Syväkudoshieronnan hyödyt

Mitä tiedät syväkudoshieronnasta? Tunnetko jo sen hyödyt ja esteet? Jatka lukemista, jos haluat tietää siitä lisää!
Syväkudoshieronnan hyödyt
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Daniel Osuna Sisco

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Hieronta on tekniikka, jolla käsitellään lihasten pinnallisia ja syviä kudoksia. Hierontamenetelmiä on kehitetty lukuisia, ja niillä saa loistavia tuloksia. Näiden menetelmien joukosta syväkudoshieronnasta on tulossa yhä suositumpi. Sen tavoitteena on rentouttaa lihasten syvimpiä kerroksia ja faskioita. Mitkä ovat syväkudoshieronnan hyödyt? Milloin sitä suositellaan ja milloin ei? Tänään vastaamme kaikkiin näihin kysymyksiin.

Syväkudoshieronnan hyödyt ja käyttötarkoitukset

Syväkudoshieronnalla on useita hyötyjä ja käyttötarkoituksia. Kuten todetaan Western Journal of Medicine –lehden julkaisemassa tutkimuksessa, se on pääasiassa rentoutuskeino, joka lievittää lihashäiriöitä ja ahdistusta. Liittyykö siihen muita vaikutuksia? Kerromme lisää alla.

Kivunlievitys

Syväkudoshieronta auttaa poistamaan lihasten ja sidekudoksen jumeja. Tämä auttaa lievittämään kipua, ainakin tilapäisesti. Sitä suositellaan nivelten epämukavuuden ja kaikenlaisten kroonisten lihaskipujen lievittämiseen.

Syväkudoshieronnan hyödyt: rentoutus ja hyvinvointi

Lihasten hyvä terveys johtaa maksimaaliseen rentoutumiseen. Tässä mielessä syväkudoshieronnat hyödyttävät siksi, että ne stimuloivat hyvää oloa tuottavien välittäjäaineiden vapautumista.

Ne auttavat erityisesti lisäämään dopamiinin, serotoniinin ja endorfiinien tuotantoa. Näin ollen niitä voidaan käyttää stressin ja ahdistuksen torjuntaan.

Syväkudoshieronnan hyödyt ovat moninaiset

Urheilusuoritus

Yksi hyöty on se, että lihasten liikeala urheilussa paranee ilman, että lihaksiin kertyy kireyttä. Tämän seurauksena kalorinpoltto ja kiinteytyminen lisääntyvät.

North American Journal of Sports Physical Therapy -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että hieronta auttaa urheilijoita valmistautumaan kilpailuun, koska se auttaa parantamaan heidän suorituskykyään. Se auttaa myös palautumisessa liikunnan jälkeen ja pienentää loukkaantumisen riskiä.

Syväkudoshieronnan hyödyt: unen laatu

Kunnon yöunet ovat hyvän suorituskyvyn perusta seuraavana päivänä, oli kyseessä millainen aktiviteetti tahansa. Syväkudoshieronta voi auttaa osaltaan edistämään syvää ja palauttavaa unta, koska se vähentää kipua ja tulehdusta tietyillä alueilla ja edistää lisäksi serotoniinituotantoa.

Vammojen lievitys

Journal of Athletic Training -lähteen julkaisun mukaan hieronta vähentää tulehdusta sekä lihasvammojen aiheuttamaa kipua. Syväkudoshieronta auttaa hoitamaan erityisesti seuraavanlaisia vammoja:

  • Tenniskyynärpää
  • Lihaskrampit
  • Noidannuoli
  • Selkäkipu
  • Niskakipu

Syväkudoshieronnan toteutus

Ennen syväkudoshieronnan tekemistä on paikannettava tarkoin se alue, jossa ongelma on. Ammattilainen pyytää henkilöä käymään mahalleen tai selälleen riippuen hoidettavasta alueesta.

Syväkudoshieronta alkaa lihasten lämmittämisellä kevyin kosketuksin. Tämän jälkeen aletaan hitaasti hieromaan peukaloilla, rystysillä, kyynärpäillä ja kyynärvarsilla voimakkaasti painaen (voimakkuutta hieman muunnellen), jotta päästään haluttuun syvyyteen.

Yleensä syväkudoshieronta kestää 60–90 minuuttia riippuen hierottavasta alueesta ja sen kireydestä. Lopuksi on tärkeää huomauttaa, että tällaisessa hieronnassa käytetään paljon voimaa, jopa enemmän kuin tavanomaisessa länsimaalaisessa hieronnassa. Tuntemus riippuu kuitenkin pitkälti sitä, miten herkkä potilas on.

Sattuuko se?

Oikealla tekniikalla toteutetun syväkudoshieronnan ei pitäisi sattua. Mutta luonnollisestikaan kaikki eivät välttämättä pidä siitä tunteesta, jota jumien avaaminen aiheuttaa.

Seuraavana päivänä kroppa saattaa olla kipeä. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, ja lihasten tulisi alkaa tuntua paremmilta tuota pikaa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Räätälinlihas on kehon pisin lihas

Esteet hieronnalle ja suositukset

Verihyytymistä kärsivien tai niille alttiiden ihmisten ei tulisi mennä syväkudoshierontaan. Osteoporoosia sairastavien tulee konsultoida lääkäriä ensin sen selvittämiseksi, voidaanko hieronta toteuttaa tällaisessa tapauksessa.

Lisäksi syväkudoshierontaa on hyvä välttää alueilla, joilla on seuraavia ongelmia:

  • Mustelmat
  • Infektiot
  • Ihottumat
  • Kasvaimet
  • Vatsatyrät

Suosituksia syväkudoshierontaan

Jotta syväkudoshieronta tarjoaisi mainitsemamme hyödyt, kannattaa noudattaa oheisia vinkkejä:

  • Juo riittävästi. Ennen hierontaan menemistä on juotava riittävästi vettä. Näin lihaskudos on valmiina käsittelyyn ja reagoi siihen parhaiten.
  • Jatka hieronnoissa käymistä. Kahden viikon välein toistuva hieronta pitää lihakset optimaalisessa kunnossa ja ehkäisee jumeja.
  • Jätä aikaa rentoutumiselle. Syväkudoshieronnan jälkeen ei kannata urheilla 12 tuntiin. Näin saat syväkudoshieronnan hyödyt ilman haittaavia keskeytyksiä tai takaiskuja.

Vielä viimeisiä huomautuksia syväkudoshieronnasta

Raskaana olevien naisten ei tulisi mennä tällaisiin hierontoihin, vaan erikoislääkärin tulisi suositella joitakin muutoksia hierontoihin tapauksesta riippuen. Sitä vastoin ihmiset, jotka ovat hiljattain olleet leikkauksissa tai saaneet kemoterapiaa, tarvitsevat koulutetun ammattilaisen hyväksynnän.

Jos hieronta tekee kipeää sen aikana ja jälkeen, pane merkille tuntemasi kivun laatu, jotta voit tehdä muutoksia tai keskeyttää hieronnat tarvittaessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vickers A, Zollman C, Reinish JT. Massage therapies. West J Med. 2001;175(3):202-204.
  • Crawford C, Boyd C, Paat CF, et al. The Impact of Massage Therapy on Function in Pain Populations-A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials: Part I, Patients Experiencing Pain in the General Population. Pain Med. 2016;17(7):1353-1375. doi:10.1093/pm/pnw099
  • Brummitt J. The role of massage in sports performance and rehabilitation: current evidence and future direction. N Am J Sports Phys Ther. 2008;3(1):7-21.
  • Brattberg G. Masaje de tejido conectivo en el tratamiento de la fibromialgia. Eur J Pain. 1999.
  • Brosseau L, Casimiro L, Milne S, et al. Masaje de fricción transversal profunda para el tratamiento de la tendinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2002.
  • Field T, Morrow C, Valdeon C, et al. El masaje reduce la ansiedad en pacientes psiquiátricos infantiles y adolescentes. Soy Acad Child Adolesc Psychiatry. 1992.
  • Vernaza Pinzón, P. El Masaje Como técnica De intervención En El Manejo Del Dolor. Rev. Fac. Cienc. Salud Univ. Cauca. 2007. Disponible en: https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/rfcs/article/view/894.
  • Serrano M, Moreno M, Gaitán M, Susa A, Gómez J, Suárez G y Sánchez K. Efectos del masaje terapéutico sobre la ansiedad y el estrés en población pediátrica. Rev. Fac. Med. 2018. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/revfacmed/article/view/60323.
  • Waters-Banker C, Dupont-Versteegden EE, Kitzman PH, Butterfield TA. Investigating the mechanisms of massage efficacy: the role of mechanical immunomodulation. J Athl Train. 2014;49(2):266-273. doi:10.4085/1062-6050-49.2.25

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.