Logo image
Logo image

Seksin aloittaminen avioeron jälkeen

3 minuuttia
Seksin aloittaminen avioeron jälkeen on vaikea prosessi kaikille. Olemme koonneet tähän artikkeliin näkökohtia, jotka olisi hyvä ottaa huomioon.
Seksin aloittaminen avioeron jälkeen
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Parisuhteen päättäminen ei ole helppoa. Eron jälkeen olo voi tuntua usein eksyneeltä, sekavalta ja hämmentyneeltä. Mutta ehkä myös toiveikkaalta ja innostavalta, sillä se avaa uusia mahdollisuuksia. Saatat siis kokea, että seksin aloittaminen avioeron jälkeen voi olla sekä innostava että pelottava tilanne. 

Luonteenpiirteistä ja odotuksista riippuen sosiaaliseen ja seksuaaliseen elämään palaaminen voi olla enemmän tai vähemmän haasteellista. Tulet kuitenkin todennäköisesti tuntemaan olosi hermostuneeksi tai epävarmaksi, mitä et kokenut vakaassa parisuhteessa.

Alta löydät suosituksia tämän vaiheen kohtaamiseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Seksin aloittaminen avioeron jälkeen

Some figure
Ennen kuin sukellat uuteen seikkailuun, pohdi mitä haluat ja kuinka voit saavuttaa sen.

On tärkeää omistaa tietty aika itsetutkiskeluun avioeron jälkeen. Tämä ajanjakso auttaa selviämään menetyksestä ja surusta, mutta myös pohtimaan uudelleen omia mieltymyksiä ja odotuksia.

Mieti, mitä haluat, mitä odotat itseltäsi tästä lähtien sekä millä tavalla haluat olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Näiden asioiden selvittäminen ja rauhallisuus auttavat tekemään parempia päätöksiä.

Avioeron jälkeiselle seksille ei ole mitään aikarajaa, sillä kaikki ovat erilaisia. Sinulla saattaa kuitenkin olla epäilyksiä ja pelkoja, kun tunnet olevasi valmis.

Ehkä sinusta tuntuu, että et enää muista kuinka flirttaillaan tai että et näytä enää yhtä viehkeältä. Pidä mieli kuitenkin avoimena ja toimi luonnollisella tavalla. Siten opit taas vanhat tavat prosessin aikana.

Lue myös: Kuinka päästä yli traumaattisesta avioerosta?

Vinkkejä avioeron jälkeiseen seksiin

Seksielämän aloittaminen avioeron jälkeen voi olla innostava seikkailu. On kuitenkin tärkeää huomioida tietyt varotoimenpiteet ja välttyä mahdollisilta negatiivisilta seurauksilta.

Huolehdi kehostasi

Turvaseksi ei ole suuri huolenaihe avioliiton aikana, sillä molemmat tuntevat kumppaninsa ja luottavat toisiinsa. Avioeron jälkeisen seksin aloittamisessa on kuitenkin tärkeää olla vastuullinen ja vähentää sukupuolitautien sekä ei-toivotun raskauden riskiä mahdollisimman hyvin.

Varmistathan siis tästä syystä, että huolehdit näistä asioista itse. Älä jätä niitä toisen osapuolen varaan, sillä hän saattaa valehdella. Pidä huolta itsestäsi ja seksikumppaneistasi.

Huolehdi tunteistasi

Joillekin ihmisille seksi ilman rakkautta ja sitoutumista on täysin mahdollista ja toisille taas ei. Molemmat näkemykset ovat täysin kelvollisia. On kuitenkin tärkeää olla siitä rehellinen itselleen.

Monilla ihmisillä on avioeron jälkeen lukuisia seksikumppaneita pelkästään tavoitteena tuntea itsensä halutuksi tai korvatakseen senhetkiset tunne-elämän puutteet. Tämä voi aiheuttaa kärsimystä pitkällä aikavälillä. Huolehdi siis tunteistasi ja tunne omat rajasi sekä mielipiteesi tällaisen toiminnan suhteen.

 Lue myös: Naisten seksuaaliongelmat ja mitä niille voi tehdä

Mukauta odotuksiasi

On siis ihmisiä, jotka tuntevat olonsa innokkaaksi avioeron jälkeen mahdollisuudesta tavata uusia ihmisiä ja keskustella heidän kanssaan täysin vapaasti. Toiset kuitenkin toivovat löytävänsä jotakin vakavaa ja sitoutuvansa uudestaan parisuhteeseen.

Jos tunnet kuuluvasi tähän jälkimmäiseen tapaukseen, pidäthän mielessä, että ensimmäinen avioeron jälkeinen seksikumppani ei välttämättä jää viimeiseksi.

Odotuksien mukauttaminen tässä mielessä auttaa välttymään pettymyksiltä. Keskustele myös aina suoraan seksikumppanisi kanssa. Kerro, mitkä sinun odotuksesi ovat ja mitä haluat häneltä.

Mitä avioeron jälkeiseltä seksiltä voi odottaa?

Some figure
Avioeron jälkeinen seksi voi olla erittäin hauskaa, mutta myös jännittävää ja hämmentävää.

Jos olet aloittamassa taas seurustelun ja seksin avioeron jälkeen, tunnet olosi luultavasti melko epävarmaksi. Tässä joitakin pääasiallisia tuntemuksia, joita joudut tästä lähtien kohtaamaan:

Kaikki on uutta

Jos olit naimisissa kauan aikaa, saatat huomata, että monet oletukset ovat muuttuneet sosiaalisissa piireissä. Jotkut odottavat jopa seksuaalista kanssakäymistä heti ensimmäisillä treffeillä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse täyttää näitä odotuksia, mikäli et ole asiasta samaa mieltä.

Kaikki tapaamasi ihmiset sekä sosiaaliset ja seksuaaliset kanssakäymiset ovat uusia ja stimuloivia tilanteita. Pariskuntana tehtyjen rutiinien jälkeen voi olla miellyttävää ja innostavaa saada uusia kokemuksia.

Paranna itseluottamusta

Saatat myös kokea parannusta itseluottamuksessa, kun alat taas tapailla muita ihmisiä. Pariskunnan elämä on monin tavoin turvallista ja vakaata, mutta se ei yleensä tuo lisää vahvistusta.

Osapuolet lakkaavat usein ajan kuluessa sanomasta kohteliaisuuksia toisilleen ja antamasta tunnustusta. Kun omistaudut uudelle parisuhteelle, saat tällaisia vahvistuksia kuitenkin todennäköisesti enemmän.

Seksin aloittaminen avioeron jälkeen on sopeutumisprosessi

Ensin saatat pitää seksielämän aloittamista uuden ihmisen kanssa erittäin kiihottavana ajatuksena ja nautit varmasti jokaisesta kohtaamisesta.

Ajan myötä totut kuitenkin uuteen tilanteeseen ja haluat ehkä uuden suhteen.

Keskustele asiantuntijan kanssa, mikäli sinulla on epäilyksiä seksin suhteen

Seksin aloittamien avioeron jälkeen voi olla pelottavaa ja epävarmuutta voi esiintyä. Tämä on kuitenkin luonnollista eikä sinun tulisi olla vaativa tai kriittinen itseäsi kohtaan.

Jos nämä pelot kuitenkin aiheuttavat epämukavuutta seksuaalisessa kanssakäymisessä, älä epäröi hakea apua ammattilaiselta. Tiettyjen asioiden työstäminen voi auttaa sinua nauttimaan kokonaisvaltaisemmasta seksistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia27, 41-60.
  • Bonavitta, P. (2015). El amor en los tiempos de Tinder. Cultura y representaciones sociales10(19), 197-210.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.