5 tärkeää asiaa kunnioituksesta parisuhteessa
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Bernardo Peña
Kunnioitus parisuhteessa tai missään muussaakaan ihmissuhteessa ei ole itsestäänselvyys. Sitä tulee harjoittaa joka päivä, ja kummankin osapuolen, jotka ymmärtävät rakkauden olevan ennen kaikkea toinen toisensa kannustamista, tulee vaalia sitä aidosta halustaan.
On hassua, että kunnioituksesta puhuttaessa kaikki osaavat määritellä sen, mutta vain harva tietää, kuinka oikeasti toteuttaa sitä omassa elämässään.
Suurin ongelma kunnioitukseen liittyen on se, että me kaikki haluamme sitä, mutta unohdamme osoittaa sitä lähellämme oleville ihmisille. Aivan kuin ajattelisimme “Kunnioita minua ensin, niin minä kunnioitan sinua.” Jos ajattelemme asiaa parisuhteen kannalta, ongelma on vielä monimutkaisempi.
Pidämme kunnioitusta usein itsestäänselvyytenä. Me yksinkertaisesti oletamme, että “minua rakastavat ihmiset myös kunnioittavat minua”. Tästä voi kuitenkin syntyä väärinymmärryksiä.
Kunnioitus parisuhteessa
Kunnioitus kahden ihmisen välillä ei tarkoita ainoastaan sitä, ettei satuta toista. Se on psykologinen ja psyykkinen asia, jonka lopullinen päämäärä on paljon syvemmällä. Haluamme sellaista kunnioitusta, jossa meistä välitetään, meidän annetaan kasvaa ja jossa suhteen osapuolet ovat toistensa liittolaisia.
Tänään haluaisimme kutsua sinut pohtimaan tätä aihetta syvemmin.
1. Kunnioituksen osoittamisella on oltava tarkoitus
Elämme maailmassa, jossa sanat myyvät ja ihmiset jakavat upean parisuhteensa ihanat puolet sosiaalisessa mediassa. Todellisuudessa he eivät kuitenkaan elä sillä tavalla. Sosiaalisessa mediassa näkemämme asiat eivät ole todellisuutta.
Kiltteys, kuten kunnioituskaan, ei ole minkään arvoista, ellei sen näyttämiselle ja toteuttamiselle ole selkeää tarkoitusta.
Sama koskee parisuhteita. Rakkaus ei yksinään riitä parisuhteen kukoistamisen tai edes onnistumisen kannalta. Siihen tarvitaan paljon enemmän ulottuvuuksia, jotka yhdessä antavat parisuhteelle sen täyden merkityksen.
Hyvä ihmissuhde on kunnioituksen osoittamista joka päivä välittämällä toinen toisistaan. Se on mielenkiinnon osoittamista toista kohtaan ja hänen aktiivista kuuntelemistaan, vastavuoroisuutta ja toisen tarpeiden ennakoimista.
Se on henkistä ravintoa.
2. Empatia: peruspilari
Kukaan ei voi kunnioittaa toista aidosti, jos häneltä puuttuu aito, intuitiivinen ja vilpitön kyky empatiaan.
Periaatteessa ihmisen aivot ovat elin, joka on kehittynyt sosialisaation, vuorovaikutuksen ja ihmisten välisten siteiden kautta. Tämä mahdollistaa lajimme selviytymisen ryhminä.
Empatia ja sen synnyttävät peilineuronit mahdollistavat toisen henkilön näkemisen osana itseä. Ymmärrämme mitä kumppanimme tuntee, ilman että hänen tarvitsee kertoa sitä meille sanoin.
Tämä on kunnioituksen osoittamisen peruspiirre. Se tarkoittaa sitä, että sinun on tiedettävä mitä tehdä, sanoa ja olla sanomatta pitääksesi huolta toisesta, sinulle niin tärkeästä henkilöstä.
3. Tärkeää on tuntea kumppani kaikissa tilanteissa
Jotkut ihmiset sanovat tuntevansa kumppaninsa yhtä hyvin kuin itsensä, vaikka todellisuudessa he vain projisoivat omia mieltymyksiään ja tarpeitaan kumppaniinsa.
Tehdään yksi asia selväksi: saadaksesi rakennettua onnellisen ja terveen ihmissuhteen, sinun ja kumppanisi ei tarvitse olla täysin samanlaisia.
Kumppanin intohimojen, mieltymysten ja uskomusten kunnioittaminen on olennaista. Niin on myös se, että tietää kuka kumppani on, mistä hän ei pidä, mikä saa hänen olonsa epämukavaksi ja mitkä ovat ne pienet asiat, joista hänen persoonansa ja identiteettinsä koostuu.
Ilman tätä tietämystä ei ole myöskään kunnioitusta. Tämä tulee muistaa. Muutoin, ja meidän lähes itsekään sitä tiedostamatta, päädymme sabotoimaan rakastamme ajatellen, että tietyt asiat hänessä eivät ole tärkeitä. Loukkaamme toisen tarpeita, jotka olemme “luokitelleet” merkityksettömiksi, aiheuttaen pettymyksen rakkaallemme.
Lue myös tämä: Terveen parisuhteen avain
4. Kiitollisuus
Milloin viimeksi kiitit kumppaniasi jostakin?
Siihen ei tarvita kuin pelkkä “kiitos, että olet sinä”, “kiitos, että olet aina vierelläni” tai “kiitos, että teet minut onnelliseksi”. Se on kunnioituksen osoittamista antamalla tunnustusta toiselle, arvostamalla häntä ja näyttämällä hänelle, kuinka tärkeä hän sinulle on.
Nöyrästi osoitettu kiitollisuus vahvistaa mitä tahansa sidettä, varsinkin parisuhdetta.
5. Pienten asioiden merkitys
Kunnioitusta ei osoiteta yksittäisillä isoilla teoilla. Onnellisimmat ja kestävimmät ihmissuhteet ovat niitä, joissa kiinnitetään huomiota pieniin yksityiskohtiin. Pienet asiat ovat osoitus siitä, miten kunnioitus on viisas, intuitiivinen ja korostaa oikeasti tärkeitä asioita.
Samalla täytyy muistaa, että nämä pienet asiat jaetaan hyvän kommunikaation kautta. Tässä kohtaa meidän tulisi aina muistaa:
- Käyttää kiitoksen sanoja.
- Kommunikoida huutamatta ja kiinnittää huomiota äänensävyyn.
- Hyödyntää suhteellista kommunikaatiota: Tiedän miltä sinusta tuntuu ja kunnioitan sitä; kerro kuinka voin auttaa.
Tee näistä asioista osa ihmissuhdettasi ottamalla ne osaksi jokapäiväistä elämääsi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Capafóns, J. y Dolores Sosa, C. (2015). Relaciones de pareja y habilidades sociales: el respeto interpersonal. Psicología Conductual, 23(1), 25-34.
- Iglesias-García, M.; Urbano-Contreras, A. y Amaya Martínez, R. (2019). Escala de Comunicación autopercibida en la relación de pareja (CARP). Revista de investigación en Psicología. 35(2). https://doi.org/10.6018/analesps
- Leal García, A. (2017). Dibujando el respeto en la pareja: un estudio sobre simbolizaciones gráficas. Quaderns de psicologia. International journal of psychology. 19(2), 125-136. https://raco.cat/index.php/QuadernsPsicologia/article/view/328218
- Pérez-Aranda, G. I., Peralta-López, V., Estrada-Carmona, S., García-Reyes, L., & Tuz-Sierra, M. (2019). Estilos de apego en la relación de pareja de hombres y mujeres en la adultez temprana y adultez media. Calidad De Vida Y Salud, 12(2). Recuperado a partir de http://revistacdvs.uflo.edu.ar/index.php/CdVUFLO/article/view/184
- Frei, J.R. and Shaver, P.R. (2002), Respect in close relationships: Prototype definition, self-report assessment, and initial correlates. Personal Relationships, 9, 121-139. https://doi.org/10.1111/1475-6811.00008
- González Alonso, F., Guzón Nestar, J. & Castaño-Calle, R. (2018). La comunicación en la pareja. Aspectos para su mejora In: Anais VI Congresso Internacional e I Congresso Nacional de Investigaçao em Direito Investigativo, 164-176.
- García, E. G., Marqués, J. G., & Unturbe, F. M. (2011). Neuronas espejo y teoría de la mente en la explicación de la empatía. Ansiedad y Estrés, 17(2-3), 265–279.
- Rodríguez Carballeira, A., Almendros, C., Escartín Solanelles, J. y otros. (2005). Un estudio comparativo de las estrategias de abuso psicológico: en pareja, en el lugar de trabajo y en grupos manipulativos. Anuario de Psicología, 36(3). DOI: https://doi.org/10.1344/%25x
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.