Mitkä ovat leuanalussylkirauhasten tehtävät?

Leuanalussylkirauhaset sijaitsevat suun pohjassa. Vaikka ne ovat monelle tuntemattomampia kuin korvasylkirauhaset, ne täyttävät välttämättömiä syljeneritykseen liittyviä tehtäviä. Jatka lukemista ja tutustu tarkemmin siihen, mitkä ovat leuanalussylkirauhasten tehtävät.
Mitkä ovat leuanalussylkirauhasten tehtävät?

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2020

Leuanalussylkirauhaset saavat nimensä niiden anatomisesta sijainnista kallossa, suun pohjassa. Ne ovat yksi suurista sylkirauhasista, joihin kuuluvat leuanalussylkirauhaset, korvasylkirauhaset ja kielenalussylkirauhaset. Korvasylkirauhasia on yksi kummassakin poskessa lähellä korvia, kun taas kielenalussylkirauhanen sijaitsee kielen alla. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat leuanalussylkirauhasten tehtävät.

Leuanalussylkirauhaset eivät paina kovinkaan paljon; yksi painaa suunnilleen 15 grammaa. Ne kehittyvät ensimmäisten elinten joukossa varhaisessa sikiövaiheessa. Niiden pääasiallinen tehtävä on luonnollisestikin syljenmuodostus.

Leuanalussylkirauhasten anatomia

Leuanalussylkirauhaset koostuvat side- ja rauhaskudoksesta. Rauhaskudosta on kahdenlaista: seroosia ja mukoosia. Sidekudos sisältää myös rakennetta kannattelevat säikeet.

Tiehyt alkaa itse rauhasesta ja sen tehtävänä on valuttaa sylkeä suuonteloon. Leuanalustiehyt on noin viisi senttimetriä pitkä.

Tiehyen aukko on näkyvillä ja tuntuu suuontelon läpi. Se löytyy kummaltakin puolelta kielijännettä. Joskus hammaslääkärin on stimuloitava rauhasia ja tarkistettava syljen kulku selvittääkseen, onko tiehyt tukossa vai ei.

Kielihermot ja jotkut kasvohermojen haarat ulottuvat rauhasiin ja käynnistävät syljenerityksen. Tällä alueella on paljon verisuonia, kuten koko suussa yleensäkin.

Hammaslääkäri voi tarkistaa, onko leuanalussylkirauhasen tiehyt tukossa
Hammaslääkäri voi havaita tukoksen Whartonin tiehyessä stimuloimalla syljeneritystä.

Syljen ja leuanalussylkirauhasten tehtävät

Ilmiselvä vastaus kysymykseen, mitkä ovat leuanalussylkirauhasten tehtävät, on tietenkin se, että ne tuottavat sylkeä. Ne ovat tärkeä osa syljeneritysjärjestelmää.

Korvasylkirauhasten ja kielenalussylkirauhasten sekä pienten sylkirauhasten tavoin leuanalussylkirauhasetkin tuottavat suuhun sylkeä. Jos ymmärrämme syljen tehtävät elimistössä, ymmärrämme syyn sylkirauhasten toimintaan.

Sylki on väritöntä nestettä, jonka tehtävänä on kostuttaa suuta. Vuorokauden aikana henkilö voi tuottaa jopa puolitoista litraa sylkeä. Syljen tehtävänä on:

  • Helpottaa nielemistä. Kun pureskelemme ruokaa, sylki kostuttaa sen ennen kuin se jatkaa matkaansa muualle ruoansulatuskanavaan. Tämä sylkipeite kostuttaa ruokapalaa, jotta se olisi helpompi niellä.
  • Korjaa limakalvoa. Sylki on tehokas antiseptinen aine, joka suojaa limakalvoa ja sisältää sellaisia aineita, jotka ehkäisevät infektioita ja stimuloivat suun haavojen paranemista.
  • Säätelee suun happamuutta. Ruoka voi olla hapanta tai emäksistä. Kun ruoka on erittäin hapanta, se voi vahingoittaa hammaskiillettä. Sylki kumoaa tämän neutralisoimalla aineiden pH:ta.
  • Hajottaa tärkkelystä. Syljessä on entsyymiä nimeltä alfa-amylaasi, joka hajottaa isoja hiilihydraatteja pienemmäksi ja helpottaa näin niiden pääsyä verenkiertoon. Suolahappo tekee alfa-amylaasin tehottomaksi, kun se kulkeutuu mahalaukkuun.
Leuanalussylkirauhasten tehtävät koostuvat syljen tuottamisesta
Syljen pääasiallinen tehtävä on kostuttaa suuta. Lisäksi se toimii suojana infektionaiheuttajia vastaan.

Leuanalussylkirauhasten sairaudet

Muiden kehon elinten tavoin leuanalussylkirauhasiinkin voi liittyä häiriöitä ja sairauksia. Moni ei välttämättä ole näistä rauhasista edes tietoinen, mutta hammaslääkärit ovat hyvin perillä niistä ja niihin liittyvistä ongelmista.

On melko tavallista, että leuanalussylkirauhasen tiehyt tukkiutuu sinne muodostuvista kivistä. Tekniseltä nimeltään nämä kivet ovat sialoliittejä, ja ne voivat tulehduttaa rauhasen ollessaan hyvin isoja ja tukkiessaan syljen kulun.

Sialoliitit ovat harvinaisia lapsilla, mutta heilläkin niitä voi esiintyä aika-ajoin. Useimmin niitä esiintyy kuitenkin alle 50-vuotiailla aikuisilla.

Leuanalussylkirauhaset voivat myös tulehtua. Sekä virukset että bakteerit voivat levitä sylkirauhaskudoksessa, aiheuttaa tulehduksen ja tukkia leuanalussylkirauhasen tiehyen.

Leuanalussylkirauhasten tehtävät – yhteenveto

Leuanalussylkirauhaset ovat elimiä, jotka kuuluvat suuriin sylkirauhasiin yhdessä korvasylkirauhasten ja kielenalussylkirauhasten kanssa. Niiden tärkeänä tehtävänä onkin tuottaa sylkeä, jota tarvitsemme päivittäin.

Sylkeä tarvitaan ruoan pilkkomiseen, suun limakalvon suojaamiseen ja hampaista huolehtimiseen. Nämä prosessit muuttuvat, kun sylkeä erittyy liian vähän tai ei lainkaan.

On myös hyvä muistaa, että leuanalussylkirauhaset voivat tulehtua ja tukkeutua kivistä. Mene hammaslääkäriin, mikäli sinulla on oireita suun tällä alueella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Otón, Eduardo Treviño, Ruth Sánchez Sánchez, and Manuel Fernández Domínguez. “Sialolitiasis en glándula salival menor: a propósito de un caso.” Científica dental: Revista científica de formación continuada 15.1 (2018): 15-18.
  • Gilloteaux J., Afolayan A. (2014). «Clarification of the Terminology of the Major Human Salivary Glands: Acinus and Alveolus are not Synonymous». The Anatomical Record. Oral Biology (American Association for Anatomy) 297 (8).
  • Contreras, Carlos, et al. “Ubicación anatómica de las glándulas salivales linguales ó glandulas salivales menores presentes en la lengua.” Acta odontológica venezolana 46.2 (2008): 240-241.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.