Logo image
Logo image

Savipuoli: ominaisuudet ja hoito

3 minuuttia
Monet sairaudet voivat muuttaa ihon normaalia pigmenttiä ja savipuoli (pityriasis versicolor) on yksi niistä. Se on sieni-infektio, joka on melko yleinen nuorilla ihmisillä ympäri maailman.
Savipuoli: ominaisuudet ja hoito
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Iho on ensimmäinen puolustuskeino tartuntatauteja aiheuttavia mikrobeita vastaan. Sieni-infektiot, kuten savipuoli, ovatkin yleisiä syitä ihotautilääkärissä käymiseen.

Suuri määrä mikrobeja elää ihon pinnalla ja ne ovat osa ihmisen normaalia mikrobiotaa. Ne ovat tavallisissa olosuhteissa harmittomia, mutta voivat aiheuttaa tulehduksen tietyissä tilanteissa. 

Mikä savipuoli on?

Tämä sieni-infektio on malassezia-sienilajin aiheuttama. Joidenkin tutkimusten mukaan sen yleisin etiologinen tekijä voi vaihdella maantieteellisestä sijainnista riippuen. M. globosa on vastuussa tästä taudista lauhkean ilmaston maissa ja M. furfur trooppisissa maissa.

Savipuoli vaikuttaa samalla tavalla kaikkiin ihmisiin ja se on laajalle levinnyt tauti. Infektio on kuitenkin yleisempi kostean ja lämpimän ilmaston maissa. Tällaiset olosuhteet ovat sienen kasvun kannalta suotuisia.

Sairauden saavat yleensä nuoret ihmiset, erityisesti 20-40 -vuotiaat. Taudinaiheuttaja asettuu iholle asumaan aiheuttamatta minkäänlaista vahinkoa. Sieni voi kuitenkin lisääntyä tietyissä olosuhteissa ja johtaa infektioon.

Some figure
Savipuolen aiheuttamat iholäiskät voivat ilmestyä missä iässä tahansa, mutta ovat yleisempiä 20-40 -vuotiaiden keskuudessa.

Lue myös: Kutiseva iho eli pruritus: oireet, syyt ja suositukset

Sairauden aiheuttajat

Kuten mainitsimme aikaisemmin, on kyseessä malassezia-sienilajin aiheuttama infektio. Malassezia furfur-lajiketta on havaittu eri yksilöillä 95 % alueista, joissa on runsaasti talirauhasia.

Sieni valtaa nämä alueet, koska se tarvitsee rasvaa ravinnokseen. Jotkut ihon rasvakoostumusta muuttavat tekijät saavat mikrobin lisääntymään. Tällä tavoin sienikasvuston lukumäärä nousee.

Seuraavat tilanteet voivat edistää savipuolen syntymistä:

 • Kuuma ja kostea ilmasto
 • Liiallinen hikoilu ja tiukkojen vaatteiden pitäminen
 • Raskaus
 • Rasvoittuva iho
 • Kortikosteroidien käyttö

Immuunijärjestelmän vajaatoiminta ja antibioottien käyttö voivat myös edistää sairauden syntymistä. Kummatkin tilanteet vaikuttavat hallintamekanismiin, jonka avulla ihmiskeho pyrkii estämään taudinaiheuttajien lisääntymistä.

Mitä oireita savipuoli aiheuttaa?

Tämän infektion ominaispiirteenä on ovaalinmuotoisten hilseilevien täplien ilmestyminen iholle. Nämä täplät voivat olla vaaleampia tai tummempia kuin niitä ympäröivä kudos, ja ne ovat väriltään joko ruskeita, rusehtavia tai valkoisia.

Läiskiä voi ilmestyä kaikkialle kehoon, mutta yleisimpiä paikkoja ovat selkä, kaula, rintakehä ja käsivarren yläosa. Ne voivat ilmestyä ihotaipeisiin ja ne sekoitetaan helposti psoriaasiin.

Läiskien lisäksi infektio on yleensä oireeton, vaikka se voikin aiheuttaa kutinaa tietyissä tilanteissa, kuten esimerkiksi hikoillessa. Savipuoli ei ole kivulias eikä tarttuva tauti, mutta se aiheuttaa henkisen epämukavuuden tunteen taudin saaneelle.

Lue myös: Krooninen nokkosihottuma: eri tyypit ja niiden piirteet

Diagnoosi

Tämän sairauden diagnoosi on melko helppo. Ihotautilääkärit voivat tehdä oikean diagnoosin pelkästään iholäiskiä tarkastelemalla. Tämä sairaus voidaan kuitenkin sekoittaa myös muihin ihosairauksiin, kuten tali-ihottumaan.

Savipuoli voidaan erottaa muista sairauksista erilaisten testien perusteella, mutta mikroskoopin avulla tehty tarkastelu on niistä yleisin. Siinä lääkäri ottaa näytteen ihosta, lisää siihen hydroksidia ja tarkastelee näytettä mikroskoopin alla.

Tietyissä tapauksissa viljelynäyte voi olla välttämätön, jotta infektiota aiheuttavan malassezia-sienen tyyppi voidaan erottaa.

Some figure
Laboratorioteknikot eivät käytä viljelynäytteitä diagnoosin varmistamiseen, vaan erottaakseen eri sienilajit toisistaan.

Kuinka tautia voidaan hoitaa?

Kuten jo mainitsimme, on kyseessä sieni-infektio, joten sienilääkitys on paras hoitovaihtoehto. Erilaisten lääketieteellisten lähteiden mukaan shampoot ja voiteet ovat tehokkaita useimmissa tapauksissa. Lääkäreiden tulisi kuitenkin tehdä koko elimistöön vaikuttava hoito potilaille, joilla sieni-infektio on jatkuvaa eikä tavallisesta hoitomenetelmästä ole apua.

Ketokonatsolia tai siklopiroksia sisältävien voiteiden, geelien ja shampoon käyttäminen ulkoisena hoitona on todistettu olevan tehokkaita infektiota vastaan. 2,5 % seleenisulfidia sisältävä shampoo on myös hyödyllinen hoitokeino. Iholäiskät katoavat useimmissa tapauksissa yleensä 1-2 viikon sisällä.

Koko elimistöön vaikuttavaa hoitoa tulisi käyttää vain tapauksissa, joissa ulkoinen hoitomenetelmä ei ole riittävän tehokas. Flukonatsoli, ketokonatsoli tai itrakonatsoli voidaan tässä tapauksessa antaa suun kautta otettavana lääkkeenä.

Kuinka savipuoli voidaan ehkäistä?

Vaikka savipuoli on iholla elävän sienen aiheuttama, on joitakin toimenpiteitä, jotka voivat ehkäistä tämän sairauden syntymistä. Suurin osa ehkäisevistä toimenpiteistä pyrkii ylläpitämään oikeanlaista henkilökohtaista hygieniaa sekä vähentämään ihon rasvaisuutta.

Pidäthän myös mielessä, että savipuoli on toistuva sairaus. Sienilääkityksen ottamista suositellaan siis lämpiminä kuukausina lääkärin antamalla hyväksynnällä, mikäli sinulla on aikaisemmin ollut savipuoli.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Padilla C, Rodríguez A, Medina C, et al. Pitiriasis versicolor. Presentación de tres casos. Revista del Centro Dermatológico Pascua. 2004;13(1).
 • Ramírez-Godínez J, Carreño-Gayosso E, Soto-Ortiz J, Tarango-Martínez V, Mayorga-Rodríguez J. Pitiriasis versicolor: una actualización. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana. 2018; 46(3):166-170.
 • Sandoval N, Arenas R, Giusiano G, et al. Diagnóstico y tratamiento de dermatofitosis y pitiriasis versicolor. Revista Médica de Honduras. 2012;80(2).
 • Gómez Ayala A. Pitiriasis versicolor. Farmacia Profesional. 2009; 23(3):33-35.
 • Aaron D. Tiña versicolor – Trastornos dermatológicos [Internet]. Manual MSD versión para profesionales. 2020. Available from: https://www.msdmanuals.com/es-co/professional/trastornos-dermatol%C3%B3gicos/infecciones-mic%C3%B3ticas-cut%C3%A1neas/ti%C3%B1a-versicolor.
 • Personal de Mayo Clinic. Pitiriasis versicolor – Síntomas y causas [Internet]. Mayo Clinic. 2020. Available from: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tinea-versicolor/symptoms-causes/syc-20378385.
 • Juárez Jiménez, MªV, et al. “Pitiriasis versicolor en Atención Primaria.”

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.