Logo image
Logo image

Sisäsynnytintulehduksen oireet

3 minuuttia
On tärkeää oppia tunnistamaan sisäsynnytintulehduksen (pelvic inflammatory disease tai PID) oireet, sillä huomaamalla oireet voi hakeutua hoitoon. Jos tulehduksen antaa edetä hoitamattomana, voi se johtaa vakaviin seuraamuksiin kuten lapsettomuuteen tai raskauden vaarantumiseen.
Sisäsynnytintulehduksen oireet
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olet ehkä kuullut sisäsynnytintulehduksesta aikaisemminkin. Se on yleinen tulehdustila, joka alkaa kohdussa, munanjohtimissa tai munasarjoissa. Tulehdus aiheuttaa usein kovia kipuja, etenkin lantion ja lonkkien seudulla. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat sisäsynnytintulehduksen oireet, jotta voit hakeutua hoitoon ajoissa, jos sinulla esiintyy mahdollisia oireita.

Mistä sisäsynnytintulehdus sitten johtuu? Syynä ovat bakteerit, jotka tunkeutuvat sukuelimiin ja aiheuttavat tämän yleisesti esiintyvän tulehduksen. Hoitamattomana tulehdus voi pahimmillaan johtaa lapsettomuuteen. Onkin tärkeää oppia tunnistamaan sisäsynnytintulehduksen oireet, jotta osaa hakeutua lääkärille ajoissa.

Mikä sisäsynnytintulehdus on?

Some figure

 

Sisäsynnytintulehdusta esiintyy nuorilla hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Harvinainen se on vaihdevuosien jälkeen tai nuorilla tytöillä, joilla ei ole ollut yhdyntöjä. Tulehduksesta käytetään usein termiä munasarjatulehdus. Tulehdus leviää nousevana infektiona kohdunkaulan kanavan kautta kohdun limakalvolle aiheuttaen kohdun limakalvon tulehduksen (endometriitin). Sen jälkeen se siirtyy munanjohtimiin aiheuttaen munanjohdinten tulehduksen (salpingiitin).

Sisäsynnytintulehduksen kirjo vaihtelee lievästä kohdun limakalvon tulehduksesta henkeä uhkaavaan vatsakalvontulehdukseen. Klamydia aiheuttaa jopa 70 % tulehduksista. Oireettomat klamydiatulehdukset jäävät helposti diagnosoimatta ja pitkittyessään vaurioittavat munanjohtimia. Eniten sisäsynnytintulehduksia todetaan nuorilla 18–25- vuotiailla naisilla. Taudinkuva vaihtelee lähes oireettomasta tulehduksesta rajuun ja kivuliaaseen tulehdukseen.

Tulehdus hoidetaan antibiooteilla ja sen pääaiheuttajina ovat:

  • Sukupuolitaudit. Suojaamattomassa yhdynnässä tarttuneet bakteerit, kuten klamydia, ovat useimmiten syypäänä sisäsynnytintulehdukseen.
  • Tietynlaiset ehkäisyvälineet voivat myös aiheuttaa tulehdusta. Ehkäisykierukka voi olla syypäänä tulehdukseen.
  • Emätintä ei tulisi puhdistaa huuhteilla tai saippualla, vaan se tulisi pestä ulkoisesti pelkällä vedellä. Emättimen luonnollinen bakteeritasapaino järkkyy helposti, mikäli se kohtaa voimakkaita kemikaaleja tai aineksia.
  • Kuukautisten aikana kannattaa pitää erityisen hyvää huolta hygieniasta, sillä tamponit ja muut saniteettituotteet keräävät helposti bakteereja.
  • Synnyttäminen ja abortti altistavat tulehdukselle.
  • Joskus kohdunkaulan limakalvot voivat muuttua liian emäksisiksi, jolloin bakteerit lisääntyvät nopeasti ja voivat aiheuttaa tulehduksen.
  • Hyvälaatuiset kasvaimet, kuten polyypit, voivat myös aiheuttaa tulehduksen.

Sisäsynnytintulehduksen oireet

Some figure

 

Sisäsynnytintulehduksen kannalta on hyvä pitää yksi asia mielessä: tulehdus ei aina aiheuta oireita. Siksi onkin tärkeää käydä gynekologin tarkastuksessa säännöllisesti: gynekologi voi ottaa irtosolukokeen sekä muita näytteitä, ja tehdä myös sukupuolitautitestit. Jos harrastat satunnaista seksiä, on tärkeää käyttää kondomia, ja käydä testeissä säännöllisesti. Kun tulehdus on paha, sisäsynnytintulehduksen oireet ovat yleensä selkeitä:

  • Kova kipu lonkissa kummallakin puolella. Kipu on terävää ja selkeää, ja voi viedä voimat. Joudut ottamaan kipulääkkeitä tai lihasrelaksantteja kivun helpottamiseen.
  • Kivut vatsan alueella ovat myös yleisiä. Kipu voi tuntua polttavana painavana tunteena.
  • Sisäsynnytintulehdus alkaa tulehduksesta ja usein siihen liittyy alhainen kuume. Jo muutama lämpöaste kertoo siitä, että jotakin on pielessä ja sinun tulisi hakeutua lääkäriin, jos kuume esiintyy alavatsan kipuilun yhteydessä.
  • Pidä silmällä emättimen eritteitä. Tulehduksen yhteydessä voi esiintyä epänormaalia vuotoa, jolla on vahva ja epämiellyttävä haju. Tämä ei ole normaalia vuotoa.
  • Tarkkaile kuukautiskiertoasi. Ovatko kuukautisesi muuttuneet epäsäännöllisiksi? Myöhästelevätkö ne? Vuodatko usein kuukautisten välillä? Varaa aika lääkäriin jos näin on.
  • Jos koet kipua yhdynnän yhteydessä, on sinulla syytä varata aika gynekologille. Kova kipu seksiä harrastaessa ei ole normaalia, joten siitä kannattaa käydä juttelemassa.
  • Onko virtsaaminen kivuliasta? Tunnetko painetta rakossa, joka ajaa sinut pöntölle jatkuvasti, mutta kun yrität pissata, ei rakosta tulekaan mitään? Tämä voi olla merkki tulehduksesta, joten varaa aika lääkärin vastaanotolle.
  • Jos tunnet olosi huonovointiseksi, turvonneeksi tai oksentelet ruokailun jälkeen, kannattaa asia ottaa puheeksi lääkärin kanssa.

Miten sisäsynnytintulehdusta voi ehkäistä?

Some figure

 

Tärkein ja helpoin keino ehkäistä tulehdus on käyttää kondomia satunnaisten kumppaneiden kanssa. Käy sukupuolitautitesteissä säännöllisesti klamydian varalta.

  • Huolehdi intiimihygieniastasi oikein. Emätintä ei tarvitse pestä saippualla tai muilla puhdistusaineilla. Vesipesu riittää. Emättimen luonnollinen bakteerikanta järkkyy ja aiheuttaa tulehduksen, mikäli se häiriintyy liiallisesta pesusta ja ärsytyksestä.
  • Tunne kuukautisesi. Kaikilla meillä on jonkinlainen käsitys siitä, mitkä ovat meille normaalit kuukautiset. Jotkut vuotavat runsaasti ja kipu on kovaa, toisten kuukautiset ovat hyvin kevyitä eikä niiden yhteydessä esiinny paljoakaan kipua. Kuukautiskierron pituus vaihtelee ihmisestä toiseen, eikä se ole aina säännöllinen, varsinkaan jos et käytä hormonaalista ehkäisyä. Varaa aika lääkäriin, mikäli huomaat kuukautisissasi jotakin epänormaalia.
  • Nauti salviateetä. Salvia on ikivanha lääkinnällinen kasvi, jota on käytetty ja käytetään yhä naisten terveyden hoitoon. Salvia auttaa säätelemään kuukautisia, helpottamaan kipua, ehkäisemään turvotusta ja estämään nesteiden kertymistä kehoon. Nauti kupillinen salviasta valmistettua teetä kerran päivässä.
  • Säännöllinen käynti gynekologilla on tärkeä tapa pitää huolta sukuelinten terveydestä. Gynekologilta saat vastaukset kysymyksiisi, neuvoja ja lähetteen mahdollisiin jatkotutkimuksiin. Säännölliset papa-kokeet ovat tärkeä tapa pitää huolta kehostasi, eikä gynekologille menoa tarvitse jännittää.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.