Logo image
Logo image

Syötkö todellista ruokaa? Haastattelu Carlos Ríosin kanssa

3 minuuttia
Carlos Ríos, Todellista ruokaa -liikkeen luoja, muistuttaa meitä siitä, että ruokateollisuus antaa meille usein sekavia viestejä siitä, mitä syömme. Loppujen lopuksi, olemattamme edes tietoisia siitä, tulemme riippuvaisiksi prosessoidusta ruoasta.
Syötkö todellista ruokaa? Haastattelu Carlos Ríosin kanssa
Carlos Ríos

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Carlos Ríos

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Todellista ruokaa -liike on paljon enemmän kuin vain villitys. Sen luoja, ravitsemusterapeutti Carlos Ríos, opettaa ja inspiroi tuhansia ihmisiä noudattamaan uutta, terveellisempää elämäntyyliä. Kun on kyse ruoasta, on yksinkertaisempi hänen mielestään parempi.

Tiedämme, että ruokateollisuuden on tapana joutua villitysten ja ohimenevien gurujen viemäksi, jotka lupaavat ihmeitä. Carlos Ríosin saavutukset ylittävät kuitenkin nämä villitykset. Hänen liikkeensä, joka sai alkunsa muutama vuosi sitten ja josta tuli viraali hitti sosiaalisen median välityksellä, on saavuttamassa kaksi asiaa.

Ensimmäinen on apuvälineiden ja tiedon tarjoamista kuluttajille, jotta he ymmärtävät mitä he syövät päivittäin. Toinen on kuluttajien silmien avaaminen, jotta he ymmärtävät, että heidän täytyy syödä terveellistä, “todellista” ruokaa.

Puhuimme siitä Carlos Ríosin kanssa seuraavassa haastattelussa.

“Ruokateollisuudessa halutaan puhua ravintoaineista ja kaloreista, jotta uskot syömäsi ruoan olevan terveellistä. Se on niin sekava kieli, että loppujen lopuksi päädyt syömään prosessoitua ruokaa”.

Haastattelu Carlos Ríosin kanssa

Carlos Ríos on ravitsemusterapeutti, joka suoritti opintonsa Pablo de Olaviden yliopistossa Sevillassa, Espanjassa. Hän on Todellista ruokaa -liikkeen luoja. Hänellä on tuhansia seuraajia sosiaalisessa mediassa ja hänen tavoitteensa lisätä tietoisuutta väestössä on tuottamassa mahtavia tuloksia.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Vegaaniset aamupalat: 6 ihastuttavaa vaihtoehtoa

Hänen kirjansa Eat Real Food: A Guide to Transforming Your Diet and Your Health on melkoinen hitti ja se erottuu joukosta tieteellisen kirjallisuuden vahvistamana välttämättömänä käsikirjana. Se saa meidät kaikki ymmärtämään jotakin, mitä Carlos Ríos toistaa usein: “Emme syö todellista ruokaa, vaan tuotteita, jotka on laitettu meidän silmiemme eteen.”

Hänen kanssaan tekemässämme haastattelussa sukellamme syvemmälle siihen, mitä todellinen ruoka on. Haastattelu sai meidät ymmärtämään, että tieto on valtaa. Kun tiedämme mitä syömme, voimistaa se meitä ja auttaa meitä tekemään parempia valintoja panostaaksemme terveyteemme.

Some figure

Mistä Todellista ruokaa -liikkeen aloite syntyi?

Aloitin sen potilaideni kanssa. Kun tajusin saavani hyviä tuloksia keskittymällä ruokaan ja opettamalla prosessoidun ruoan vaaroista, päätin jakaa ne muun väestön kanssa, sillä olen melko suosittu sosiaalisessa mediassa ja huomasin mahdollisuuden tavoittaa suuri yleisö.

Jos todellinen ruoka on ollut käytettävissämme jo kauan aikaa, miksi suurin osa väestöstä ei noudata hyvää ruokavaliota?

Koska ruokateollisuus on käyttänyt hyödykseen useimpien ihmisten hektistä elämää myyden tuotteita, joita on helppo käyttää ja kantaa mukana (prosessoitua ruokaa) ja siten asteittain vähentänyt todellisen ruoan kulutusta.

Mikä on pahinta, mitä voimme syödä? Onko joitakin ruokia, jotka meidän pitäisi poistaa ruokavaliostamme?

Yleisesti ottaen kaikki prosessoidut ruoat ovat epäterveellisiä ja kaikkien niiden summa muodostaa niiden vaarallisuuden. Yksi eniten käytetyistä tuotteista on virvoitusjuomat, joita ihmisten tulisi vältellä.

Lue myös: Älä syö näitä ruokia virvoitusjuomien kanssa

Mitä meidän siis pitäisi pitää silmällä ruokaa ostaessamme?

Ainesosat. Vaikka ihmiset ovat aina keskittyneet kaloreihin tai rasvoihin, ovat ainesosat tärkein asia. Ruokateollisuus tietää mitä tarkkailemme ja sen takia meitä yritetään huijata “kevyttuotteilla” tai vähäkalorisilla tuotteilla, koska niiden tiedetään olevan houkuttelevia.

Some figure

Nämä tuotteet ovat kuitenkin aivan yhtä epäterveellisiä kuin niiden alkuperäinenkin versio. Ainoa tapa, jolla tiedämme mitä syömme ja onko kyseinen ruoka terveellistä vai ei, on käydä läpi ainesosaluettelo.

Voisitko kertoa meille, mitä voimme syödä ja juoda aterioiden välillä?

Luonnolliset pähkinät tai ilman suolaa paahdetut pähkinät, hedelmät, luonnonjogurtti, suolakurkut, oliivit ja edamame-pavut ovat hyviä vaihtoehtoja. Vesi on paras juoma. Voit kuitenkin valmistaa terveellistä virvoitusjuomaa lisäämällä veteen tai kivennäisveteen vaikkapa sitruunaa.

Mediassa näytetään ihmisille monia prosessoituja tai sokerisia ruokia. Puhutaan lapsista. Kuinka voimme auttaa heitä liittymään aloitteeseen?

Emme voi saada lapsia ymmärtämään käsitettä, jossa “tämä ruoka on terveellisempää kuin tuo” tai “tämä on prosessoitua ruokaa”. Lapset käyttävät paljon mielikuvitusta sekä aisteja, joten meidän täytyy tutustuttaa heidät todelliseen ruokaan luovalla, herkullisella ja jopa “leikkisällä” tavalla. Heille ei ole sama asia vain syödä hedelmä kuin syödä hedelmä, joka on “laitettu” lautaselle.

Lopuksi, kuinka voimme aloittaa todellisen ruoan polun?

Meidän kuukauden “todellisen ruoan haasteella”. Instagram-tilillämme on paljon tietoa aiheesta ja siitä on hyvä aloittaa. Hyödyt siitä tämän haasteen avulla niin monella tapaa jo yhdessä kuukaudessa, että et halua palata takaisin aikaisempiin tapoihisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.