Logo image
Logo image

Tanssiterapia: 5 hyötyä ja miten sitä voi tehdä kotona

4 minuuttia
Tanssiterapia herättää huomiota, koska siinä yhdistyvät liikunta ja tanssi. Tutustu viiteen syyhyn harjoittaa sitä. Annamme myös muutaman vinkin.
Tanssiterapia: 5 hyötyä ja miten sitä voi tehdä kotona
Viimeisin päivitys: 10 lokakuuta, 2023

Terveellisen ja hauskan elämäntavan saavuttamisessa tanssiterapia on kasvattanut suosiotaan liikuntavaihtoehtona, jossa rytminen liike ja musiikki yhdistyvät. Tämä laji tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen, joka tuo muitakin hyötyjä kuin vain fyysisen suorituskyvyn kohentumisen.

Tässä artikkelissa tarkastelemme tanssiterapian viittä tärkeintä etua ja sitä, miten voit tehdä sitä kotona. Selvitämme, miten tämä liikuntamuoto voi parantaa yleistä hyvinvointiasi painonpudotuksesta aina ihmissuhteiden vahvistamiseen.

Tanssiterapia, liikunnan ja tanssitaiteen välissä

Tanssiterapian alkuperä juontaa juurensa Eurooppaan, ja sieltä se on levinnyt eri maanosiin, erityisesti Latinalaiseen Amerikkaan. Tämä ainutlaatuinen ja monipuolinen laji ei rajoitu vain yhteen musiikkilajiin, vaan se sisältää monenlaisia rytmejä merenguesta, salsasta ja reggaetonista hip hopiin.

Fyysisen kulttuurin tutkinnon suorittaneen Blanca Libia Monsalven mukaan tanssiterapiassa tehdään joukko harjoituksia, joiden tarkoituksena on aktivoida kehon eri osia ja lisätä sydän- ja verenkiertoelimistön vastustuskykyä. Yleisiä harjoituksia ovat muun muassa alla mainitut vaihtoehdot.

Kävely

Perusharjoitusmuoto tanssiterapiassa. Kävellään paikallaan musiikin tahdissa, mikä auttaa nostamaan sykettä ja parantamaan sydän- ja verisuonitautien kestävyyttä.

Cross step

Tässä liikkeessä jalat menevät ristiin toistensa yli, kun liikutaan eteen- tai taaksepäin. Se on jalkojen lihasten vahvistamiseen ja vakauden lisäämiseen liittyvä liike.

V

Tässä liikkeessä astutaan V-kirjainta muistuttavalla tavalla. Tämä harjoitus harjoittaa jalkojen ja pakaroiden lihaksia ja parantaa koordinaatiota ja voimaa.

Hölkkä

Tämä on yleinen aerobinen harjoitus tanssiterapiassa. Se koostuu polvien nostamisesta samalla kun juostaan paikallaan musiikin tahtiin. Tämä auttaa nostamaan sykettä, polttamaan kaloreita ja vahvistamaan sydän- ja verisuonijärjestelmää.

Haara-perushypyt

Tämä klassinen liike sopii erinomaisesti tanssiterapiarutiinin intensiteetin nostamiseen. Lähde liikkeelle seisomalla jalat yhdessä ja käsivarret vartalon sivuilla. Hyppää, ja hypyn aikana levitä jalat ja nosta kädet samalla niin, että kehosi on X-kirjaimen muodossa. Palaa sitten takaisin alkuasentoon hyppäämällä.

Haara-perushypyt parantavat kestävyyttä, työstävät kehon lihaksia ja stimuloivat kalorinpolttoa.

Lue tämäkin: 13 tapaa nostaa serotoniinitasoja luonnollisesti

5 tanssiterapian hyötyä

Lecturas: Educación Física y Deportes -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tanssiterapia on harjoittelu, joka tarjoaa monenlaisia etuja yleiseen hyvinvointiin. Sen lisäksi, että se on hauska tapa harrastaa liikuntaa, sillä on myönteinen vaikutus useisiin ihmiskehon elintärkeisiin järjestelmiin.

1. Painonpudotus

Alina Acanda ja Aleida Best mainitsevat tässä artikkelissa, että tanssiterapiasessiossa on mahdollista polttaa 500-1 000 kaloria kunkin henkilön aineenvaihdunnasta riippuen. Tässä toiminnassa yhdistyvät tanssiliikkeet ja aerobinen liikunta, mikä edistää tehokasta rasvanpolttoa.

2. Keuhkojen kapasiteetin parantaminen

Tanssiterapiaan kuuluu rytmikkäitä, koordinoituja liikkeitä, jotka vaativat syvää, hallittua hengitystä. Kun osallistut tähän harjoitukseen, keuhkosi haastetaan työskentelemään kovemmin, mikä johtaa keuhkojen kapasiteetin paranemiseen.

Journal of Integrative Medicine -lehdessä raportoidussa tutkimuksessa korostetaankin, että se on suositeltu aktiviteetti kroonista obstruktiivista keuhkosairautta sairastaville henkilöille.

3. Parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä

Tanssi nopeuttaa sydämen sykettä ja edistää verenkierron lisääntymistä. Tämä puolestaan auttaa vahvistamaan sydäntä ja parantamaan sydän- ja verenkiertoelimistön kestävyyttä. Tanssiterapia on hauska tapa harrastaa liikuntaa ja pitää sydän terveenä.

4. Hyödyttää keskushermostoa

Tanssi on toimintaa, joka harjoittaa sekä kehoa että mieltä, mikä vaikuttaa myönteisesti keskushermostoon. Liikkumalla musiikin rytmissä ja tekemällä koordinoituja liikkeitä stimuloit endorfiinien, hyvinvoinnin tunteen tuottamisesta vastaavien välittäjäaineiden, vapautumista.

Lisäksi tanssiterapia auttaa parantamaan koordinaatiota ja tasapainoa, sillä se stimuloi hermoyhteyksiä ja edistää suurempaa henkistä ketteryyttä.

5. Ihmissuhteiden vahvistaminen

Tanssiterapia ei hyödytä vain kehoa, vaan myös ihmissuhteita. Osallistumalla tunneille tai ryhmäharjoituksiin voit olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, jotka ovat yhtä kiinnostuneita tanssista ja liikunnasta. Tämä luo sosiaalisesti rikastuttavan ympäristön, jossa kannustetaan hauskanpitoon, keskinäiseen tukeen ja motivaatioon.

Miten tanssiterapiaa harrastetaan kotona ja kuka voi harrastaa sitä?

Tanssiterapia sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Aloittaminen ei edellytä aiempaa tanssikokemusta tai erityistaitoja. Lapset, nuoret ja aikuiset voivat hyötyä tästä harjoittelusta ja mukauttaa sen yksilöllisiin tarpeisiinsa ja kykyihinsä.

Jaamme kanssasi perusteet, jotta voit saada tämän toiminnan hyödyt ja lisätä vaihtelua ja hauskuutta kotiharjoittelurutiineihisi:

  1. Etsi sopiva tila.
  2. Valitse suosikkimusiikkisi, sellainen, jossa on hyvä rytmi.
  3. Lämmittele. Tähän voi kuulua venyttelyharjoituksia, kevyitä hyppelyharjoituksia tai matalan intensiteetin aerobisia liikkeitä, jotka nostavat kehon lämpötilaa ja valmistavat lihaksia.
  4. Etsi verkosta mieleisesi rutiini, tai:
  5. Luo oma rutiinisi. Yhdistele erilaisia askeleita ja tanssiliikkeitä valitsemasi musiikin tahtiin. Älä pelkää olla luova ja lisätä omaa tyyliäsi.
  6. Kutsu ystäviä tai perheenjäseniä mukaan, sillä tanssiminen muiden kanssa voi olla vielä hauskempaa.
  7. Aseta tavoitteita ja ole johdonmukainen.

Lue lisää: Mitä on draamaterapia ja mitä hyötyä siitä on?

Tanssiterapia on hauskaa kuntoliikuntaa

Fyysisen aktiivisuuden sisällyttäminen päivittäiseen elämään on ratkaisevan tärkeää optimaalisen fyysisen ja psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi. Tanssiterapiasta on tullut erittäin houkutteleva vaihtoehto, sillä se on monipuolista, hauskaa ja sopii kaikenikäisille.

Mielenkiintoisinta on se, että sitä voi harrastaa sekä siihen erikoistuneissa paikoissa että kotona. Riittää, että käytät 20-30 minuuttia sen hyötyjen valjastamiseksi. Oletko valmis kokeilemaan?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Acanda, A., Best, A. (2011). La bailoterapia: eje de motivación, al ritmo de la música. Revista digital EFDeportes.com
    https://www.efdeportes.com/efd155/la-bailoterapia-al-ritmo-de-la-musica.htm
  • ConceptoDefinicion (2023) Bailoterapia. Conceptodefinicion.de
    https://conceptodefinicion.de/bailoterapia/
  • Khan, Iqbal. (2020). Dance Movement Therapy: A Promising Lifestyle Intervention in the Management of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Journal of Integrative Medicine. 8. 10.30564/jim.v8i2.2137.
  • Monsalve, L. (2013). Bailoterapia, una actividad física para mantener un cuerpo sano dirigida a mujeres de 45 a 60 años del cantón Cuenca. Universidad Politécnica Salesiana.
    https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/5119
  • Pimienta, L. G., Medina, M. (2014). Plan de ejercicios de bailoterapia una alternativa deportivo recreativa para la incorporación de niños de 9 a 11 años de edad a festivales deportivo recreativos en el consejo popular ‘Celso Maragoto Lara’ del municipio Pinar del Río. Revista digital EFDeportes.com
  • Rodrigues-Krause, J., Farinha, J. B., Krause, M., & Reischak-Oliveira, Á. (2016). Effects of dance interventions on cardiovascular risk with ageing: Systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine, 29, 16–28. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.09.004
  • The neurobiological understanding of dance movement therapy. (s/f). Lehigh.edu. Recuperado el 22 de junio de 2023, de https://wordpress.lehigh.edu/insalon/2021/06/19/the-neurobiological-understanding-of-dance-movement-therapy/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.