Syö, naura, rakasta

Syö, naura, rakasta

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2019

Syö, naura rakasta; siinä ohjeet onnelliseen elämään. Elämämme koostuu pienistä päivittäisistä nautinnoista, jotka luomme hyvin pitkälti itse.

Kolme verbiä kuvaamaan elämää; syö, naura, rakasta

Ympäröimme itsemme toiminnoilla, jotka joko tulevat ulkoa päin tai jotka olemme itse luoneet. Näitä toimintoja voidaan kuvailla verbien avulla. Verbi on toiminta, elämä, joka pitää maapallon liikkeessä (monet voisivat kutsua tätä voimaa myös rakkaudeksi).

Kirjalla voi olla vain kolme verbiä nimessään ja siitä voikin jo päätellä sen sisältöä – tunnettu Elizabeth Gilbertin romaani Omaa tietä etsimässä Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa (engl. “Eat, Pray, Love”) todistaa tämän.

Tänään haluamme kysyä, mitkä kolme verbiä kuvailisivat mielestäsi antoisaa elämää? 

syö, naura rakasta: onnellisen elämän verbit

Jotkut vastaisivat “matkustele, tee työtä ja ota riskejä”, jotkut läheisemme voisivat vastata “herää aikaisin, anna anteeksi ja tiedä” ja voisimme jopa löytää jonkun, joka valitsisi verbit “tee, suunnittele ja järjestä”.

Toiset taas kertoisivat meille, että kolme verbiä ei ole tarpeeksi, eikä elämää voi järjestää ainoastaan kolmen sanan ympärille.

On kuitenkin olemassa kolmikko sanoja, joka yhdistää ihmisiä ja joka voi tiivistää elämän niin, että sitä voisi helposti suositella. Tämä kolmikko on: syö, naura, rakasta. Tämä on myös tämän artikkelin aiheena.

 

Syö

Unohdetaan hetkeksi se tosiasia, että syöminen on elintärkeää pysyäksemme hengissä. Tämän verbin takana piilee nimittäin kokonainen makujen ja tekstuurien maailma, joka on täynnä mahdollisuuksia.

Mitä se voi tuoda meidän jokaisen elämään?

  • Koe: ihmiset ovat luonnostaan uteliaita. He haluavat kokeilla, lähestyä, valita ja löytää. Uteliaisuus ei häviä iän myötä; se muuttaa muotoaan ja valitsee eri teitä kun kypsymme. Kulinaarinen maailma tarjoaa meille paljon mahdollisuuksia kokeilla, hylätä ja tehdä kokeita jo tietämämme perusteella ja riskejä ottamalla.
  • Jaa: hetket ruokapöydässä tai keittiössä ovat hyviä tilaisuuksia “olla” muiden ihmisten kanssa. Voit jakaa hetkiä, kokemuksia, miellyttäviä keskusteluita tai rauhallisen hiljaisuuden. Kaikki tämä liittyy tähän verbiin.
  • Päästä irti: mindfulness -filosofian mukaan ruoka toimii oivallisena liittolaisena, kun yritämme luoda yhteyden nykyhetkeen. Makujen, koostumusten ja lämpötilojen moninaisuus voi auttaa meitä suuntaamaan huomiomme hetkeen, jonka jaamme syödessämme.
  • Valloita maailma ja syö joskus myös sanasi: toista tämä itsellesi joka aamu: “Aion valloittaa maailman” ja aktivoi vahvuutesi. Tee myös virheitä, myönnä olleesi väärässä, ota riskejä ja mikäli tarpeellista, pyydä anteeksiantoa. Virheitä tekemällä oppii.

Naura

nainen nauraa

Nauramisella on todistettu olevan fyysisiä hyötyjä. Lääketieteelliset julkaisut kertovat, että nauraminen muun muassa:

  • Lievittää kipua, sillä se vapauttaa endorfiineja
  • Helpottaa ruoansulatusta
  • Parantaa hengitystekniikkaa
  • Vähentää unettomuutta
  • Nuorentaa ihoa virkistävän vaikutuksensa ansiosta

Nauraminen ohjaa ajatuksemme muualle huolistamme ja negatiivisista ajatuksistamme. Tämä johtuu siitä, että mielessämme ei voi olla samanaikaisesti sekä positiivisia että negatiivisia ajatuksia.

Tämä synnyttää luottamusta niin itseemme kuin toisiinkin ihmisiin. Nauraminen aikaansaa läheisyyden tunteen seurassamme olevan henkilön kanssa ja tekee näin ollen yhteistyöstä helpompaa.

Vaikuttaakin selvältä, että vilpitön nauru ja konfliktit eivät voi kulkea käsi kädessä, joten nauraminen ehkäisee taipumusta niin konfliktitilanteisiin kuin aggressiivisuuteen yleensäkin.

Monet tarvitsevat toisia ihmisiä kokeakseen naurun hetkiä. Tämä ei kuitenkaan riipu pelkästään ulkoisista asioista. Itselle nauraminen ruokkii sinnikkyyttämme ja on merkki hyvästä henkisestä terveydentilasta.

Kuinka monesti olemmekaan kertoneet tarinaa jostakin itsellemme tapahtuneesta katastrofaalisesta tapahtumasta ja lopulta päätyneet nauramaan asialle yhdessä henkilön kanssa, jolle sen kerroimme?

Rakasta

syö, naura, rakasta: onnellinen elämä

Kuinka usein liitämme tämän verbin intiimeihin suhteisiin tai perheenjäsenten ja ystävien välisiin suhteisiin? Jos kuitenkin etsimme “rakkauden” määritelmää, löytyy sille seuraavat merkitykset:

  • Haluta tai himoita jotakin
  • Rakastaa, olla kiintynyt, toivoa hyvää tai kallistua jonkin henkilön puoleen
  • Olla tahdonvoimaa ja päättäväisyyttä tehdä jotakin
  • Ratkaista, päättää
  • Haluta, yrittää tai pystyä johonkin
  • Olla lähellä olla jotakin tai jonkin asian varmistamista

Niiden yleisimmissä merkityksissä sanat “haluta” ja “rakastaa” sisältävät verbejä, jotka liittyvät “elämisen” mielijohteeseen. Ne kuvaavat nykyisyyttä, ohjelmoivat tulevaa ja arvostavat hetkeä.

Ne eivät ainoastaan liity toisiin ihmisiin, vaan kirjoihin, töihin, matkoihin, ja kaikkiin niihin asioihin, joita kohtaan tunnemme vetovoimaa, ja joiden kautta koemme mielihyvää ja henkilökohtaista kokonaisuuden tunnetta.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.