Logo image
Logo image

Täytyykö hiukset pestä aina liikunnan jälkeen?

4 minuuttia
Hiki on tärkeää puhdistaa päänahasta liikunnan jälkeen. Päivittäinen shampoopesu voi kuitenkin olla myös haitallista.
Täytyykö hiukset pestä aina liikunnan jälkeen?
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 15 elokuuta, 2023

Liikunta aiheuttaa ihmisissä erilaisia hikoilumääriä. Sen kertyminen päänahkaan voi johtaa uusien hiusten kasvun estymiseen, mutta samalla liiallista shampoopesua ei myöskään suositella. Siksi on otettava huomioon useita näkökohtia, jotta tiedetään, täytyykö hiukset pestä aina liikunnan jälkeen tai onko se ylipäätään tarpeellista.

Ensinnäkin on määriteltävä hiustyyppi, sillä hyvin rasvaiset hiukset eivät ole sama asia kuin hyvin kuivat tai hennot hiukset. Lisäksi päätökseen vaikuttavat myös sellaiset tekijät kuin liikunnan intensiteetti, hikoilun määrä ja ympäristö, jossa liikunta tapahtuu.

Hien ja shampoon vaikutukset

Hiustenpesuun ei ole olemassa mitään yleistä kaavaa. Koska eri kuontaloilla on erilaiset ominaisuudet, tämän rutiinin säännöllisyys vaihtelee ihmisestä toiseen.

On kuitenkin totta, että fyysisen aktiivisuuden jälkeen tarve pestä hiukset perusteellisesti lisääntyy. Siitä huolimatta on olemassa muutamia suosituksia, jotka on hyvä pitää mielessä.

Aivan kuten et halua lian kerääntyvän hiuksiisi, et myöskään halua pestä niitä liikaa.

Hiki

Liikunnalla on monia myönteisiä vaikutuksia kehoon, mutta se tuottaa myös hikeä päänahkaan. Lämpöä säätelevänä aineena hiki koostuu mineraaleista, kuten kaliumista, ammoniakista ja natriumista. Hiukset kätkevät näiden ainesosien vaikutukset, kun ne ovat kosketuksissa ihon kanssa.

Juuret likaantuvat, hiukset kuivuvat ja liiallinen hien kerääntyminen päänahkaan voi tukkia hiusjuuret. Tämä on alue, jossa uudet hiukset kasvavat. Jos se siis tukkeutuu, se estää kasvua ja voi johtaa hiustenlähtöön tai niiden harvenemiseen.

Lue tämäkin: Porkkanaöljy hiustenkasvun vauhdittajana

Shampoopesu

Tiheä pesu hiustuotteilla voi horjuttaa pH:ta. Seurauksena on kuivuutta, kutinaa ja hilseilyä.

Monet näistä tuotteista sisältävät synteettisiä hajusteita, joiden liiallinen käyttö on haitallista hiusten terveydelle. Ne voivat jopa aiheuttaa ärsytystä ja häiritä hiuksille suotuisten luonnollisten öljyjen muodostumista.

Mitä on otettava huomioon arvioitaessa shampoopesun tarvetta liikunnan jälkeen

Jos liiallinen pesu sekä lian ja hien kertyminen voi vahingoittaa hiuksia, onko hiusten pesu liikunnan jälkeen tarpeen? Koska ratkaisu ei ole yksimielinen, kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat.

Hiustyyppi

Paksummilla hiuksilla on yleensä suurempi marginaali pesujen välillä ilman, että hiukset vahingoittuvat. Toisaalta ihmiset, joilla on hennot hiukset, eivät välttämättä jaksa yhtä kauan ilman pesua. Hiustyypin ja luonnollisen rasvaisuuden tunteminen on tärkeää pesutiheyden määrittämiseksi.

Liikunnan tyyppi ja hikoilun taso

Vaikka tuotetun hien voimakkuus riippuu yksilöllisestä elimistöstä, myös liikunnan tyyppi on määräävä tekijä. European Journal of Applied Physiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hikoilun aiheuttamat elektrolyyttihäviöt vaihtelevat urheilijoiden välillä.

Yksi syy tällaiseen vaihteluun on ilmeisesti erilainen liikunnan intensiteetti. Näin ollen intensiivinen kardioharjoittelu ei ole sama kuin hathajooga. Kun hikoilu ei ole liiallista, ei yleensä ole tarpeen tehdä perusteellista hiustenpesua. Ota huomioon seuraavat seikat:

  • Kevyt liikunta. Jotkut ihmiset tuottavat luonnostaan vähemmän hikeä. On myös olemassa rutiineja, jotka eivät ole kovin vaativia agitaation kannalta. Vähempi hikoilu päänahassa jättää suuremman liikkumavaran pesujen välille.
  • Intensiivinen liikunta. Intensiivinen liikunta sen sijaan tuottaa yleensä enemmän hikeä, ja pesujen välinen etäisyys lyhenee.
  • Uinti. Uinti on erityistapaus, sillä iho joutuu kosketuksiin kloorin kaltaisten aineiden kanssa. Tämä kemikaali aiheuttaa hiusten velttoutta ja karheutta.
  • Ulkoilurutiinit. Ulkona liikuttaessa altistuminen kuumuudelle ja auringonvalolle vaatii erityistä huolellisuutta. Päänahkaankin kannattaa käyttää aurinkosuojaa.

pH-tasapaino

Keskeinen seikka hiusten pesutiheyden määrittämisessä on pH-tason tunnistaminen. Hiusten happotasapaino voidaan mitata digitaalisesti. Kun tämä taso on luonnostaan 4,5 ja 5,5 välillä, hiuksia pidetään terveinä.

Lämpö ja kosteus

Auringonvalo ei ole ainoa tekijä ulkorutiineissa. Toinen European Journal of Applied Physiology -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että hikoilu lisääntyy merkittävästi kosteissa olosuhteissa verrattuna kuiviin olosuhteisiin.

Tällöin olisi käytettävä aurinkovoidetta hiussäikeiden ja hiuspohjan suojaamiseksi. Liikunnan jälkeinen pesu on myös ihanteellinen, sillä se ei poista ainoastaan tuotejäämiä vaan myös ylimääräisen hien.

Arvioi, kannattaako hiukset pestä aina liikunnan jälkeen

On hyvä ottaa aikaa arvioida, onko hiusten pesu liikunnan jälkeen aina tarpeen. Joskus päätöksen tekeminen voi olla vaikeaa, joten on hyvä määritellä, mitä seikkoja henkilökohtaiseen rutiiniin kuuluu. Pohdi siis seuraavia kysymyksiä:

  • Vietätkö enemmän aikaa harjoittelemalla ulkona vai sisätiloissa?
  • Hikoiletko vähän vai paljon?
  • Ovatko hiuksesi rasvoittuvat vai alttiit kuivuudelle?

Vastaus näihin kysymyksiin auttaa määrittelemään tarkemmin, kuinka usein hiukset tulisi pestä.

Lue lisää: Aiheuttaako hiusten toistuva pesu kaljuuntumista?

Vinkkejä hiustenhoitoon liikunnan aikana

Pesun lisäksi on muutamia asioita, joita voit tehdä ennen liikuntaa ja liikunnan aikana hiusten hoitamiseksi ilman kemiallisia tuotteita.

  • Sido hiukset taakse. Ensimmäinen tärkeä vaihe on sitoa hiukset ylös. Olivatpa kyseessä sitten letti, poninhäntä tai nuttura, hiukset tulisi sitoa harjoituksen ajaksi. Lisäksi tulisi käyttää leveää kuminauhaa, muttei liian tiukkaa, muuten hiukset voivat vaurioitua.
  • Kuivashampoo. Toisinaan myöhemmän pesun voi korvata levittämällä kuivashampoota etukäteen. Kuivashampoo auttaa hikeä imeytymään liikunnan aikana. Kuivashampoon liiallinen käyttö on kuitenkin haitallista hiuksille.
  • Hoitoaine. Käytä vain hiusten latvoihin ja vältä kosketusta hiuspohjaan.
  • Kuivaus. Kun kuivatat hikeä hiuksista pyyhkeellä, älä käytä samaa pyyhettä kasvoihin ja päänahkaan.
  • Sulfaatiton shampoo. On suositeltavaa käyttää tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän kemiallisia ainesosia.
  • Hikinauhat. Esteettisyyden lisäksi tämä lisävaruste on erittäin hyödyllinen, sillä se hillitsee ja vähentää hikoilua.
  • Kuivaus. Kun hiukset on pesty harjoituksen jälkeen, niiden on hyvä antaa kuivua luonnollisesti.

Onko siis aina tarpeen pestä hiukset liikunnan jälkeen?

Hiuspohjan puhdistaminen on yhtä tärkeää kuin muun kehon. Päänahkaan kertyvä lika voi aiheuttaa muun muassa hilsettä tai hiustenlähtöä. Tästä huolimatta ei ole suositeltavaa ryhtyä liialliseen pesemiseen.

Niinpä kannattaa toteuttaa muita puhdistustoimenpiteitä, jotta vältytään päivittäiseltä shampoon tai aggressiivisten kemikaalien käytöltä. Kuivashampoo, poninhäntä ja hikinauhat ovat hyödyllisiä välineitä ja toimia. Lisäksi, jos hiusten hikoilu ei ole liiallista, pesujen välistä aikaa voidaan pidentää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baker, L. B., De Chavez, P. J. D., Ungaro, C. T., Sopeña, B. C., Nuccio, R. P., Reimel, A. J., & Barnes, K. A. (2019). Exercise intensity effects on total sweat electrolyte losses and regional vs. whole-body sweat [Na+], [Cl-], and [K+]. European journal of applied physiology, 119(2), 361–375. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1007/s00421-018-4048-z
  • Coelho, L. G., Ferreira-Junior, J. B., Martini, A. R., Borba, D. A., Coelho, D. B., Passos, R. L., Fonseca, M. A., Moura-Lima, F. A., Prado, L. S., & Rodrigues, L. O. (2010). Head hair reduces sweat rate during exercise under the sun. International journal of sports medicine, 31(11), 779–783. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1055/s-0030-1262802
  • Jung, D., Kim, Y. B., Lee, J. B., Muhamed, A. M. C., & Lee, J. Y. (2018). Sweating distribution and active sweat glands on the scalp of young males in hot-dry and hot-humid environments. European journal of applied physiology, 118(12), 2655–2667. Consultado el 5 de junio de 2023. https://doi.org/10.1007/s00421-018-3988-7
  • Pros, H. (2020, julio 16). How to prevent and reduce chlorine damage. Hairpros.edu; Hair Professional Career College. https://hairpros.edu/chlorine-hair-what-happens/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.