Logo image
Logo image

Toimivia vinkkejä kodin järjestämiseen

5 minuuttia
Tuntuuko koti aina sotkuiselta ja epäsiistiltä? Noudata siinä tapauksessa näitä vinkkejä kodin järjestämiseen.
Toimivia vinkkejä kodin järjestämiseen
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Toisinaan kodin järjestäminen saattaa tuntua loputtomalta urakalta. Vaikka miten paljon siivoaisi, kaikki tuntuu olevan pian taas epäjärjestyksessä ja koti on aina sotkuinen. Tässä artikkelissa jaamme toimivia vinkkejä kodin järjestämiseen.

Kodin järjestämiseksi ei ole oikeastaan mitään yhtä tiettyä strategiaa, sillä kaikki riippuu persoonallisuudesta. Tietyt vinkit ovat kuitenkin ratkaisevia ihan kaikille, ja niiden hyödyntäminen voi auttaa saamaan kodin järjestykseen.

Ennen kodin järjestämistä

Ensimmäiseksi tulee tunnistaa ne kodin alueet, jotka häiritsevät kaikkein eniten. Tarkastele niitä huolellisesti ja mieti sitten mahdollisia ratkaisuja. Älä yritä järjestää koko kotia yhdellä kertaa, vaan omista aikaa jokaiselle alueelle erikseen. Hoida ne yksi kerrallaan, vaikka se veisi useita päiviä.

Lisäksi on tärkeää, että koko perhe pitää kiinni tehdyistä päätöksistä, jotta koti ei pian ole taas epäjärjestyksessä. Nämä huomiot mielessä pitäen voit nyt noudattaa seuraavia vinkkejä kodin järjestämiseen.

1. Älä säilytä turhia tavaroita

Some figure
Kaapit ovat usein täynnä tavaroita, jotka on säilytetty “kaiken varalta”. Jos et käytä jotakin, on aika heittää se menemään.

Sinulla on varmastikin lukemattomia käyttämättömiä tavaroita säilössä kaapeissa tai laatikoissa, koska toivot kenties käyttäväsi niitä vielä joskus tai koska ne tuovat mieleen kivoja muistoja. Kirjoja, koristeita, asiakirjoja, vanhoja vaatteita tai jopa vanhoja äänilevyjä, joita et enää kuuntele, koska nykyään musiikkia kuunnellaan usein pelkästään puhelimista.

Kaikki nämä tavarat, joita et enää käytä, mutta jotka laitat silti säilöön jonnekin, vievät vain tilaa, jonka voisit käyttää johonkin muuhun tai saada tyhjäksi. Jos jokin on sullottu laatikkoon tai kaapin perälle, se pysyy siellä luultavasti vielä pitkään vieden vain ylimääräistä tilaa. Näet sen vain silloin, kun yrität siivota kotiasi ja laitat sen taas säilöön jonnekin kuukausiksi tai vuosiksi. On yksinkertaisesti parasta vain heittää se menemään.

Jos joku antaa sinulle lahjoja tai ostat jotain uutta itsellesi, heitä heti pois jotakin vanhaa. Lahjoita se, anna se pois tai heitä se menemään, jos se ei enää toimi. Älä säilytä sitä “kaiken varalta”.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Kylpyhuoneen järjestäminen purkkien avulla

2. Vinkkejä kodin järjestämiseen: laita tavarat aina samaan paikkaan

Some figure
Muista jättää avaimet ja lompakko aina samaan paikkaan.

Kotiin tuodaan päivittäin paljon esineitä avaimista lompakoihin ja ostoksiin, postiin tai salkkuihin. Etsi jokaiselle oma paikkansa, vaikka joku perheestäsi veisi sen mukanaan lähtiessään. Laita esimerkiksi avainteline oven viereen, hylly postia varten ja lehtiteline lehdille. Älä anna kaiken kasaantua pöydälle tai tuolille.

3. Varastoi tavarat sen mukaan, kuinka usein käytät niitä

Järjestä kaappisi ja lipastosi järkevästiVarmista, että kaikki päivittäin käyttämäsi tarvikkeet ovat käden ulottuvilla. Voit laittaa harvoin käyttämäsi esineet säilöön kaapin ylähyllylle, jonne yletyt vain tuolin avulla. Jos laitat harvoin käyttämäsi tavarat säilöön usein käyttämiesi tavaroiden joukkoon, joudut todennäköisesti ottamaan ne kaikki pois kaapista, kun tarvitset jotakin.

4. Vinkkejä kodin järjestämiseen: jaa lipastot ja hyllyt lokeroihin

Some figure
Laatikonjakajien käyttäminen auttaa pitämään ne järjestyksessä.

Älä laita kaikkia tavaroita säilöön yhteen läjään vetolaatikoihin tai hyllyille; käytä jakajia niiden erottelemiseen. Näin voit hyödyntää tilan paremmin etkä kasaa kaikkea toistensa päälle.

5. Vinkkejä kodin järjestämiseen: älä kasaa tavaroita pöytien päälle

Some figure
Ihmisillä on taipumusta kasata pöydille sellaisia tavaroita, jotka heillä on aikomuksena laittaa myöhemmin jonnekin säilöön. Tätä ei kuitenkaan koskaan tapahdu.

Yksi yleisimmistä houkutuksista on laittaa kaikki tavarat pöydälle. Vaikka sen on tarkoitus olla vain väliaikainen ratkaisu, lopulta pöytä on yhtä sotkua. Ota säännöksi se, että näin ei saa tapahtua. Jos se ei toimi, estä tavaroiden laitto pöydälle jollakin muulla tavalla.

Julie Isaac, Our Uncluttered Home -blogin kirjoittaja, suosittelee laittamaan kukkia tai pieniä koristeita pöydille tai jopa pitämään ruokapöydän aina katettuna lautasilla ja ruokailuvälineillä, jotta siihen ei voi kasata tavaroita.

6. Älä osta säilytyslaatikoita ennen kuin heität pois kaiken turhan tavaran

Ennen kuin ostat laatikon tai jonkin huonekalun säilytystä varten, varmista, että olet ensin hankkiutunut eroon kaikesta turhasta tavarasta. Jos sinulla nimittäin on enemmän säilytystilaa kuin mitä todellisuudessa tarvitset, keräät luultavasti vain paljon turhaa tavaraa kotiisi. Näin syntyy taas uusi järjestysongelma.

7. Jaa tehtäviä muille

Some figure
Kodin askareiden suunnittelu on loistava keino varmistaa, että koti on aina siisti ja järjestyksessä.

Jos perheesi ei vielä auta sinua kotiaskareiden kanssa, jaa siivoustehtävät jokaiselle jäsenelle. Joku voi esimerkiksi siivota astiat pois ruokapöydästä, joku toinen voi pestä ne ja yksi voi laittaa ne takaisin kaappeihin. Yksi siivoaa vessat ja toinen keittiön. Lisäksi kaikkien tulisi ottaa vastuu oman huoneensa siivoamisesta ja oman sängyn petaamisesta.

Tätä sääntöä tulee noudattaa tiukasti. Jos yksi perheenjäsen ei noudata sitä, muut saattavat keksiä tekosyitä olla tekemättä omaa osuuttaan.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 7 tapaa säilyttää vaatteita ilman vaatekaappia

8. Siivoa tavarat pois käytettyäsi niitä

Mukavan helppo mutta huono tapa on jättää tavarat lojumaan myöhempää käyttöä varten. Ongelma on siinä, että tuo “myöhemmin” ei koskaan tule. Laita siis lapsesi siivoamaan pois lelunsa leikkien päätteeksi. Älä myöskään anna heidän jättää astioita pöydälle ruokailun jälkeen, ja pese astiat ja ruokailuvälineet heti ruoanlaiton lopuksi.

Jokaiselle perheenjäsenelle jaetut tehtävät tulisi tehdä heti, ei myöhemmin.

9. Vinkkejä kodin järjestämiseen: älä kerrytä vaatehenkareita

Some figure
Kertyneet vaatehenkarit vievät vain tilaa kaapissa, jota voisit käyttää säilytykseen.

Kun tuot vaatteita kotiin itsepalvelupesulasta tai ostat uusia vaatteita, mukana tulee usein henkari. Lopulta sinulla on enemmän vaatehenkareita kuin vaatteita, ja kaappisi muuttuu ahtaammaksi päivä päivältä. Palauta henkarit pesulaan tai jätä ne kierrätyspisteisiin.

10. Älä varastoi kaikkea autotalliin tai vintille

Some figure
Myös autotallit ja vintit ovat hyvin käteviä tiloja, minkä vuoksi niitä ei tulisi hyödyntää ainoastaan turhan rojun säilömiseen.

Jos käytössäsi on autotalli tai vintti, niitä tulee yleensä ajateltua ylimääräisen tavaran säilytyspaikkoina. Tämä ajattelutapa aiheuttaa lopulta sen, että ne ovat täynnä turhaa rojua ja sotkua.

Hankkiudu yksinkertaisesti eroon vanhoista tavaroista, kuten jo selitimme. Myös autotalli ja vintti ovat osa kotia, joten älä tee niistä varastoja.

11. Omista yksi päivä vuodesta kodin järjestämiselle

Vaikka soveltaisitkin parhaita strategioita ja vinkkejä kodin järjestämiseen, sotkua syntyy uudelleen väistämättä. Ei siis ole väliä, vaikka kotisi tuntuisi vihdoinkin niin siistiltä kuin haaveilit. Tästä syystä yksi päivä vuodesta kannattaa käyttää sen tarkastamiseen, että et ole kerännyt turhia tavaroita, että hyllysi ja lipastosi ovat järjestyksessä ja että kaikki on omalla paikallaan.

Nyt on aika ryhtyä järjestämään kotia! Käy läpi jokainen tila ja päätä, mistä aloitat. Tulet kiittämään itseäsi myöhemmin!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.