Statiinien hyödyt ja haitat
Statiinit ovat hyödyllisiä kolesterolin alentamisessa sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Ennen kaikkea akuutin sydäninfarktin ja aivoverisuonitautien ehkäisyssä.
Ne on tarkoitettu potilaille, joiden veren matalatiheyksisen lipoproteiinin (LDL) määrä on suurempi tai yhtä suuri kuin 115 mg/dl tai potilaan kokonaiskolesteroli on suurempi tai yhtä suuri kuin 200 mg/dl, joilla on korkea sydän- ja verisuonitautien riski, tai todetun sydän- ja verisuonitaudin hoitoon. Vaikka niitä pidetään yleisesti tehokkaina ja turvallisina, niihin on myös liitetty haittavaikutuksia.
Miten statiinit toimivat?
Statiinit estävät maksan kolesterolisynteesin kriittistä vaihetta: muuttumista mevalonaatiksi. Kolesteroli on maksassa tuotettu lipidi eli rasvahappo, jolla on useita toimintoja kehossa, se on esimerkiksi monien hormonien esiaste ja solukalvojen komponentti.
Synteesin estämiseen on käytettävä veressä kiertävää kolesterolia, mikä alentaa veressä kiertävän kolesterolin määrää. Lisäksi mevalonaattireitti vaikuttaa endoteelin toimintaan, tulehdusvasteeseen ja koagulaatioon. Näin ollen statiinien katsotaan alentavan kolesterolia.
Statiineihin kuuluvat seuraavat:
- Atorvastatiini
- Fluvastatiini
- Lovastatiini
- Pitavastatiini
- Pravastatiini
- Rosuvastatiini
- Simvastatiini
Korkeat kolesterolitasot liittyvät ateromaplakkien (ateroskleroosin) muodostumiseen verisuonissa. Tämä tila estää veren virtauksen, mikä vähentää hapen toimitusta kudoksiin.
Statiinien edut
Kuten teimme selväksi, tiede on havainnut, että statiinit eivät ole vain kolesterolin määrää alentavia lääkkeitä, vaan niitä voidaan hyödyntää monella tapaa.
Auttavat alentamaan kolesterolia
Statiinien pienimmät tehokkaat annokset vähentävät LDL-kolesterolipitoisuutta 20-50 %. Niitä käytetään aivohalvauksen tai sydäninfarktin saaneen potilaan hoitoon ja niiden tarkoitus on pienentää uuden kohtauksen kehittymisen riskiä. Statiineja käytetään myös, kun veren korkea kolesterolitaso liittyy lisääntyneeseen aivoverisuonisairauksien riskiin (ensisijaisena ehkäisynä).
Lue myös: Onko VLDL-kolesteroli haitallista?
Niillä on pleiotrooppisia vaikutuksia
Ateroskleroosin prosessiin ei liity ainoastaan korkea kolesterolipitoisuus, vaan myös endoteelin toimintahäiriö, jatkuva tulehdustila ja hyytymien muodostuminen. Statiinit estävät mevalonaattituotteiden muodostumista, jotka moduloivat ateroskleroosin eri mekanismeja.
Ne voivat parantaa endoteelin toimintaa
Endoteelin toimintahäiriö on yksi suurimmista ateroskleroosiin kehittymiseen liittyvistä tekijöistä, ja useat tilat ja tekijät, kuten seuraavat, pahentavat sitä:
- Diabetes
- Ylipaino
- Tupakointi
- Korkea kolesteroli
- Korkea verenpaine
Statiinit edistävät verisuonten laajentumista lisääntyneen typpioksidin määrän seurauksena. Siten ne auttavat suojaamaan verisuonien terveyttä.
Niillä on anti-inflammatorisia vaikutuksia
Statiinit vähentävät proinflammatoristen tekijöiden, kuten C-reaktiivisen proteiinin ja tiettyjen interleukiinimuotojen, tuotantoa. Vaikutus vähentää sydän- ja verisuonitauteihin liittyvien molekyylien adheesiota.
Statiineilla on sydäntä suojaava tehtävä
Statiinit stabiloivat olemassa olevia ateroomaplakkeja ja estävät niiden kasvun. Aineen hapettuminen vähenee ja verisuonten rasvoittumisen aiheuttamien kohtausten riski pienenee.
Niillä on antitromboottinen vaikutus
Ateroskleroosin tapauksessa endoteelin toimintahäiriön ja tulehduksen jälkeen muodostuu trombeja eli veritulppia, jotka estävät verenkiertoa. Statiinit vaikuttavat verihiutaleiden tuotantoon vähentämällä verihiutaleiden aggregaatiotekijän ilmentymistä, vähentämällä trombiinin synteesiä ja sen reseptorin ilmentymistä verihiutaleiden pinnalla.
Lisäksi erilaisten prokoagulanttitekijöiden (fibrinogeeni ja tekijät V, VII ja XIII) aktiivisuus vähenee hoidon myötä.
Statiinien riskit
Huolimatta siitä, että statiineja pidetään turvallisena, jopa 0,5–1 %:lla potilaista ilmenee haittavaikutuksia. Yleisimmät ovat lihasvauriot ja neurologiset häiriöt.
Maksasairaus
Yleensä statiinit aiheuttavat vain maksaentsyymien (transaminaasien) tason nousua, mikä viittaa maksatulehdukseen. Siihen liittyviä oireita, kuten väsymystä tai heikkoutta, ruokahaluttomuutta, ylävatsakipua, tummaa virtsaa ja kellertävää ihoa tai silmiä voi myös esiintyä.
Nämä tapaukset liittyvät ihmisiin, joilla on jo olemassa krooninen maksasairaus, joka joskus jää huomaamatta lääkkeen käyttöaiheessa. Tästä syystä on suositeltavaa, että transaminaasikontrolli tehdään ennen statiinihoidon aloittamista tai sen aikana.
Lihasvauriot
Statiinien aiheuttamat lihasvauriot ilmenevät kipuna, heikkoutena ja kouristuksina. Tämä voi olla lievää epämukavuutta tai tarpeeksi vakavaa vaikuttaakseen päivittäiseen elämään.
Lihasvauriot ovat vain harvoin vakavia tai aiheuttavat rabdomyolyysiä. Tämä tila ilmenee vakavana lihaskipuna, maksavauriona ja jopa munuaisten vajaatoiminnassa. Tila on yhdistetty olemassa oleviin riskitekijöihin tai yhdistelmään tiettyjen lääkkeiden kanssa.
Diabetes
Statiineihin liittyy kohonnut verensokeri (verensokeri), mikä voi johtaa 2-tyypin diabeteksen kehittymiseen. Riski on pieni, mutta Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on määrännyt, että statiinilääkkeiden etiketissä tulee varoittaa tästä haittavaikutuksesta.
Tämä haittavaikutus liittyy ihmisiin, joilla on aiemmin ollut normaalia korkeampi verensokeri. Siksi tämän lääkkeen käyttö vaatii jatkuvaa seurantaa.
Neurologiset ongelmat
Neurologisesta näkökulmasta statiinit voivat aiheuttaa muistinmenetystä, sekavuutta tai unettomuutta. Nämä ovat oireita, jotka häviävät, kun lääkkeen otto lopetetaan.
Lue myös: Alentaako punainen riisi kolesterolia?
Statiinien hyvät ja huonot puolet on otettava huomioon
Jos veren kolesterolitaso on korkea, statiinien hyötyjen ja riskien välillä on löydettävä tasapaino. Joskus muutokset ruokavaliossa ja elämäntavoissa ovat tehokkaita toimia lipiditasojen alentamisessa.
Statiinit alentavat veren kolesterolipitoisuutta vähentäen korkean verenpaineen, aivoverisuonisairauksien, sydäninfarktin ja muiden sairauksien riskiä. Toisaalta niiden haittavaikutukset ovat harvinaisia (alle 1 %), ja useimmat ihmiset sietävät niitä hyvin.
On suositeltavaa, että annosta ei pienennetä ilman lääkärin antamaa mielipidettä, vaikka haittavaikutuksia ilmenisi. Statiinien aiheuttamat ei-toivotut reaktiot liittyvät aikaisempiin riskitekijöihin, kuten alhainen lihasmassa, kilpirauhasen vajaatoiminta, D-vitamiinin puutos, alkoholinkäyttö, atsoli-sienilääkkeet tai trisykliset masennuslääkkeet. Riskitekijöiden poistaminen tai vähentäminen voi auttaa lievittämään haittavaikutuksia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.