Logo image
Logo image

Tyrnin terveyshyödyt

5 minuuttia
Tyrni on energisoiva, antioksidanttinen ja ruoansulatusta edistävä marja. Kerromme sinulle kaiken sen ominaisuuksista ja hyödyistä tässä artikkelissa.
Tyrnin terveyshyödyt
Viimeisin päivitys: 09 toukokuuta, 2023

Tyrni (Hippophaë rhamnoides) on piikikäs pensas, joka on kotoisin Kiinasta ja joistakin osista Eurooppaa. Se kuuluu hopeapensaskasvien heimoon, ja sille ovat ominaisia puumaiset oksat, jotka koostuvat pitkulaisista lehdistä ja pienistä piikeistä. Sillä on myös vihertäviä kukat ja pienet pallomaiset marjat, jotka ovat väriltään kirkkaan oransseja.

Marjat korjataan, kun ne ovat sopivan kypsiä, ja niitä käytetään gastronomisiin ja lääkinnällisiin tarkoituksiin. Tyrnimarjasta saadaan öljyä, jota voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin luonnonlääkkeenä ja kosmetiikassa. Tässä artikkelissa kerromme lisää tyrnin ominaisuuksista.

Tyrnin tärkeimmät aktiiviset yhdisteet

Ennen kuin käsittelemme tyrnin käyttömahdollisuuksia ja hyötyjä yksityiskohtaisesti, on syytä korostaa sen tärkeimpiä ainesosia. Antioxidants -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nämä koostuvat seuraavista:

  • A-, B-, C-, K- ja E-vitamiinit.
  • Välttämättömät kivennäisaineet (rauta, magnesium, kupari, sinkki, natrium, kalium, fosfori, kalsium, typpi ja mangaani).
  • Fytosterolit.
  • Välttämättömät rasvahapot, kuten palmitiini-, linoli- ja alfalinoleenihappo.
  • Aminohapot (mm. treoniini, valiini, metioniini, leusiini, lysiini, tryptofaani, isoleusiini ja fenyylialaniini).
  • Fenoliset yhdisteet, kuten glykosidit, flavonoidit ja fenolihapot.
  • Kasviliima.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Ruusunmarjatee: hyödyt ja varotoimet

Tyrnin terveysvaikutukset

Luonnonlääketieteessä tyrnin lehtiä, kukkia, siemeniä ja marjoja on käytetty lisäravinteena lievittämään erilaisia terveysongelmia. Vaikka useimpien käyttötarkoitusten tueksi on saatu vain anekdoottista näyttöä, jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että tyrnillä on potentiaalia joidenkin sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Mitkä ovat sen mahdolliset hyödyt?

Se auttaa torjumaan väsymystä

Koska tyrni sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja välttämättömiä aminohappoja, sitä käytetään luonnollisena lisäravinteena väsymyksen torjumiseksi. Erityisesti sen marjoja käytetään vähentämään väsymystä ja lihasheikkoutta.

Lisäksi tutkimuksessa, joka julkaistiin The Journal of the Science of Food and Agriculture raportoitiin, että tämän kasvin lehtien vesipitoiset uutteet voivat parantaa fyysistä kuntoa ja suojata uuvuttavan harjoittelun aiheuttamilta hapettumisvaurioilta.

Toistaiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia. On kuitenkin varmaa, että tämän kasvin osat ovat ravitsevia ja voivat olla hyödyllisiä elvyttävinä aineina.
Some figure
Väsymystä voidaan mahdollisesti parantaa joillakin tyrnistä saaduilla uutteilla. Kyseessä ei ole taianomainen ratkaisu, mutta jotkin todisteet tukevat sitä.

Se auttaa tukemaan sydämen terveyttä

Tyrnimarjoissa olevat välttämättömät rasvahapot, flavonoidit, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyödyllisiä sydämen terveydelle. Lipids in Health and Disease -lehdessä julkaistu tutkimus yhdisti sen nauttimisen suuritiheyksisten lipoproteiinien eli “hyvän” kolesterolin lisääntyneeseen määrään.

Terveillä ihmisillä nämä lipidit ovat yhteydessä sydämen suojeluun. Lisäksi tyrnin antioksidantit auttavat estämään oksidatiivisen stressin kielteisiä vaikutuksia, jotka paitsi lisäävät tulehdusta myös liittyvät sydän- ja verisuonijärjestelmän kroonisiin sairauksiin, kuten ateroskleroosiin.

Sillä on myönteisiä vaikutuksia emättimen atrofiaan

Emättimen atrofia tai kuivuus on yleinen oire naisilla, jotka ovat vaihdevuosivaiheessa. Sen esiintyminen liittyy estrogeenitasojen laskuun, joka vähentää emättimen luonnollista kosteutta.

Vaikka tähän oireeseen on olemassa useita hoitomuotoja, kuten emättimen liukuvoiteet tai hormonihoito, myös fytoestrogeeneja sisältävien ravintolisien nauttiminen auttaa. Tähän liittyen vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa raportoitiin, että tyrniöljy auttoi parantamaan emättimen terveyttä vaihdevuosien jälkeen.

Tutkijat ehdottavat, että tämän ainesosan sisältämillä fytoestrogeeneilla on potentiaalia hormonihoidon lisänä. Näyttöä kuitenkin tarvitaan enemmän.

Auttaa hoitamaan hiuksia

Tyrnistä saatava öljy tiivistää lipidejä, aminohappoja ja mikroravinteita, jotka vahvistavat hiusten terveyttä. Antioxidants -lehdessä jaettu tutkimus viittaa siihen, että tätä ainesosaa käytetään laajalti kosmetiikkateollisuudessa, erityisesti hiustenhoidossa.

Sillä on kyky vähentää ylimääräistä öljyä päänahassa ja suojata hiuksia vaurioilta ja rikkoutumiselta. Se on yleinen ainesosa useissa shampootuotemerkeissä.

Suojaa ihon terveyttä

Tyrni suojaa ihon terveyttä. Ensinnäkin sen runsas antioksidanttipitoisuus lieventää vapaiden radikaalien kielteisiä vaikutuksia, mikä vähentää taipumusta ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Toiseksi sen tulehdusta ehkäisevät, kosteuttavat ja uudistavat ominaisuudet auttavat hoitamaan ihon läpäisyestettä. Kuten Lipids in Health and Disease -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, se jopa vähentää ihosairauksien riskiä.

Tutkimuksissa todetaan yksityiskohtaisesti, että tyrniöljyä käytetään aknen, ekseeman ja joidenkin ihoinfektioiden torjuntaan. Se on myös yleinen ainesosa anti-aging -kosmetiikassa.

Tyrniöljyn muut mahdolliset hyödyt

Koska tyrniöljyssä on runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä, ei ole yllättävää, että sillä on muitakin terveysvaikutuksia. On kuitenkin huomattava, että kyseessä on vain lisäravinne eikä ensisijainen hoitomuoto.

Näyttö on vielä vähäistä, joten sitä on käytettävä varoen. Tarkastellaan muita käyttötapoja:

  • Ruoansulatushäiriöt: Kasviliima- ja antioksidanttisisältönsä vuoksi tyrniä käytetään ruoansulatuskanavan terveyden liittolaisena. Sitä käytetään usein ruoansulatushäiriöitä, gastriittia, ripulia ja ummetusta vastaan.
  • Hengityselinten terveys: Tyrnin C-vitamiini, flavonoidit ja mineraalit vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat vähentämään hengitystieinfektioiden, kuten influenssan, riskiä.
  • Maksasairaudet: Vaikka tyrni ei ole ensilinjan hoito maksasairauksiin, tutkimukset viittaavat siihen, että sillä on farmakologista potentiaalia maksan fibroosia vastaan. Lisäksi se toimii hepatoprotektiivisena aineena.
  • Kasvainten vastainen potentiaali: Tämän kasvin fytokomponentit on yhdistetty kasvainten vastaiseen ja solunsalpaajavaikutukseen. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää näyttöä.
  • Ylipaino ja lihavuus: Vaikka se ei olekaan ihmelisä ylipainoa vastaan, sen ravintoaineet ovat positiivisia ruokavalion täydentäjiä. Tutkimukset yhdistävät sen ominaisuudet runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttaman lihavuuden ja aineenvaihduntahäiriöiden ehkäisyyn.

Tyrnin riskit ja vasta-aiheet

Tyrnin nauttiminen on yleensä turvallista useimmille ihmisille. Pensaasta ja marjoista saadut lisäravinteet ovat yleensä hyvin siedettyjä.

Tästä huolimatta joillakin ihmisillä voi esiintyä ei-toivottuja reaktioita:

  • Korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla on riski saada päänsärkyä, huimausta ja sydämen rytmihäiriöitä tyrnilisien nauttimisen jälkeen.
  • Paikallinen käyttö voi aiheuttaa ihottumaa tai allergiaa henkilöillä, joilla on herkkä iho. On tärkeää tehdä pieni laastaritesti ennen kokonaisvaltaista käyttöä.
  • Tyrniöljyn nauttiminen voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Jos näin on, sen käyttö on lopetettava.
  • Sitä ei pidä käyttää samanaikaisesti antikoagulanttien, diabeteslääkkeiden, autoimmuunisairauslääkkeiden tai maksasairauslääkkeiden kanssa.
  • Se on vasta-aiheinen raskaana oleville ja imettäville naisille. Sitä eivät saa myöskään nauttia kroonisia sairauksia sairastavat potilaat, ellei lääkäri ole antanut siihen lupaa erikseen.
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei säätele tyrnilisäravinteita. Siksi ne on ostettava hyvämaineisesta kaupasta ja etiketti on tarkistettava.
Some figure
Antikoagulantteja ei tule yhdistää tyrnilisien kanssa. Tämä voi johtaa vakaviin haittavaikutuksiin.

Luontaishoidot tyrnistä

Luontaishoitoja valmistetaan sekä tyrnin lehdistä että marjoista. Saatavilla olevat lisäravinteet ovat yleensä kapseleina, siirappeina, teenä, tinktuureina, öljyinä ja paikallisesti käytettävinä voiteina. Käyttötapa voi vaihdella esitystavasta toiseen, ja siksi on syytä tutustua tuotteen etikettiin. Yleisesti on kuitenkin olemassa joitakin kulutussuosituksia.

  • Kuivatuista tyrnimarjoista valmistettu infuusio: 2-3 kuppia päivässä (500-750 ml).
  • Luonnollinen mehu: Yksi lasillinen päivässä (200 ml).
  • Tinktuura: 20-50 tippaa, jaettuna 3 annokseen päivässä.
  • Öljy: 1 tl (5 ml). Ulkoisessa käytössä sekoitetaan kantajaöljyyn (oliiviöljy, kookosöljy, manteliöljy jne.).

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Omenaviinietikka kauneudenhoidossa – kauneuden salaisuus

Tyrni-infuusio

Tyrni-infuusio on ihanteellinen lisäämään energiatasojasi ja vahvistamaan puolustuskykyäsi. Se toimii jopa lisänä anemian hoidon tukena.

Ainesosat:

  • 50 grammaa tyrnimarjoja
  • 30 grammaa mustikoita
  • 10 grammaa peltokortetta
  • 500 millilitraa vettä

Ohje:

  1. Kiehauta vesi ja lisää loput ainesosat.
  2. Peitä infuusio ja anna sen hautua 10-15 minuuttia.
  3. Jaa se niin, että otat 2 tai 3 annosta päivässä.

Tyrnimarjoista voidaan valmistaa myös muun muassa hilloa, marjasosetta, mehua ja kastiketta.

Mitä pitää muistaa

Luonnonlääketieteessä tyrniä arvostetaan sen runsaan antioksidantti-, vitamiini-, kivennäis- ja proteiinipitoisuuden sekä muiden ravintoaineiden vuoksi. Sitä käytetään suojaamaan sydämen terveyttä, ihoa ja ruoansulatuskanavaa.

Todisteet ovat kuitenkin vielä rajalliset. Siksi sitä suositellaan vain lisäravinteeksi.

Joka tapauksessa se on yleisesti ottaen turvallista ja hyvin siedettyä. Sitä voidaan sisällyttää erilaisiin resepteihin tai sitä voidaan ottaa kaupallisena lisäravinteena.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
  • Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9. doi: 10.1021/jf0484125. PMID: 15740060.
  • Zheng X, Long W, Liu G, Zhang X, Yang X. Effect of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. sinensis) leaf extract on the swimming endurance and exhaustive exercise-induced oxidative stress of rats. J Sci Food Agric. 2012 Mar 15;92(4):736-42. doi: 10.1002/jsfa.4634. Epub 2011 Sep 26. PMID: 21953402.
  • Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.
  • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. In Maturitas (Vol. 79, Issue 3, pp. 316–321). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010
  • Tkacz K, Wojdyło A, Turkiewicz IP, Bobak Ł, Nowicka P. Anti-Oxidant and Anti-Enzymatic Activities of Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Fruits Modulated by Chemical Components. Antioxidants (Basel). 2019 Dec 4;8(12):618. doi: 10.3390/antiox8120618. PMID: 31817215; PMCID: PMC6943611.
  • Solà Marsiñach M, Cuenca AP. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis. 2019 Jun 22;18(1):145. doi: 10.1186/s12944-019-1065-9. PMID: 31228942; PMCID: PMC6589177.
  • Shah, R., Idate, A., Ugale, V., & Poorva (2021). Comprehensive review on sea buckthorn: Biological activity and its potential uses. The Pharma Innovation.
  • Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986. doi: 10.3390/ijerph18178986. PMID: 34501575; PMCID: PMC8431556.
  • Enkhtaivan G, Maria John KM, Pandurangan M, Hur JH, Leutou AS, Kim DH. Extreme effects of Seabuckthorn extracts on influenza viruses and human cancer cells and correlation between flavonol glycosides and biological activities of extracts. Saudi J Biol Sci. 2017 Nov;24(7):1646-1656. doi: 10.1016/j.sjbs.2016.01.004. Epub 2016 Jan 7. PMID: 30294231; PMCID: PMC6169540.
  • Gao ZL, Gu XH, Cheng FT, Jiang FH. Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study. World J Gastroenterol. 2003 Jul;9(7):1615-7. doi: 10.3748/wjg.v9.i7.1615. PMID: 12854177; PMCID: PMC4615518.
  • Ran B, Guo CE, Li W, Li W, Wang Q, Qian J, Li H. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fermentation liquid protects against alcoholic liver disease linked to regulation of liver metabolome and the abundance of gut microbiota. J Sci Food Agric. 2021 May;101(7):2846-2854. doi: 10.1002/jsfa.10915. Epub 2020 Nov 20. PMID: 33145761.
  • Olas B, Skalski B, Ulanowska K. The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Front Pharmacol. 2018 Mar 15;9:232. doi: 10.3389/fphar.2018.00232. PMID: 29593547; PMCID: PMC5861756.
  • Guo C, Han L, Li M, Yu L. Seabuckthorn (Hippophaë rhamnoides) Freeze-Dried Powder Protects against High-Fat Diet-Induced Obesity, Lipid Metabolism Disorders by Modulating the Gut Microbiota of Mice. Nutrients. 2020 Jan 20;12(1):265. doi: 10.3390/nu12010265. PMID: 31968607; PMCID: PMC7020008.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.