Logo image
Logo image

Silmäluomien tulehdus: oireet ja hoito

2 minuuttia
Silmäluomien tulehdus tai blefariitti on melko yleinen ja yleensä helposti hoidettavissa oleva silmäsairaus. Sen kliinisiä oireita ovat kutina, silmäluomen kuivuminen ja vähäinen hilseily. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja.
Silmäluomien tulehdus: oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Blefariitti, joka tunnetaan myös nimellä silmäluomien tulehdus, on nimensä mukaan tulehdus silmäluomissa. Se on yleinen tila, joka voi tulla kenelle vain. Sen ärsyttäviä oireita ovat kuitenkin silmäluomien hilseily, kutina ja kuivuus.

Tämän päivän artikkelissa kerromme mielenkiintoisia faktoja tästä sairaudesta.

Mikä on silmäluomien tulehdus?

Blefariitti on silmäluomien tulehdus ja se vaikuttaa pääasiassa silmäluomen reunaan. Tämä tapahtuu, koska tällä alueella sijaitsee ripsien follikkelit ja niiden välissä olevat eritysrauhaset. On olemassa erityyppisiä bakteereja, joita on luonnollisesti läsnä follikkelissa ja näiden rauhasten tuottamassa eritteessä. Tämä muodostaa täydellisen ympäristön bakteerien lisääntymiselle, kun tämä eritteen poistumisessa tulee ongelmia ja se kerääntyy silmäluomen reunaan.

Juuri tämä hallitsematon bakteerien lisääntyminen aiheuttaa silmäluomen tulehduksen. Normaalisti blefariitti on lievä ja yleinen sairaus, mutta kuten aina, se voi johtaa komplikaatioihin, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti.

Some figure

Keneen blefariitti vaikuttaa? Mikä on syy sen puhkeamiselle?

Blefariitti voi tulla kenelle vain, sukupuolesta tai iästä riippumatta. Silti se johtuu yleensä tietyistä tekijöistä tai tilanteista. Alla on mainittu muutamia sen syntyyn vaikuttavia tekijöitä:

  • Piilolinssien jatkuva käyttö.
  • Ärsyttävät aineet, kuten savu, toksiinit, kemialliset tuotteet jne.
  • Vaaleilla ihmisillä, joilla on vaalea tai ohut iho ja vaaleat silmät, näyttää olevan suurempi taipumus silmäluomien tulehdukseen.
  • Tämä ilmiö on yleisempää henkilöillä, joilla on rasvaiset hiukset ja iho, sekä niillä, joilla on akne tai ruusufinni.
  • Se liittyy atooppiseen dermatiittiin ja kausiluonteisiin allergioihin.

Oireet

Tämä infektio aiheuttaa yleisiä silmän ärsytysoireita. Jotkut niistä ovat:

  • Kutina, kuivat silmät.
  • Silmäluomen reunan kuoriutuminen, joka aiheuttaa “hilsettä” silmäripsiin.
  • Vetävät silmät, polttava tunne.
  • Vierasesineen tai hiekan tunne silmissä.
  • Mikäli silmäluomen tulehdusta ei hoideta ajoissa, se voi johtaa ripsien menetykseen.

Hallitsematon infektio johtaa myös näärännäppyihin, jotka ovat pohjimmiltaan mätää sisältäviä kystiä, ja jotka vaativat oikeanlaista hoitoa.

Some figure

Diagnoosi ja hoito

Blefariitti on yleensä krooninen ongelma, mikä tarkoittaa, että siihen ei ole parannuskeinoa. Sen oireet ovat hallittavissa, jolloin potilas voi elää normaalia elämää. Hoidon peruspilarit ovat:

  • Vältetään silmäluomien altistuminen tilanteille tai aineille, jotka ovat saattaneet laukaista infektion.
  • Toiseksi, silmäluomien asianmukainen hygienia.

Silmäluomien puhdistuksen, joka on olennainen kohta, tulisi koostua päivittäisistä pesuista neutraalilla saippualla ja vanupuikoilla. Tämä johtuu siitä, että nämä auttavat poistamaan kuollutta ihosolukkoa ja eritteitä, joiden kertyminen silmäluomeen saattaa laukaista tulehduksen.

Tämä toimenpide on tehokkain sekä taudin hoidossa että uusien blefariittien syntymisen estämisessä. Lisäksi asiantuntijat saattavat määrätä joitakin lääkkeitä, kuten silmätippoja tai voiteita, sen hoitoon. Nämä voivat auttaa erityisesti aggressiivisimpien tautitapausten yhteydessä.

Yhteenveto

Blefariitti on yleinen ja yleensä helposti hoidettavissa oleva sairaus. Silti sinun on käännyttävä lääkärin puoleen sen arkea hankaloittavien oireiden ja komplikaatioiden mahdollisuuden vuoksi. Tämä johtuu siitä, että heidän pitäisi pystyä antamaan tarvittavat ohjeet oireiden hallitsemiseksi sekä tarvittaessa määrätä vahvempia lääkeaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Corredor Osorio, R., Nava Castañeda, A., Tovilla Canales, J. L., Tovilla y Pomar, J. L., & Muñoz Salas, S. (2000). Blefaritis por Demodex folliculorum. Rev. Fac. Med. UNAM43(4), 125–9.
  • Yey Fano Machín. (2016). Complicaciones de la Blefaritis. Revista Habanera de Ciencias Médicas15(1), 0–0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2016000100010
  • Rodríguez Álvarez, M. F., Tavera, M., & Acosta, L. (2015). Bacterias oportunistas involucradas en infecciones oculares. Ciencia y Tecnología Para La Salud Visual y Ocular13(2), 73–84. https://doi.org/10.19052/sv.3641
  • Fernández Araque, A. M., Gómez Castro, J., & Roch, M. (2007). Cuidados de higiene palpebral en pacientes con blefaritis. Metas Enferm10(7), 9–12.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.