Shikanji, ayurvedalainen mojito: mitä se on ja miten se valmistetaan?
Shikanji, jota kutsutaan myös nimellä Shikanjabeen tai Nimbu Shikanji, on Intiassa ja pohjois-Pakistanissa tyypillinen sitruunaan ja mausteisiin perustuva juoma. Lännessä se tunnetaan “ayurvedalaisena mojitona”, koska sitä verrataan tuohon perinteiseen cocktailiin.
Shikanji ei kuitenkaan sisällä alkoholia, ja sen ainesosilla on tiettyjä terveysvaikutuksia. Sitä pidetään myös hyvänä janonsammuttajana, sillä se nesteyttää ja virkistää. Miten se valmistetaan?
Mitä Shikanji on?
Jotkut tuntevat Shikanjin nimellä “maustettu intialainen limonadi”, “ayurvedalainen limonadi” tai “ayurvedalainen mojito”. Tämä johtuu siitä, että se on sitruunapohjainen juoma, johon lisätään myös mausteita, kuten kuminaa, mustapippuria, minttua, inkivääriä tai chaat masalaa (intialainen mauste).
Sen alkuperämaissa Intiassa ja Pakistanissa tähän juomaan lisätään kotitekoista jauhetta nimeltä Shikanji Masala. Sen valmistamiseksi paahdetaan ja jauhetaan erilaisia mausteita, kuten korianterin ja kuminan siemeniä sekä ja mustapippureita.
Sitten siihen yhdistetään chaat masala, mustasuola ja ruokasuola. Lisäksi käytetään kivennäisvettä tai hiilihapotettua virvoitusjuomaa ja jääpaloja. Tuloksena on virkistävä, maultaan täyteläinen juoma, joka sisältää myös joitakin ravintoaineita.
Shikanjin mahdolliset hyödyt
Shikanjilla on useita terveysvaikutuksia. On kuitenkin tärkeää huomata, että toistaiseksi ei ole olemassa tieteellistä tutkimusta sen ominaisuuksien tueksi. Sille liitetyt vaikutukset ovat suurelta osin peräisin populaarikirjallisuudesta ja anekdoottisesta todistusaineistosta.
Sen sanotaan olevan hyödyllinen seuraavissa tapauksissa:
- Painonpudotus (kun siihen ei lisätä sokeria).
- Ruoansulatuksen edistäminen.
- Sydän- ja verisuoniterveys.
- Infektioiden ehkäisy.
- Ihon ja hiusten terveys.
Osa sen vaikutuksista perustuu kuitenkin sen tärkeimpien ainesosien sisältämään ravintoarvoon. Esimerkiksi sitruuna on tunnettu siitä, että se sisältää runsaasti C-vitamiinia, ravintokuitua, kaliumia, B-vitamiineja, magnesiumia ja kalsiumia.
BMC Chemistry -verkkosivulla julkaistun tutkimuksen mukaan sitruuna sisältää myös elimistölle hyödyllisiä flavonoideja, alkaloideja, kumariineja, limonoideja ja eteerisiä öljyjä. Sillä on antioksidanttisia, tulehdusta ehkäiseviä, ruoansulatusta edistäviä ja immunomoduloivia vaikutuksia.
Ayurvedalaisissa mausteissa on mikroravinteita ja antioksidantteja, joita arvostetaan tässä lääketieteessä. Current Cardiology Reviews -lehdessä todetaan, että niiden kaloripitoisuus on alhainen ja että ne ovat mielenkiintoinen antioksidanttien ja bioaktiivisten yhdisteiden lähde.
Tarkemmin sanottuna niillä on todettu olevan anti-inflammatorisia, antiproliferatiivisia ja antihyperkolesterolemisia ominaisuuksia. Tämän julkaisun mukaan ne ovat hyödyllisiä sydämen terveyden edistämisessä.
Joka tapauksessa on syytä ottaa huomioon, että nämä ominaisuudet on arvioitu Shikanjin ainesosissa erikseen. Tämän juoman vaikutuksia konkreettisesti arvioivia tutkimuksia ei ole olemassa. Lisäksi on huomattava, että se sisältää sokeria, joka voi olla haitallinen joillekin ihmisille, kuten niille, joilla on metabolinen oireyhtymä.
Tukeeko Shikanji painonpudotusta?
Väitetään, että tässä intialaisessa juomassa käytetyt ainesosat ovat hyödyllisiä painonpudotuksen tukemisessa. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Vaikka sitruunaa ja mausteita pidetään terveellisinä, resepti sisältää sokeria.
Nutrients –lehden mukaan sokereiden nauttiminen altistaa rasvan kerääntymiselle, painonnousulle ja lopulta ylipainolle ja lihavuudelle.
Tämä ei tarkoita, että Shikanjin nauttiminen sellaisenaan johtaisi painonnousuun. Kunhan sitä nautitaan kohtuudella, sillä on paikkansa ruokavaliossa. Jos kuitenkin olet laihduttamassa, sitä on parasta välttää.
Onko Shikanji hyvä valinta nesteytykseen?
Shikanji ei ehkä tue laihtumista, kuten jotkut väittävät. Sitä pidetään kuitenkin hyvänä valintana nesteytykseen. Koska siinä yhdistyvät suola, mausteet (jotka tarjoavat hivenaineita), vesi ja sokeri, se auttaa täydentämään hikoilun ja virtsan kautta menetettyjä nesteitä ja elektrolyyttejä.
Lue tämäkin: Hunaja vai sokeri: kumpi on parempi vaihtoehto?
Miten Shikanji valmistetaan kotona?
Tällä hetkellä Shikanjin valmistusreseptistä on useita versioita. Kuten edellä mainittiin, jotkut tehdään kotitekoisella Shikanji Masala -jauheella, jota voi valmistaa itse tai ostaa valmiina markkinoilta. Toisissa menetelmissä käytetään mausteita niiden luonnollisessa muodossa. Suosittelemme jälkimmäistä versiota, joten aloitetaanpa!
Ainekset
- 2 sitruunaa
- 500 ml vettä
- 1/2 rkl jauhettua kuminaa
- Ripaus jauhettua mustapippuria
- 1/2 rkl suolaa
- 1 rkl sokeria (valinnainen)
- Hieman raastettua inkivääriä
- 50 g jauhettua inkivääriä
- 4 mintunlehteä
- Jäitä
Ohjeet
- Purista kahden sitruunan mehu kannuun. Lisää sitten vesi.
- Lisää suola, kumina, pippuri, sokeri, hienonnettu minttu ja raastettu inkivääri.
- Sekoita ainekset hyvin.
- Lisää jäitä maun mukaan ja tarjoile.
- Koristele sitruunaviipaleilla ja mintunlehdillä.
Huomautus: Voit jättää sokerin pois, jos haluat tehdä juomasta terveellisemmän tai jos jostain syystä et voi nauttia sokeria.
Lue lisää: Minttuteen terveysominaisuudet
Shikanji, virkistävä ja kosteuttava
Shikanji on ayurvedalainen juoma, jossa yhdistyvät sitruunan maku ja useat terveelliset mausteet. Kohtuullisissa määrin nautittuna se voi olla hyvä valinta nesteytykseen ja janon sammuttamiseen kuumina päivinä.
Alkuperäinen resepti sisältää lisättyä sokeria, joten se ei sovi diabeetikoille, ylipainoisille, lihaville tai metaboliseen oireyhtymään liittyville henkilöille. Se voidaan kuitenkin valmistaa ilman sokeria.
Haluaisitko kokeilla sitä?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Anju, & Idris, M. (2020). Shikanji or Sikanjabeen – A Unani Pharmacopoeial Dosage Form. International Journal of Health Sciences and Research, 10, 304-309. https://www.semanticscholar.org/paper/Shikanji-or-Sikanjabeen-A-Unani-Pharmacopoeial-Form-Anju-Idris/75c95f419e5d615d64dc7aaad32df06d29b3268b
-
Lv, X., Zhao, S., Ning, Z., Zeng, H., Shu, Y., Tao, O., Xiao, C., Lu, C., & Liu, Y. (2015). Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central journal, 9, 68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690266/
-
Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding. Nutrients, 8(11), 697. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133084/
- Vasanthi, H. R., & Parameswari, R. P. (2010). Indian spices for healthy heart – an overview. Current cardiology reviews, 6(4), 274–279. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3083808/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.