Silmien värin muuttuminen: totuudet ja myytit
Aivan kuten ihon ja hiusten väri, myös silmien väri liittyy ihmisen melaniinin tuotantoon. Toisilla silmien väri muuttuu elämän aikana monista eri syistä. Tässä artikkelissa haluamme paljastaa joitakin aiheeseen liittyviä myyttejä.
Melaniinin tuotantoon, kuljettamiseen sekä varastoimiseen liittyy yli 150 geeniä. Melaniini antaa pigmentin sekä määrittelee ihmisen silmien värin.
Vaaleat tai sini-vihreät silmät omaavat ihmiset eivät tuota tai varastoi paljon melaniinia. Kun taas tummanruskeasta mustaan vaihtelevilla tummasilmäisillä ihmisillä sitä on paljon.
Silmien värin määrittyminen
Missouri Medicine -lehden julkaiseman artikkelin mukaan ihmisten silmien väri määrittyy melanosyyttien tiheyden ja koon mukaan. Kyseessä ovat melaniinia tuottavat solurakenteet. Melanosyytit sijaitsevat ympäri iiriksen stroomaa ja vaikuttavat silmien väriin sekä muotoon.
Yllä mainitsemassamme artikkelissa kerrotaan, että 15. kromosomissa oleva OCA2-geeni tuottaa proteiinia, joka on vastuussa melaniinin tuotannosta sekä prosessoinnista. Mitä aktiivisempi geeni on, sitä enemmän melaniinia se tuottaa johtaen siten tummempaan silmien väriin. On kuitenkin myös muita geenejä, jotka voivat vaikuttaa silmien väriin. Useimmat niistä liittyvät sinisiin ja vihreisiin silmiin.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mistä vuotavat silmät johtuvat?
Mikä iiriksen tehtävä on?
Iiris on litteä, sormuksen muotoinen solukalvo, joka koostuu sidekudoksista ja lihaskuiduista. Se sijaitsee sarveiskalvon takana ja ympäröi pupillia. Iiris on silmien värillinen osa ja se hallitsee yhdessä pupillin kanssa silmään pääsevän valon määrää.
Iiriksen lihaskuidut auttavat laajentamaan ja kutistamaan pupillia, jotta valo pääsee silmään. Kun kaikki on kunnossa, tapahtuu se luonnostaan reaktiona ympäristön valon määrään.
American Academy of Ophthalmology -akatemian mukaan tämä voi toisinaan näyttää siltä, kuin silmien väri muuttuisi, mutta usein kyseessä on kuitenkin vain valon aiheuttama temppu. Valossa tapahtuvat muutokset saavat pupillin laajentumaan, mikä voi myös näyttää siltä, kuin silmien väri muuttuisi, mutta se on vain väliaikaista.
Jos kuitenkin huomaat selkeän muutoksen yhden tai molempien silmien värissä, tulee sinun olla välittömästi yhteydessä silmälääkäriin. Silmien värin muuttuminen on melko harvinaista ja se voi olla merkki sairaudesta, kuten uveiitti, hepatiitti tai aniridia.
Silmien värin muuttumiseen liittyvät yleiset uskomukset
Silmien värin muuttumiseen liittyy useita uskomuksia. Haluamme nyt auttaa tunnistamaan totuudet ja myytit.
Ihmisten silmät ovat syntyessä eriväriset
Totta. Ensimmäisten kuukausien aikana melanosyytit ovat vasta aloittamassa toimintaansa eivätkä ne ole tuottaneet vielä kaikkea kehon melaniinia. Vastasyntyneen vauvan silmien väri tulee siis todennäköisesti muuttumaan ajan kuluessa.
American Academy of Pediatrics –lehdessä julkaistussa artikkelissa huomautetaan, että melanosyyteillä kestää noin vuosi tuottaa kaikki kehossa oleva melaniini. Toisin sanoen vauvan silmien harmaa tai sininen sävy voi muuttua tummemmaksi ensimmäisen elinvuoden aikana.
On myös mahdollista, että joillakin vauvoilla on syntyessään pigmenttiin vaikuttava sairaus tai muu tila, kuten albinismi tai heterokromia. Tässä tapauksessa silmät voivat olla keskenään eriväriset. Tämän häiriön syynä voivat olla onnettomuudet, geneettiset tekijät tai sairaudet.
Vihreät silmät johtuvat geenimutaatiosta
Tarua. Vihreät silmät eivät johdu geenimutaatiosta, vaan pikemminkin melaniinin kohtuullisesta tuotannosta sekä melanosyyttien keskivertoisesta tiheydestä, kuten Genetics of Eye Colour –artikkelissa todetaan.
International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa artikkelissa puolestaan sanotaan, että silmien väri ei määrity melanosyyttien lukumäärän mukaan. Tutkimuksen mukaan melaniinin rakenne vaikuttaa silmien väriin. Melaniinia on kolmenlaista: eumelaniini, feomelaniini ja neuromelaniini. Silmien väriin vaikuttaa vain feomelaniini.
Lue myös: Mitä silmien väri kertoo terveydestäsi
Silmien väri voi muuttua mielialan mukaan
Tarua. Mieliala ei muuta silmien väriä tai ainakaan väitteen tukemiseksi ei ole tehty tutkimuksia.
Kuten mainitsimme aikaisemmin, saavat valossa tapahtuvat muutokset pupillin laajentumaan kirkkaampaan tai pimeämpään ympäristöön sopeutumiseksi. Kun näin tapahtuu, näkyy iiriksestä pienempi osa, mikä voi saada silmän näyttämään eriväriseltä. Silmiin voi myös heijastua lähellä olevan esineen väri, jolloin tämä väärinkäsitys vain lisääntyy.
Silmien väriä voidaan muuttaa leikkauksen avulla
Tämä pitää paikkansa, mutta emme suosittele sen tekemistä. Värillisten piilolinssien lisäksi iiriksen väriä voidaan muuttaa kahdella eri leikkaustoimenpiteellä. Toinen näistä on proteettinen iirisimplantti, jonka Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyi vuonna 2018.
Tämän leikkauksen tarkoituksena oli hoitaa syntymävikoja sekä korjata silmiä onnettomuuden jälkeen. Siitä tuli kuitenkin nopeasti suosittu kosmeettinen toimenpide silmien värin muuttamiseksi.
Useimmat ammattilaiset eivät kuitenkaan suosittele altistamaan terveitä silmiä tälle leikkaukselle, sillä se voi vaarantaa silmien terveyden, mikäli jokin menee vikaan. Leikkauksen riskeihin kuuluvat silmänsisäisen paineen kasvaminen, silmänsisäinen turvotus, sarveiskalvon turvotus, näön menetys sekä glaukooma.
Toinen leikkaus on sarveiskalvon keratopigmentaatio, joka tunnetaan sarveiskalvon tatuointina. Tämä toimenpide on potilaille, joilla esiintyy vaihtelevaa sokeutta, mikä aiheuttaa läpinäkymättömiä täpliä silmään.
Sarveiskalvon tatuointi auttaa parantamaan vahingoittuneen silmän ulkonäköä aiheuttaen vain vähän riskejä. Kyseessä on siis hyvä hoitovaihtoehto. Mikäli kyseinen toimenpide halutaan tehdä kosmeettisesta syystä, on tämä leikkauksen keski- ja pitkäaikaisia vaikutuksia selvittänyt kliininen tutkimus todennut sen aiheuttavan valoherkkyyttä, silmien värin muuttumista sekä keratiittia.
Pidä huolta silmistäsi
Silmät auttavat tarkastelemaan maailmaa sekä suoriutumaan päivittäisistä aktiviteeteista helposti. Näköä pidetään oikeastaan viidestä aistista hallitsevimpana. Vaikka et pitäisikään silmiesi väristä, on tärkeää muistaa, että mainitsemamme toimenpiteet voivat aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa silmien terveydelle ja näölle.
Silmät pysyvät yleensä saman värisinä ensimmäisen elinvuoden jälkeen. Käy silmälääkärissä, mikäli huomaat muutoksia silmien värissä. Hän voi auttaa selvittämään miksi muutoksia on tapahtunut ja mitä voit tehdä edistääksesi silmien terveyttä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Eissenberg JC. More than Meets the Eye: Eye Color and Alcoholism. Mo Med. 2016;113(2):98-103.
- Rauch K. Why Are My Eyes Changing Color?. American Academy of Ophthalmology [Internet]. 2019 Feb, 28. Disponible en: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/why-are-my-eyes-changing-color
- Hill D. Newborn Eye Color. American Academy of Pediatrics [Internet]. 2020 Aug, 06. Disponible en: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Newborn-Eye-Color.aspx
- Houtzagers LE, Wierenga APA, Ruys AAM, Luyten GPM, Jager MJ. Iris Colour and the Risk of Developing Uveal Melanoma. Int J Mol Sci. 2020 Sep 28;21(19):E7172. doi: 10.3390/ijms21197172. PMID: 32998469.
- El Chehab H, Gatinel D, Baudouin C, Muraine M, Hoffart L, Rozot P, Mehanna C, Bonnet C, Nordmann JP, Santiago PY, Burillon C, Baillif S, Pisella PJ, Weber M, Robinet-Perrin A, Deidier D, Hay A, Villain M, Baïkoff G, Gauthier AS, Mathis T, Dot C. Complications of cosmetic iris implants: French series of 87 eyes. J Cataract Refract Surg. 2020 Jan;46(1):34-39. doi: 10.1097/j.jcrs.0000000000000032. PMID: 32050230.
- Hasani H, Es’haghi A, Rafatnia S, Alilou S, Abolmaali M. Keratopigmentation: a comprehensive review. Eye (Lond). 2020 Jun;34(6):1039-1046. doi: 10.1038/s41433-019-0750-2. Epub 2020 Jan 2. PMID: 31896801; PMCID: PMC7253443.
- DʼOria F, Alio JL, Rodriguez AE, Amesty MA, Abu-Mustafa SK. Cosmetic Keratopigmentation in Sighted Eyes: Medium- and Long-term Clinical Evaluation. Cornea. 2020 Jul 29. doi: 10.1097/ICO.0000000000002417. Epub ahead of print. PMID: 32740012.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.