa suorituskykyä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rebollo J. Estudio cualitativo y comparativo sobre los beneficios en salud de un programa de natación terapéutica. Fisioterapia. 2008. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0211563808000102.
 • Geamonond L. Natación deportiva y salud mental: ¿hay una relación? Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud. 2020. Disponible en: DOI 10.15517/PENSARMOV.V18I2.44034.
 • Rendón P, Guerrero E, Aguirre E, Noroña L, Betancourt E y Vaca M. Beneficios de la natación en el asma. Rev Cubana Invest Bioméd. 2017. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002017000200022&lng=es.
 • Alves de Almeida P y Marques M. Beneficios de la natación para estudiantes con lesión de la médula espinal. 2007. Disponible en: https://www.efdeportes.com/efd106/beneficios-da-natacao-para-alunos-com-lesao-medular.htm.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.