Logo image
Logo image

Sokeri vai suola: kumpi on liiallisena epäterveellisempää?

4 minuuttia
Sekä suolan että sokerin liiallinen kulutus on liitetty useiden kroonisten sairauksien lisääntyneeseen riskiin. Jotkut meistä kuitenkin pohtivat edelleen, kumpi on terveydelle epäsuotuisampaa, sokeri vai suola? Alla pureudumme tähän kysymykseen yksityiskohtaisemmin.
Sokeri vai suola: kumpi on liiallisena epäterveellisempää?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sekä sokerin että suolan liiallinen kulutus on liitetty jo useamman vuoden ajan moniin eri sairauksiin. Itse asiassa tälläkin hetkellä osana hyvinvoinnin edistämistä on suositeltavaa rajoittaa molempien kulutusta. Jotkut meistä kuitenkin pohtivat, kumpi vaihtoehdoista on terveydelle todellisuudessa epäsuotuisampaa, sokeri vai suola?

Jo pitkän aikaan suolaisten ja rasvaisten ruokien on osoitettu olevan syypäänä monien eri sairauksien syntyyn. Tieteen ja ruokaan liittyvien tutkimusten edetessä monia näistä ideoista ja oletuksista on kuitenkin alettu hiljalleen kumoamaan.

Itse asiassa vielä tänäkin päivänä suurin osa moninaisista sairauksista liittyy nimenomaan korkeaan sokerin kulutukseen. Joten kumpi on todellisuudessa terveydelle epäsuotuisampaa, sokeri vai suola? Katsotaanpa!

Kumpi on terveydelle epäsuotuisampaa: sokeri vai suola?

Suola

Suolan kulutus on liitetty sekä arterioskleroosin eli valtimonkovettumataudin että kohonneen verenpaineen syntyyn. Totuus on kuitenkin, että viimeisimmät aiheesta julkaistut artikkelit, kuten esimerkiksi yhdysvaltalaisessa The American Journal of Medicine -lehdessä julkaistu artikkeli, epäilevät tänä päivänä yhä enemmän näiden kahden tekijän välistä suhdetta.

Suola on välttämätön elementti elämälle ja hermoimpulssien kuljettamiselle. Toisin kuin sokerille, suolan kulutukselle on asetettu vähimmäismäärä, joka meidän tulisi nauttia säännöllisin väliajoin, jotta elintärkeät toimintomme toimisivat ja kehittyisivät asianmukaisella tavalla.

Toisaalta kehomme ei kuitenkaan pysty syntetisoimaan sitä endogeenisesti. Toisin sanoen, suolaa täytyy siis saada nimenomaan ruokavalion kautta, ja sen alijäämä voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin, joista osa liittyy kilpirauhaseen ja sen toimintaan liittyviin patologioihin.

Aikaisemmin suolan kulutukseen liittyvät ongelmat liitetään tänä päivänä sopimattomaan elämäntapaan. Lihavuus, passiivinen elämäntapa ja runsaasti turhia kaloreita sisältävät ruokavaliot edistävät valtimokovettumatautia. Lisäksi nämä samaiset epäterveelliset tilanteet voivat vaikuttaa myös verenpaineeseen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Korkean verenpaineen hoito kanelilla ja linnunsiemenillä

Some figure

Vaikka onkin tärkeää välttää liiallista suolan kulutusta, on samalla olennaista, että muistamme nauttia sitä vähimmäismäärän, jotta monet elimistömme toiminnalle elintärkeät mekanismit pystyvät kehittymään asianmukaisella tavalla.

Sokeri

Sokeri on kiistattomasti yksi elintarviketeollisuuden suosituimmista ainesosista. Makunsa sekä rakenteensa ansiosta sokeria voidaan löytää suuresta osasta jalostettuja tuotteita. Maailman terveysjärjestö WHO ei ole asettanut sokerin kulutukselle suolan tapaan tarvittavaa vähimmäismäärää, mutta sen kulutukselle kylläkin löytyy enimmäismäärä.

Sokeri muodostuu pääasiassa glukoosista, joka on sekä elämän että energisen aineenvaihdunnan kannalta välttämätön aine. Suolasta poiketen sokeri on kuitenkin ravintoaine, jota elimistö itse kykenee syntetisoimaan proteiineista ja rasvahapoista, joten sen kulutus elintärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi ei ole välttämätöntä.

Vaikka ottaisimme huomioon, että kovaan urheiluun liittyvissä tilanteissa vaatimukset vaihtelevat, sokerin nykyinen kulutus ylittää selkeästi WHO:n asettamat suositukset.

Liiallinen sokerin kulutus liittyy sekä kohonneeseen ylipainon että liikalihavuuden synnyn riskiin. Sillä on myös selkeä vaikutus moninaisten sairauksien, kuten diabeteksen ja eräiden syöpätyyppien kehitykseen, kuten esimerkiksi PLoS One -lehdessä julkaistu tutkimus on meille osoittanut.

Kumpi sitten on terveydelle epäsuotuisampaa?

Vastaus on yksinkertainen: sokeri. Sokerin katsotaan olevan terveydelle epäsuotuisampaa sen vuoksi, että se ei ole elimistölle välttämätön ravintoaine, ja kuinka tutkimukset ovat osoittaneet, että sen kulutuksella on selkeä yhteys moniin eri sairauksiin. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että sokerin tarve ja välttämättömyys ravintoaineena elimistölle voi kasvaa vain urheilutilanteissa, siinä missä taas suola on välttämätön ravintoaine elämälle niin kovassa urheilussa kuin sen ulkopuolellakin.

Sokerin kulutuksen vähentäminen, tai jopa sen poistaminen ruokavaliosta voisi tuoda runsaasti positiivisia vaikutuksia elimistölle. Aivan ensimmäiseksi, Suomen kansantautinakin tunnettu diabetes lakkaisi olemasta endeeminen sairaus.

Toisaalta taas sokerin kulutuksen vähentäminen tai ruokavaliosta kokonaan poistaminen johtaisi liikalihavuuden vähentymiseen, joka taas liittyy suorasti monien elintärkeiden elinten, kuten sydämen heikentyneeseen toimintaan. Lisäksi tietyntyyppisisten ruoansulatusjärjestelmään vaikuttavien syöpien esiintyvyys laskisi.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Sokerinhimon hillintä 5 vinkin avulla

Some figure

Liiallinen sokerin kulutus liittyy suoraan kasvaneeseen kroonisten sairauksien riskiin. Se on terveydelle epäsuotuisampaa kuin suola, koska se ei ole elimistölle välttämätön ravintoaine ja lisäksi sen poistaminen ruokavaliosta tuottaa terveydelle monia eri etuja.

Kuinka vähentää sokerin kulutusta?

Yksi suurimmista kompastuskivistä sokerin saannin vähentämisessä on oma taipumuksemme makeaan ja makeisiin makuihin lautasellamme. Paras tapa aloittaa sokerin vähentäminen ruokavaliossa onkin pyrkiä korvaamaan erittäin makeutetut ja jalostetut tuotteet versioilla, joissa ei ole lisättyjä sokereita.

Seuraavassa vaiheessa makeiden herkkujen leipominen ja valmistaminen kotona ilman sokerin käyttämistä makeuttavana aineena voi olla loistava keino sokerin kulutuksen vähentämiseksi. Ruokiin ja leivonnaisiin on mahdollista saada luonnollisen makeaa makua esimerkiksi hedelmien avulla, ja vaikka ne sisältävätkin itsessään sokeria, on sokerin määrä hedelmissä huomattavasti pienempi verrattuna esimerkiksi perinteisessä leivonnassa ja ruoanlaitossa käytettävään puhdistettuun valkoiseen sokeriin.

Alussa tämä muutos voi koitua kalliiksi, sillä moni meistä on ehtinyt kasvattaa taipumustaan makeisiin herkkuihin nimenomaan jalostettujen tuotteiden sokeripitoisuuden ansiosta. Ja vaikka sokerista luopuminen voi osoittautua alussa todella kovaksi haasteeksi, tämä teollisuustuotteiden tarve tulee kuitenkin ajan myötä katoamaan ja huomaat, kuinka terveytesi alkaa koheta merkittävällä tavalla, puhumattakaan vyötärön kaventumisesta tai ylimääräisten kilojen tippumisesta.

Huolimatta siitä, mitä yllä olemme puhuneet sokerin ja suolan ominaisuuksista ja terveellisyydestä, emme myöskään saa unohtaa, että mikään ruoka ei ole hyväksi liiallisina määrinä ja että ihanteellisinta olisi tasapainoisen ruokavalion lisäksi pyrkiä liikkumaan kohtalaisesti.

Joustava ruokavalio mahdollistaa siksi tietyntyyppisen sokerin sekä suolan kulutuksen. Ehkäpä juuri nämä ruokavaliot ovatkin parhaita vaihtoehtoja silloin, kun kyse on sekä terveyden että nautinnon yhdistämisestä aterian aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Frisoli TM., Schmieder RE., Grodzicki T., Messerli FH., Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? Am J Med, 2012. 125 (5): 433-9.
  • Fuchs MA., Sato K., Niedzwiecki D., Ye X., Saltz LB., Mayer RJ., Mowat RB., Whittom R., Hantel A., Benson A., Atienza D., et al., Sugar-sweetened beverage intake and cáncer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLos One, 2014. 9 (6).
  • Erickson J., Sadeghirad B., Lytvyn L., Slavin J., Johnston BC., The scientific basis of guideline recommendations on sugar intake: a systematic review. Ann Inter Med, 2017. 166 (4): 257-267.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.