Logo image
Logo image

Tee oma luonnollinen energiajuoma

3 minuuttia
Miten olisi juoma, joka parantaa verenkiertoa ja antaa sinulle energiaa luonnollisesti?
Tee oma luonnollinen energiajuoma
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Niin kutsutut “energiajuomat” ovat nyt muodissa. Ne ovat alkoholittomia juomia, joiden valmistuksessa on käytetty tiettyjä piristeitä, kuten kofeiinia tai tauriinia sekä sokeria, auttamaan sinua taistelemaan väsymystä vastaan. Mutta onko mikään energiajuoma hyväksi terveydellesi? Tässä artikkelissa annamme sinulle joitakin luonnollisia vaihtoehtoja energiajuomille, jotka eivät ole haitallisia terveydellesi.

Elintarvikevirastossa ilmoitetaan, että tämäntyyppisille juomille ei ole lakeja tai sääntöjä. Toisin sanoen, niiden ei tarvitse noudattaa tiettyjä vaatimuksia kuten virvoitusjuomien tai ruokien tulee noudattaa. Energiajuoma toimii piristeenä, joten täytyy olla varovainen, sillä paljon nautittuna niillä on erilaisia sivuvaikutuksia, ja erityisen varovainen kannattaa olla jos kärsit jostain sairaudesta. Lähdetäänpä tutkimaan energiajuomia tarkemmin.

Energiajuomien riskit terveydellesi

Some figure
 • Äskettäin EFSA (European Food Safety Authority) teki raportin, jossa todettiin, että energiajuomien juominen ei ole vaarallista, kunhan se tehdään oikein.
 • Suurin riski on kahdessa aineessa: tauriinissa (joka voi vaikuttaa aivoihin) ja d-glukuronolaktonissa, joka vaikuttaa munuaisiin. Raportti totesi, että riskimarginaali toteutuu, kun kulutat niitä joka päivä. Parasta on, ettet juo yli 125 ml päivässä, jos nautit näitä juomia usein. Sinun pitäisi tietää oma terveydentilasi.
 • Yksi energiajuomien suurimmista ongelmista on liika kofeiinipitoisuus ja kaloripitoisuus, joka on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi cola-juomissa. Kofeiinin juominen säännöllisesti voi ylistimuloida hermostoa ja aiheuttaa päänsärkyä.
 • Jos kulutat paljon energiajuomia, voit kärsiä rytmihäiriöistä ja suolisto-ongelmista. 
 • Joskus näissä juomissa sanotaan, että niiden valmistuksessa on käytetty luonnon aineksia. Asiantuntijat sanovat, että todellisuudessa ne ovat voimakkaita diureetteja ja sinun pitäisi olla varovainen niiden kanssa.
 • Tauriini-, efedriini-, guaniini- ja arginiini-pohjainen koostumus voi asettaa sepelvaltimotautia tai jotain muuta sairastavat suureen vaaraan.
 • Tutkimukset toteavat, että jos juot 2 – 3 tölkkiä päivässä, sinulla voi olla päänsärkyä, ahdistusta, keskittymiskyvyn puutetta ja mielialan vaihtelua.

Tee oma luonnollinen energiajuoma

Kookos ja spirulina

Some figure

Ainekset:

 • 500 ml kookosvettä
 • 1 kapseli jauhettua spirulinaa (Löydät näitä kapseleita luontaistuotekaupoista, apteekeista ja jopa tavallisista supermarketeista. Määrä on merkitty kapseliin itseensä).

Ohjeet:

Laita kookosvesi pulloon, jota aiot käyttää sen juomiseen. Lisää myös spirulinajauhe, sulje sitten kansi ja sekoita. Tämä on erittäin tehokas energiajuoma, koska kookosvedessä on runsaasti kaliumia, kun taas spirulina sisältää magnesiumia, välttämättömiä aminohappoja ja B-vitamiineja (B1, B2 ja B6).

Appelsiini ja pellavansiemenet

Some figure
 • Mehu kahdesta appelsiinista
 • 2 rkl pellavansiemenöljyä

Ohjeet:

Purista ensin mehu kahdesta appelsiinista. Sekoita sitten mehu kahteen ruokalusikalliseen pellavansiemenöljyä. Tämän seurauksena seoksesta tulee tasaisempi. Laita seos seuraavaksi pakastimeen 10 minuutiksi, jos haluat juoda sen kylmänä. Tässä juomassa on hyvä määrä magnesiumia, kaliumia ja C-vitamiinia. Pellavaöljyn ansiosta sillä on kyky alentaa appelsiinien sokerin määrää veressä, minkä vuoksi se on hyvä terveydelle.

Banaani ja pinaatti

Some figure

Ainekset:

 • 1 banaani
 • 3 pinaatinlehteä
 • 1 lasi kylmää vettä

Ohjeet:

Aloita pesemällä pinaatti hyvin. Kuori banaani ja laita se tehosekoittimeen pinaatin ja kylmän veden kanssa. Soseuta tasaiseksi mehuksi. Jos haluat, voit lisätä muutaman jääpalan ja jopa teelusikallisen hunajaa. Saat erinomaisen määrän kaliumia, fosforia ja magnesiumia tästä juomasta. 

Inkivääri ja kurkuma

Some figure

Ainekset:

 • 1 viipale tuoretta, jauhettua inkivääriä
 • 1 hyppysellinen jauhettua kurkumaa
 • 1 pieni ruokalusikallinen hunajaa
 • 1 lasi kylmää vettä

Ohjeet:

Pese ja hienonna inkivääri. Laita sitten inkivääri ja kurkuma kupilliseen kiehuvaa vettä saadaksesi niistä uutteen. Anna sen seistä 10 minuuttia ja siivilöi. Jotta saat tuoreempaa juomaa, lisää lasillinen raikasta vettä ja jääpaloja, jos haluat. Nämä mausteet ovat erittäin energisiä ja terveellisiä ja antavat juomalle mielenkiintoisen maun. Juoma parantaa verenkiertoa ja antaa sinulle energiaa luonnollisesti.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sepkowitz, K. A. (2013). Energy drinks and caffeine-related adverse effects. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2012.173526
 • Torpy, J. M., & Livingston, E. H. (2013). Energy drinks. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2012.170614
 • Wolk, B. J., Ganetsky, M., & Babu, K. M. (2012). Toxicity of energy drinks. Current Opinion in Pediatrics. https://doi.org/10.1097/MOP.0b013e3283506827

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.