Tee nämä 10 asiaa ennen aamupalaa

Aamun ensimmäisinä tunteina kannattaa tehdä sellaisia aktiviteetteja, jotka vaativat paljon keskittymistä. Kun tämän ajankohdan käyttää tiettyihin tehtäviin, loppupäiväkin sujuu paremmissa merkeissä. Tässä 10 asiaa, jotka kannattaa tehdä ennen aamupalaa.
Tee nämä 10 asiaa ennen aamupalaa

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kohtaamme päivän mittaan kaikenlaisia haasteita ja tehtäviä. Aamun aloittaminen järjestelmällisesti ja terveellisten tottumusten luominen ennen aamupalaa on paras tapa kohdata loppupäivä energisesti ja tuotteliaasti.

Aamun tunteina mieli on valmiimpi ratkaisemaan monimutkaisia tehtäviä, minkä vuoksi monet suuryritysten johtajat käyttävät tuon ajan omiin prioriteetteihinsa. Toiset käyttävät sen liikuntaan tai perheen yhteiseen hetkeen.

Tässä tulee muutamia tottumuksia ajan hyödyntämiseksi parhaalla tavalla ennen aamupalaa.

1. Juo vettä ennen aamupalaa

Kehon nesteyttäminen ennen aamupalaa on tärkeä askel aamun aloittamiseksi terveellisillä tottumuksilla. Veden juomisen hyödyt vaihtelevat kokonaiskalorinsaannin parantamisesta munuaisten toiminnan stimuloimiseen sekä ihon kimmoisuuden parantamiseen ja ummetuksen ehkäisyyn. Jotkut tykkäävät lisätä veteen sitruunaa.

2. Nouse varhain

Tämä saattaa tuntua vaikealta, mutta aikainen ylösnousu onnistuu harjoittelulla ja sitkeydellä. Muutaman viikon kuluessa keho on tottunut heräämään aina samaan aikaan ja ymmärtää sen olevan oikea ajankohta.

Monet menestyneet ihmiset hyödyntävät päivän ensimmäisiä tunteja, kello viidestä kuuteen, tehdäkseen tehtäviä tai harrastaakseen liikuntaa keskeytyksettä. Tämän jälkeen he aloittavat päivän muun rutiinit.

3. Vältä “vielä 5 minuuttia” -tottumusta ennen aamupalaa

Katse osuu herättyä ja silmien avauduttua yleensä ensimmäiseksi herätyskelloon tai kännykän hälytykseen. Nämä laitteet tarjoavat erään houkuttelevan mutta ei-suositeltavan vaihtoehdon: painamaan torkkua vielä viideksi minuutiksi.

Kun keho on jo herännyt, uuden, jopa lyhyen unisyklin aloittaminen aiheuttaa uneliaisuutta loppupäiväksi. Ilmiö tunnetaan uni-inertiana eli unenpöpperöisyytenä.

Aikainen ylösnousu kannattaa
Moni vihaa herätyskelloaan tai kännykkänsä herätystä, mutta niitä on opittava tottelemaan, jotta emme viivyttelisi ylösnousua.

4. Harrasta liikuntaa ennen aamupalaa

Suositeltavin aktiviteetti ennen aamupalaa on liikunta. Juoksulenkille lähtö, anaerobisen treenin tekeminen tai kuntosalille meneminen aamutuimaan auttaa pitämään kalorit kurissa ja aktivoimaan kehoa.

5. Meditoi tai joogaa

Yksi aktiviteetti liikunnan tilalle tai oheen on käyttää 15–20 minuuttia rentoutumiseen ja meditaation harjoittamiseen. Omista ajatuksista ja odottavista tehtävistä irtautuminen auttaa pitämään stressin loitolla sen lisäksi, että se parantaa suoriutumista myöhemmässä ongelmanratkaisussa.

Jotkut valitsevat joogan. Myös syvähengitys- ja mindfulness-tekniikat ovat loistavia vaihtoehtoja.

6. Pysähdy, mieti ja suunnittele

Työrytmi on usein kiireinen, ja päätösten miettimistä pitkään paheksutaan. Nykyään vaaditaan yhä nopeampaa reagointia, mikä vaikeuttaa huolellista suunnittelua.

Kun käytät muutaman minuutin päiväsi miettimiseen ja suunnitteluun, mielesi on selkeämpi. Listan tekeminen päivittäisistä, viikoittaisista tai jopa kuukausittaisista tavoitteista auttaa sinua saamaan selkeämmän käsityksen siitä, mihin kohdistaa ponnistelusi.

7. Työstä tärkeitä projekteja

On useita syitä siihen, miksi etusijalla olevat tehtävät kannattaa hoitaa ennen aamupalaa. Yhdeltä osin aamun varhaisina tunteina on usein hiljaisempaamikä parantaa keskittymistä.

Yleensä mieli on myös motivoituneempi ja valmiimpi monimutkaisiin asioihin. Mutta ennen kaikkea vältetään häiriötekijät, kun nuo tehtävät hoidetaan ennen työkontakteja, tapaamisia tai muita vaatimuksia.

8. Työstä henkilökohtaisia projekteja

Jotkut haluavat käyttää aamun hiljaiset tunnit mieluummin henkilökohtaiseen kasvuun liittyviin projekteihin työvaatimusten sijaan; esimerkkeinä blogin tai kirjan kirjoittaminen, soittimen soittaminen tai kielten oppiminen. Iltapäivällä tai illalla nämä aktiviteetit lykätään suurella todennäköisyydellä myöhemmäksi johtuen työpäivän vaatimuksista.

9. Perheen yhteinen aika

Työt tai koulu saattavat pitää perheen erossa päiväsaikaan. Illan tullen mieli on liian väsynyt tekemään muuta kuin katsomaan elokuvaa, syömään ja nukkumaan.

Tästä syystä moni käyttää aamupalaa edeltävät tunnit läheistensä kanssa, kumppanin tai lasten. Yhteinen ajanvietto, laadukas vuorovaikutus, onnistuu todennäköisemmin aamulla ilman päivän rasitusta ja väsymystä.

Ennen aamupalaa kannattaa viettää aikaa perheen kanssa
Jos useampi perheenjäsen herää aamulla varhain, he voivat käyttää tuon hetken hyödykseen ja jutella syvällisiä ilman, että päivän uupumus tulee tielle.

10. Lue uutiset ennen aamupalaa

Tiedon hankkiminen uusimmista tapahtumista sanomalehden, uutisten tai sosiaalisen median välityksellä on aktiviteetti, jonka moni tekee aamun varhaisina tunteina. Tämä on kuitenkin henkilökohtainen mieltymys. Vaikka joillekin tekee hyvää aloittaa päivä uutisilla, toiset mieluummin välttelevät uutisten tuomaa negatiivisuutta.

Löydä omat tottumuksesi!

Kaikkia näitä aktiviteetteja ei tietenkään ehdi toteuttaa yhtenä ainoana aamuna. On tärkeää kokeilla ja löytää ne itselle sopivat tottumukset. 

Voit myös suunnitella viikkoaikataulun, johon kuuluu liikuntaa, perheen yhteistä aikaa, meditaatiota ja omistautumista henkilökohtaisille projekteille. Vaikka et voisikaan noudattaa sitä suoraan, voit käyttää sitä viitteenä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 aamupalaa koskevaa sääntöä painontarkkailijoille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 aamupalaa koskevaa sääntöä painontarkkailijoille

Terveellinen ja tasapainoinen aamupala on tärkeässä roolissa painonpudotuksessa. Seuraavaksi esittelemme viisi aamupalasääntöä painontarkkailijoill...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.