Logo image
Logo image

Teelehdissä on keuhkosyöpää torjuvia nanopartikkeleita

2 minuuttia
Teelehdissä olevat nanopartikkelit ovat hyödyksi sairauksien hoidossa. Nyt ne ovat osoittautuneet toimiviksi syövänkin kohdalla.
Teelehdissä on keuhkosyöpää torjuvia nanopartikkeleita
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Intialaisten tutkijoiden ja Swansean yliopiston (Iso-Britannia) yhteistyössä tekemä tutkimus paljastaa, että teelehtien nanopartikkelit voivat tuhota syöpäsoluja.

Tässä on kiinnostavaa se, että kuten moni muukin tieteellinen löydös, tämä tehtiin puhtaasta sattumasta. Vuoden kenties suurin tieteellinen edistysaskel tehtiin siis oikeastaan vahingossa!

Vaikka tämä löydös vaatiikin enemmän tutkimusta, monet asiat ovat jo selviä. Kyseiset pienet hiukkaset ovat nimeltään kvanttipisteitä, ja ne ovat neljä tuhatta kertaa pienempiä kuin ihmisen yhden hiuksen leveys. Juuri tämä pieni koko tarkoittaa sitä, että ne pystyvät menemään läpi syöpäsolujen huokosista ja tuhoamaan niitä sytotoksisella vaikutuksellaan. Ne voivat tappaa 80 % solusta.

Mitä syöpä oikeastaan on?

Syöpä on arkinen nimitys ryhmälle sairauksia, jotka liittyvät hallitsemattomaan solujen jakautumiseen tai kudoksiin, jotka lisääntyvät enemmän kuin normaalisti ja muiden kudosten päälle.

Syöpää voidaan myös kuvata täysin itsenäiseksi “vieraaksi”, joka hyödyntää kehon kudoksia, ja sillä voi olla kuolemaan johtavat vaikutukset.

Some figure

Teelehtien nanopartikkelit antavat monia hyötyjä

Nanopartikkelit ovat tarkastelun kohteena monilla tutkimusalueilla, kuten esimerkiksi televiosioruutujen laadun ja värien parantamisessa.

Jos tutkimukset tuottavat positiivisia tuloksia, nämä nanopartikkelit voisivat olla käytössä kasvainten havaitsemisessa ja tunnistamisessa, sillä niillä on fluoresoiva vaikutus, kun ne imevät valoenergiaa. Tämä on kuitenkin monimutkainen ja kallis kemiallinen prosessi, ja sillä voi olla sivuvaikutuksia.

Tutkijatiimi loi yksinkertaisen menetelmän tuottaakseen myrkyttömiä nanopartikkeleita. Näin tehdessään he saivat selville, mikä vaikutus näillä Camellia sinensis kasvin lehdistä saaduilla nanopartikkeleilla oli muiden kemikaalien kanssa.

Kyseessä on kasvi, josta valmistetaan teetä. Se on peräisin Kiinasta ja Kaakkois-Aasiasta, mutta sitä kasvaa nykyisin eri puolilla maailmaa. Aikoinaan se oli aineksena yli 50 kiinalaisessa hoidossa, ja sitä käytettiin niin vihreän, punaisen kuin mustan teen valmistamisessa, sillä se on loistava antioksidanttien lähde.

Kasvi ei ainoastaan paranna syöpää, vaan se on hyödyllinen myös muiden sairauksien kohdalla, kuten esimerkiksi diabeteksen kohdalla, ja se hoitaa muun muassa uupumusta ja virtsarakon ongelmia. Se on loistava kofeiinin, raudan ja proteiinien lähde, sillä se sisältää tanniineja.

Tutkijat siis huomasivat, että kasvin lehtien sisältämät nanopartikkelit tuhoavat syöpäsoluja.

Kuinka tutkimus sai alkunsa ja missä vaiheessa se nyt on?

Löydöksen pääasiallinen tekijä oli Sudhagar Pitchaimuthu. Hän on fysiikan asiantuntija ja tunnettu kansainvälisesti nanopartikkelien käyttöä koskien. Hän tutkii muun muassa niiden hyötyä valosähköisten partikkelien luonnissa solujen synteesin kautta.

Some figure

Pitchaimuthu selitti, että “yllätys oli se, kun huomasimme että joskus nämä partikkelit saavat haitallisten syöpäsolujen kasvun pysähtymään”. Tämä oli se hetki, kun tutkijat ymmärsivät löydöksensä suuruuden.

On kuitenkin tärkeää tietää, että tämä löydös ei tarkoita sitä, että runsas teenjuonti voisi yksinkertaisesti parantaa tai ehkäistä syövän – asia on tietysti paljon monimutkaisempi.

Pitchaimuthu kertoi BBC:n uutisille, että seuraavan kahden vuoden aikana vaikutuksia pystytään testaamaan ihmisillä, ja lisäksi hän sanoi uskovansa, että niistä voisi olla lääketieteellistä hyötyä kymmenen vuoden sisällä.

“Seuraava askel”, sanoi Pitchaimuthu, “on kokeiden tekeminen laajemmin ja muiden tahojen avustuksella. Me haluamme tutkia tämän teelehden vaikutusta syöpäsoluihin.”

Hän lisäsi, että hän haluaisi myös luoda kvanttipistebisneksen, ja että hän toivoo voivansa tutkia muita toimintoja, uusia tutkimusaloja ja uusia käyttömahdollisuuksia teestä saataville nanopartikkeleille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Graham, H. N. (1992). Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/0091-7435(92)90041-F
  • Yang, C. S., Wang, X., Lu, G., & Picinich, S. C. (2009). Cancer prevention by tea: Animal studies, molecular mechanisms and human relevance. Nature Reviews Cancer. https://doi.org/10.1038/nrc2641
  • Oh, J., Jo, H., Cho, A. R., Kim, S. J., & Han, J. (2013). Antioxidant and antimicrobial activities of various leafy herbal teas. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.10.021
  • Mukhtar, H., & Ahmad, N. (2000). Tea polyphenols: Prevention of cancer and optimizing health. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1021/es902577y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.