Logo image
Logo image

Suun kuivuminen raskauden aikana

6 minuuttia
Suun kuivuminen raskauden aikana on melko yleinen ongelma. Tutustu tämän ongelman syihin ja siihen, mitä voit tehdä sen hoitamiseksi.
Suun kuivuminen raskauden aikana
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Raskauden aikana naisen keho käy läpi monia muutoksia. Suun kuivuminen raskauden aikana on melko yleinen ongelma, josta ei juurikaan puhuta. Se on usein seurausta kehossa tapahtuvista hormonaalisista muutoksista ja lisääntyneestä veden tarpeesta vauvan kehittyessä kohdussa.

On kuitenkin monia muitakin tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa syljen eritykseen. Olipa tilanne mikä tahansa, on hyvä olla tietoinen erilaisista oireista. Tämä on tärkeää siksi, että suun kuivuminen voi olla merkki terveysongelmasta; koska syljen erityksen väheneminen ennakoi suun patologioiden ilmaantumista.

Jotkut kotihoitokeinot voivat kuitenkin auttaa lievittämään tätä ongelmaa. Tietysti saatavilla on myös lääkehoitoja, joita käytetään aina tarvittaessa. Tässä artikkelissa on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää suun kuivumisesta raskauden aikana.

Raskaus ja suun kuivuminen

Sylki kosteuttaa ja suojaa suuta. Sillä on tärkeitä voitelu-, antibakteerisia sekä sienten kasvua estäviä tehtäviä. Lisäksi se edistää suun kudosten paranemista, osallistuu ruoansulatukseen ja vaikuttaa puhekykyyn.

Sen tuotantoa ja erittymistä suun sisällä säätelevät sylkirauhaset. Kun nämä rakenteet kärsivät ongelmasta, joka muuttaa niiden normaalia toimintaa, henkilö kärsii niin sanotusta “kserostomiasta” tai “kuivan suun oireyhtymästä”.

Sylki pitää suun kosteana. Kun sen tuotanto on riittämätön tai sen laatu muuttuu, suu tuntuu kuivalta sekä epämukavalta.

Suun kuivuminen on yksi yleisimmistä suun ongelmista raskauden aikana. Se alkaa yleensä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana ja ilmenee voimakkaana juuri heräämisen jälkeen, koska syljen eritys vähenee yön aikana.

Hormonaaliset muutokset ovat yleisin laukaiseva tekijä. Siitä huolimatta meidän ei pidä sivuuttaa sitä tosiasiaa, että se liittyy myös muihin tekijöihin tai voi viitata jonkin sairauden kehittymiseen.

Some figure
Kehon kuivuminen ja hormonaaliset muutokset aiheuttavat yleensä suun kuivumista raskauden aikana.

Lue myös: 5 vinkkiä hampaiden valkaisuun

Suun kuivumisen oireet raskauden aikana

Syljen erityksen väheneminen ja suun limakalvojen kuivuminen ovat tärkeimmät oireet suun kuivumisesta raskauden aikana. Tämän lisäksi tähän häiriöön liittyy usein myös muita oireita:

  • Makuaistin muutokset tai metallin maku suussa
  • Halkeilevat huulet
  • Kalpea kieli heräämisen jälkeen
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Polttava tunne suussa tai kurkussa
  • Nielemisvaikeudet
  • Nenän tukkoisuus tai kuivuus
  • Päänsärky
  • Ongelmia puhua hyvin
  • Ruoansulatushäiriöt
  • Äänen käheys
  • Kuumat aallot
  • Reikien tai ientulehduksen esiintyminen

Suun kuivumisen syyt raskauden aikana

Raskauden aikana esiintyvät hormonaaliset muutokset ja lisääntynyt nesteytyksen tarve ovat yleensä pääasiallisia syitä suun kuivumiseen raskauden aikana. Nämä muutokset raskauden aikana altistavat naisen kehon tilaan, joka suosii kserostomiaa. Tässä ovat yleisimmät syyt.

Elimistön kuivuminen

Kun elimistö menettää vettä nopeammin kuin se sitä saa, tapahtuu elimistön kuivumista. Raskauden aikana nesteytyksen tarve on suurempi, koska vesi auttaa vauvaa kehittymään.

Riittävän nesteytyksen puute voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Vaikeissa tapauksissa se voi johtaa sikiövaurioihin tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Tietenkin tämä tila aiheuttaa muita oireita kuin suun kuivumista. Yleisimmät ovat seuraavat:

  • Tukehtumisen tai ylikuumenemisen tunne
  • Tummankeltainen virtsa
  • Jatkuva janon tunne
  • Väsymys
  • Huimaus
  • Päänsärky

Runsas vedenjuonti raskauden aikana auttaa ehkäisemään nestehukkaa. On tärkeää korvata nesteen menetys, etenkin ensimmäisen kolmanneksen aikana, jolloin pahoinvointi ja oksentelu ovat yleisiä.

Candidiasis

Candidiasis on infektio, jonka aiheuttaa Candida albicans -nimisen sienen liikakasvu. Meillä kaikilla on tätä mikro-organismia suussamme pieniä määriä, mutta kun tämä bakteeri kasvaa normaalia enemmän, tämä patologia voi kehittyä.

Raskauden aikana immuunijärjestelmässä tapahtuu muutoksia. Tämän myötä suun normaalin kasvuston tasapaino menetetään ja sieni lisääntyy liioitellusti. Muita oireita ovat raejuustoa muistuttavat valkoiset leesiot kielessä ja poskissa.

Jos nämä kohdat naarmuuntuvat, ne vuotavat verta. Lisäksi suu on punainen ja kipeä, ja makuongelmia esiintyy usein.

Unihäiriöt

Raskaus voi aiheuttaa unihäiriöitä, jotka vaihtelevat nukahtamiseen liittyvistä vaikeuksista jatkuvaan heräilyyn.  Hengitysongelmat, kuten kuorsaus ja uniapnea, ovat myös yleisiä.

Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa kurkun ja nenän käytävien kapenemisen, mikä johtaa nenän läpihengitysongelmiin. Raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana kuorsaus on melko yleistä. Tämä on yleisempää naisilla, jotka ovat ylipainoisia, tupakoivat tai joilla on laajentuneet risat.

Kuorsaus ja uniapnea johtavat siihen, että raskaana oleva nainen hengittää suun kautta nukkuessaan. Tämän vuoksi syljen eritys vähenee ja suun kuivumista ilmaantuu.

Raskausajan diabetes

Raskausdiabetestä esiintyy silloin, kun verensokeritaso on erittäin korkea. Yleensä se yleensä häviää synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana nainen tarvitsee tavallista enemmän insuliinia, ja kun hänen kehonsa ei pysty tuottamaan sitä ylimääräistä määrää, tämä sairaus puhkeaa.

Kuten odotettavissa onkin, tästä sairaudesta kärsiminen aiheuttaa riskejä sekä äidille että vauvalle. Tästä syystä on tärkeää seurata tilannetta tarkasti ja tehdä muutoksia ruokavalioon sekä pyrkiä liikkumaan säännöllisesti. Terveellinen ruokavalio, liikunta ja joissakin tapauksissa lääkkeet tai insuliini auttavat hallitsemaan ongelmaa.

Jos oireita ilmaantuu, suun kuivuminen raskauden aikana on yksi niistä. Lisäksi naiset voivat kokea voimakasta janoa, voimattomuutta, väsymystä ja tarvetta virtsata tavallista useammin.

Suun kuivumisen seuraukset raskauden aikana

Suun kuivuminen raskauden aikana aiheuttaa epämukavuutta naisille ja voi johtaa joihinkin komplikaatioihin. Syljellä on puhdistus- ja bakteerientorjuntatoiminto suun alueella.

Tilanteissa, joissa sylkeä erittyy vain vähän, tämä luonnollinen suoja heikkenee. Mikro-organismit löytävät sitten ihanteellisen elinympäristön lisääntyäkseen ja aiheuttavat ongelmia, kuten plakin ja hammaskiven kertymistä, kariesta, ientulehdusta ja parodontaalista sairautta.

Nämä sairaudet ovat vakava asia. Näistä suun patologioista kärsiminen raskauden aikana voi vaikuttaa sikiön kehitykseen muiden komplikaatioiden ohella.

Myös suun kuivuminen tässä vaiheessa voi olla varoitusmerkki vakavammasta tilasta. Yleisimmät ovat seuraavat:

  • Raskausdiabetes: Tämä patologia vaikuttaa sylkirauhasten rakenteeseen ja lisää päivittäistä virtsan määrää, mikä vähentää syljen tuottamiseen käytettävissä olevan veden määrää.
  • Anemia: Suun kuivuminen, johon liittyy muita oireita, kuten kurkun kuivuminen, viiltoja suun kulmissa ja polttelua kielessä, on joskus merkki anemiasta.
  • Korkea verenpaine: Äkillinen suun kuivuminen, johon liittyy sykkivä päänsärky, voi johtua odottamattomasta verenpaineen noususta. Hypertensio vaikuttaa äidin sekä vauvan terveyteen ja se on hoidettava kiireellisesti.

Suun kuivumisen hoito raskauden aikana

Koska suun kuivuminen raskauden aikana varoittaa meitä myös muista mahdollisista terveysongelmista, on välttämätöntä löytää tilanteen aiheuttanut tekijä oikean diagnoosin saavuttamiseksi. Tässä suhteessa on suositeltavaa keskustella ongelmasta gynekologin tai terveydenhoitajan kanssa, jotta tarvittavat testit voidaan suorittaa.

Olipa tilanne mikä tahansa, joitain kotivinkkejä voidaan soveltaa tämän oireen aiheuttaman epämukavuuden lievittämiseen. Tärkeimmät ovat seuraavat:

  • Juo vähintään kahdesta kolmeen litraa vettä päivässä. Pullon pitäminen käden ulottuvilla juodaksesi säännöllisin väliajoin tai pienten jääpalojen imeminen auttavat pitämään suun kosteana.
  • Hengittäminen nenän kautta koko ajan, myös nukkuessa, estää syljen haihtumisen. Jos hengitysvaikeudet vaikeuttavat nenän kautta hengitystä, höyryhoitojen tekeminen useita kertoja päivässä auttaa puhdistamaan hengitysteitä ja vähentämään kuivuutta.
  • Vältä alkoholin, tupakan ja kahvin käyttöä raskauden aikana. Nämä tuotteet ovat erittäin vaarallisia vauvalle ja äidille sekä voivat aiheutta elimistön kuivumista.
  • Käytä ilmankostutinta makuuhuoneessa, varsinkin kun asut kuivissa tiloissa.
  • Pureskele sokeritonta purukumia tai karkkia, koska tämä stimuloi syljeneritystä.
  • Harjoita hyvää suuhygieniaa. Hampaiden harjaus, hammaslangan ja fluorihammastahnan käyttö jokaisen aterian jälkeen vähentää suun kuivumisen aiheuttamaa epämukavuutta ja komplikaatioita.
  • Noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita, pähkinöitä ja vähärasvaista lihaa. On tärkeää välttää ultraprosessoituja ja runsaasti natriumia sisältäviä elintarvikkeita, koska ne voivat nopeuttaa nesteen poistumista kehosta.
Some figure
Lääkärin ja hammaslääkärin puoleen kääntyminen on avainasemassa suun kuivumisen syyn selvittämisessä. Joskus on tarpeen aloittaa lääketieteellisiä hoitoja.

Lue myös: Hyvän suuhygienian edistäminen lapsilla

Milloin lääkäriin?

Jos kotikonstit eivät riitä hillitsemään suun kuivumista raskauden aikana, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen. Kuten mainittiin, ongelman syyn löytäminen ja sen hoitaminen auttaa estämään komplikaatioita. Hoito voi sisältää joitain seuraavista toimista:

  • Tavallisten lääkkeiden vaihtaminen, jotka voivat aiheuttaa suun kuivumista.
  • Fluoritarjottimien, keinosyljen tai erityisten suuvesien käyttäminen.
  • Uniapnean tai kuorsauksen hoito, jos ne aiheuttavat kserostomiaa.
  • Kandidaasin hoito sienilääkkeillä, jos se on suun kuivumisen syy.
  • Raskausdiabeteksen hoitosuunnitelman laatiminen. Tietyt ruokavalio-ohjeet, liikunta ja joissakin tapauksissa suun kautta otettavat lääkkeet tai insuliini ovat tarpeen.

On myös hyvä idea kääntyä lääkärin puoleen, jos sinulla ilmenee jokin seuraavista oireista:

  • Valkoisia tai punaisia ​​vaurioita suussa
  • Polttelu tai kipu suussa
  • Jatkuva janon tunne
  • Väsymys, kuorsaus ja toistuvat heräämiset yön aikana
  • Tarve virtsata useammin
  • Hammassärky, joka ei häviä, hampaiden herkkyys tai ruskeat ja mustat täplät hampaissa
  • Tajunnan hämärtyminen
  • Musta tai verinen uloste
  • Päänsärky

Nämä oireet liittyvät muihin sairauksiin, jotka tulisi diagnosoida ja hoitaa mahdollisimman pian.

Suun kuivumisen hallinta raskauden aikana

Hormonaaliset muutokset ja lisääntynyt vedentarve liittyvät suun kuivumiseen raskauden aikana. Onneksi tätä oiretta voidaan lievittää yksinkertaisilla toimenpiteillä, joita voidaan soveltaa kotona.

Tästä epämukavuudesta on kuitenkin aina hyvä keskustella raskautta valvovan lääkärin kanssa. Joissakin tapauksissa kserostomia on monimutkaisemman häiriön ilmentymä, joka vaatii oikea-aikaista diagnoosia sekä hoitoa.

Tietenkään ei pidä unohtaa, että tämä oire lisää suun ongelmien, kuten reikien, ientulehduksen ja infektioiden, riskiä. Tästä syystä hammaslääkärin puoleen kääntyminen on hyvä idea.

Nesteytys, suuhygienia, terveellinen ruokavalio ja säännölliset lääkärintarkastukset sekä hammastarkastukset ovat tärkeitä tämän ongelman hallitsemiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • de la Paz Suárez, T., Alguacil, C. D. L. M. G., & Rodríguez, L. N. (2014). Boca seca: causas, diagnóstico y tratamiento. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta39(10).
  • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
  • Salvatierra Ratti, E. J. (2020). Salud oral y diabetes gestacional (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • PONCE PÁRRAGA, M. M. (2017). PREVALENCIA DE MANIFESTACIONES ORALES ASOCIADAS A DIABETES GESTACIONAL. CENTRO DE SALUD RESBALÓN, ÁREA DE ODONTOLOGÍA (Doctoral dissertation).
  • Curiel Álvarez, A., & Dorta, D. (2019). Abordaje clínico odontológico de la mujer embarazada. Revisión de la literatura.
  • Fernández, Y. G. (2020). Impacto de la diabetes gestacional en la morbimortalidad neonatal. NPunto3(28), 25-42.
  • Rambay Holguín, G. A. (2022). Enfermedades periodontales y sus riesgos en la mujer gestante (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
  • Praharaj, N., & Naik, D. (2020). Management of Oral Health During Pregnancy. Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology14(4).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.